تهران- ايرنا- روزنامه ايران در گزارشي نوشت: در حاليكه 4 روز بيشتر تا آغاز زمستان باقي نمانده و همچنان خبري از بارش برف و باران در بيشتر مناطق كشور نيست، موج شديد آلودگي ناشي از وارونگي دما (اينورژن) و فعال شدن كانون‌هاي بحراني گرد وغبار داخلي، شهرهاي بزرگ كشور را فرا گرفته به‌طوري كه تهران، اهواز، اروميه، تبريز، اراك و اصفهان در دو سه روز گذشته با انباشت آلاينده‌هاي هوا مواجه بودند.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: ميزان آلاينده ذرات معلق هوا در تبريز از روز جمعه به قدري افزايش يافت كه با تصميم كميته كاهش آلودگي هوا تمامي مدارس تبريز روز شنبه تعطيل اعلام شد. در اروميه نيز مدارس نوبت صبح و بعد از ظهر اين شهر روز گذشته تعطيل شد.

** غبار شديد مانع بارش باران شد
اما در خوزستان همزمان با بارش باران در بخش‌هاي شمالي استان، بيشتر شهرهاي جنوبي خوزستان با پديده گرد و غبار شديد مواجه شد. در همين حال فعال شدن كانون داخلي گرد و غبار حدفاصل بين دو شهر ماهشهر و هنديجان كه در نتيجه خشكيدگي هورها و مراتع فصلي و بي‌آبي رودخانه زهره و جراحي ايجاد شده‌اند ميزان ديد افقي روز جمعه در اين منطقه به 100 متر و ميزان ذرات معلق كوچكتر از 2.5 ميكرون به بيش‌از 7.5 برابر حد مجاز رسيد كه به سرعت به شهرهاي ديگر استان گسترش يافت اما با وجود تشديد غبار، مدارس اين استان تعطيل نشد. شدت غبار در اين منطقه به قدري زياد بود كه مدير كل هواشناسي خوزستان گفت غبار شديد حتي مانع از بارش باران شده است و در شهرهاي آبادان، ماهشهر، خرمشهر و شادگان هيچ باراني نباريد. به گفته او اين كانون گرد و خاك كه مانع از بارش باران شده، علاوه بر ايجاد مشكلات زيست محيطي، مشكلات اقليمي را نيز ايجاد كرده است. كوروش بهادري، به ايسنا گفت: «در هفته جاري جو پايداري بر خوزستان حاكم خواهد بود و تنها پديده غالب تا روز چهارشنبه مه صبحگاهي يا غبار صبحگاهي بر اثر وارونگي دما است كه موجب افزايش آلاينده‌ها در شهرهاي صنعتي خواهد شد. روز شنبه نيز ارتفاع پديده وارونگي دما در اهواز به 140 متر رسيد.»

از سوي ديگر پيش‌بيني‌هاي سازمان هواشناسي كشور نيز حاكي است آلودگي هوا كه مطابق معمول با آغاز فصل سرما در بيشتر مناطق كشور هرساله افزايش مي‌يابد در روزهاي آينده بار ديگر در تهران و برخي شهرها شدت مي‌يابد. مدير پيش‌بيني و هشدار سريع سازمان هواشناسي در اين باره مي‌گويد: طي روزها يكشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه در بخش‌هايي از شمال غرب و دامنه‌هاي جنوبي البرز جوي نسبتاً پايدار حاكم خواهد بود كه پيامد آن انباشت آلاينده‌هاي جوي و كاهش كيفيت هوا در شهرهاي صنعتي و پرجمعيت اين مناطق است.

احد وظيفه به ايسنا گفت: آخرين تصاوير دريافتي از ماهواره بيانگر نفوذ سامانه بارشي از روز 24 آذر به كشور است كه بخش‌هاي جنوب غربي و جنوب كشور را تحت تأثير قرار داده است. براساس تحليل آخرين نقشه‌هاي پيش‌يابي هواشناسي اين سامانه بارشي در دو روز آينده همچنان در بخش‌هايي از كشور فعال خواهد بود.

** هواي تهران ناسالم است
در پي تشديد آلودگي هوا در بسياري از كلانشهرها، تهران نيز بي‌نصيب از آلودگي نماند. اگرچه آمارها نشان مي‌دهد تعداد روزهاي سالم پايتخت در 4 سال اخير تا حد زيادي افزايش يافته اما هنوز هم هواي ناسالم در برخي روزهاي سال بويژه در شش ماهه دوم سال ميهمان پايتخت نشينان است. به‌طوري كه محمد رستگاري، معاون پايش و نظارت اداره كل محيط زيست استان تهران در گفت‌و‌گو با «ايران» مي‌گويد: شاخص آلودگي هواي پايتخت تا 8 صبح روز شنبه 109 و در وضعيت «ناسالم براي گروه‌هاي حساس» بوده است.
او ادامه داد: منواكسيدكربن: پاك(50)،ذرات معلق با قطر كمتر از ١٠ ميكرون: سالم(65)، ذرات معلق با قطر كمتر از ٢.٥ ميكرون، ناسالم براي گروه‌هاي حساس(109) بوده است.

رستگاري همچنين افزود: بررسي وضعيت كيفي هواي تهران از ابتداي سال تا روز 25 آذر ماه سال‌جاري نشان مي‌دهد كه هواي تهران در اين مدت 200 روز در شرايط سالم، 12روز پاك، 58 روز ناسالم براي گروه‌هاي حساس و تنها يك روز در شرايط ناسالم قرار داشته است. به گفته او تعداد روزهاي سالم در سال هاي اخير به دليل بهبود وضعيت سوخت و خودروها افزايش يافته به‌طوري كه مقايسه وضعيت كيفي هواي تهران در همين بازه زماني نشان مي‌دهد تعداد روزهاي سالم پايتخت در سال 92 تنها 168 روز، در سال 93 نيز 186روز و در سال 94 نيز 188 روز بوده است كه اين رقم در سال‌جاري به 200 روز رسيده است.
آلودگي هواي تبريز 6 روزه شد.

هواي تبريز روز گذشته براي ششمين روز متوالي در وضعيت ناسالم قرار گرفت. براساس آخرين آمار مركز سنجش كيفي هوا اداره كل حفاظت محيط زيست استان، شاخص كيفي هواي كلانشهر تبريز تا ساعت 8 صبح ديروز، براساس پارامتر ذرات كمتر از 2.5 ميكرون در تاريخ 25 آذرماه، برابر 171 و وضعيت هوا ناسالم براي تمامي گروه‌هاي جامعه گزارش شده است به همين دليل با تصميم كميته كاهش آلودگي هوا تمامي مدارس اين شهر روز گذشته تعطيل شد.

** پيش‌بيني تداوم آلودگي هوا در اروميه
بر اساس اعلام محيط زيست استان آذربايجان غربي، پيش‌بيني مي‌شود آلودگي هواي اروميه بدليل پايداري جوي، وارونگي دما و تجمع آلاينده‌ها تا اواسط هفته جاري تداوم يابد. شدت آلودگي روز گذشته در اين شهر به حدي بود كه آموزش و پرورش استان آذربايجان غربي طي اطلاعيه‌اي اعلام كرد: پيرو مصوبه كميته كاهش آلودگي هواي اروميه بدليل آلودگي بيش از حالت استاندارد، روز شنبه 25 آذرماه همه مقاطع تحصيلي در شهر اروميه (نواحي يك و دو) در نوبت بعدازظهر تعطيل است. در همين حال سرپرست امور آزمايشگاه هاي اداره كل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي گفت: وضعيت كيفي هواي اروميه بر اساس شاخص AQI در 24 ساعت گذشته ناسالم بوده است.

موسوي افزود: ميزان غلظت منواكسيدكربن؛(35)، ذرات معلق كمتراز 10ميكرون؛ (102)و ذرات معلق كمتر از 2.5 ميكرون؛ (155) بوده كه نشان دهنده وضعيت هواي ناسالم است. موسوي با بيان اينكه پيشگيري از اثرات سوء اين آلودگي‌ها ضروري است، اضافه كرد: كاهش تردد و فعاليت افراد داراي بيماري‌هاي زمينه‌اي از جمله بيماران قلبي و ريوي و افراد سالمند در فضاهاي باز الزامي است.

** هواي اراك در شرايط هشدار
پايداري جو و سكون نسبي هوا، هواي امروز اراك را هم در وضعيت ناسالم قرار داد. براساس اعلام هواشناسي استان مركزي، شاخص كيفيت هواي اراك در روز گذشته ميزان ذرات كمتر از 2.5 ميكرون در ساعت 7 صبح ديروز 36 ميكروگرم اعلام شده كه بالاتر از حد استاندارد است. اين گزارش مي‌افزايد: بررسي‌ها حاكي از پايداري هوا با افزايش تدريجي دماي هوا طي روزهاي آتي تا روز سه‌شنبه است كه اين امر موجب انباشت آلاينده‌هاي جوي در اراك و ساير شهرهاي پرجمعيت و مناطق صنعتي استان مي‌شود.
در حالي كه آلودگي هوا همچنان رو به افزايش است و جدي‌ترين راهكار كاهش آلاينده‌هاي ناشي از احتراق وسايل نقليه ديزلي، نصب «فيلتر جاذب دوده» است اما قانون نصب فيلتر دوده كه مهرماه 95 ابلاغ شد و خودروسازان مكلف به نصب اين قطعه كنترل كننده آلودگي شدند همچنان در حالت تعليق قرار دارد. به موجب قانون سازمان محيط زيست به نظارت و بازرسي خط توليد ديزل‌ها موظف شده است اما اين مصوبه دولتي در اجرا با فراز و نشيب هايي مواجه شد كه اجراي آن را در هاله‌اي از ابهام قرار داده و با گذشت بيش از يك سال از ابلاغ اين قانون، كه به منظور كاهش آلودگي هوا به تصويب و تأييد رسيده بود، اثرگذاري لازم را نداشته است و سازمان محيط زيست تاكنون توضيحي در اين باره نداده است. به‌ طور حتم اجرايي شدن اين قانون مي‌تواند تا حد زيادي به كاهش آلودگي هوا در كلانشهرها منجر شود.

*منبع: روزنامه ايران؛ 1396،9،26
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي