تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۰

تهران- ايرنا- روزنامه ايران با تاكيد بر اينكه تبعات پاس ارزي به سفته‌بازان خودنمايي كرد، نوشت: روز شنبه، قيمت دلار با تصور عرضه سنگين بازارساز يك كانال پايين‌‌تر رفت. شاخص ارزي با ۱۳ تومان افت از مرز ۴ هزار و ۲۰۰ تومان پايين‌تر آمد و به قيمت ۴هزار و ۱۹۰ تومان رسيد.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: به نظر مي‌رسد، بازارساز ارزي براي مقابله با سوءاستفاده نوسان‌گيران از اظهارات يكي از مقام‌هاي مسوول دولتي عرضه خود را افزايش داد. اين مقام روز پنج‌شنبه صحبت‌هايي را مبني‌بر مشكلات بانك مركزي براي عرضه ارز به بازار مطرح كرده بود. تبعات اين اظهارنظر از دست رفتن مقادير زيادي از منابع ارزي در ابتداي هفته بود.

تصور بازيگران از عرضه سنگين بازارساز ارزي قيمت دلار را يك كانال پايين‌تر برد. روز گذشته شاخص بازار ارز ۱۳ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قيمت ۴ هزار و ۱۹۰ تومان رسيد. به اين ترتيب، قيمت دلار پس از ۵ نوسان متوالي در كانال ۴ هزار و ۲۰۰تومان، به كانال ۴ هزار و ۱۰۰ تومان قدم گذاشت و كمترين قيمت از ۱۳آذرماه را به ثبت رساند.

روز شنبه معامله‌گران ارزي اعتقاد داشتند كه ميزان عرضه بازار ساز نسبت به روزهاي گذشته افزايش داشته است. عده‌اي عرضه سنگين بازارساز را واكنشي دانستند كه به‌منظور كاهش نگراني رئيس‌جمهوري در مورد نرخ ارز صورت گرفت، حال آنكه عده ديگري باور داشتند افزايش عرضه ارز واكنشي از سوي بازارساز بود تا مانع از سوءاستفاده سفته‌بازان از اظهارات يكي از مقام‌هاي دولتي شود. روز پنج‌شنبه از قول اين مقام مسئول نقل شده بود كه: براي اينكه بتوانيم تقاضاي بازار را متعادل كنيم بايد ارز تزريق كنيم ولي متاسفانه بانك مركزي اگر ارز بيشتري داشت، قطعا ورود مي‌كرد. اگر هدف بازارساز از عرضه ارز سناريوي اول باشد، از يكسو استقلال بانك مركزي زير سوال مي‌رود و از سوي ديگر در بازار ارز خالي‌فروشان قدرت‌نمايي بيشتري خواهند كرد و زمينه را براي بالا رفتن بيشتر نوسانات فراهم خواهند كرد، نوسانات كاهشي شديدي كه معمولا با بازگشت قيمت همراه هستند.

با اين حال، با توجه به تكذيب مداخله مستقيم دولت در بازار در روز شنبه، به‌نظر مي‌رسد كه سناريوي دوم يعني عرضه ارز براي جلوگيري از سفته‌بازي دلالان به واقعيت نزديك‌تر باشد. به گفته فعالان، عده‌اي از نوسان‌گيران بر اساس آن صحبت‌ها اين‌گونه تصور كردند كه بازارساز قصد دارد قيمت دلار را پايين بياورد، ولي به‌دليل نبود موجودي كافي ارز، توان اين كار را ندارد. اين عده با توجه به اين تصور قصد داشتند روز شنبه وارد بازار شوند و با افزايش خريدها فضا را هيجاني كنند. از نظر فعالان ، بازارساز براي مقابله با چنين اتفاقي و عقب‌راندن نوسان‌گيران، عرضه ارز را به ميزان زيادي بالا برد؛ در واقع روز شنبه منابع ارزي زيادي از كشور در بازار از دست رفت، امري كه نشان‌دهنده تبعات شديد اظهارات غيردقيق در زمينه نرخ ارز بود. البته، مشاهدات خبرنگار «دنياي اقتصاد» حاكي از آن بود كه ميزان عرضه ارز در روز شنبه تغييرات شديدي نسبت به روزهاي قبل نداشت؛ ولي بالا رفتن لفظ‌هاي فروش و اعلام قيمت‌ها، جوي را در بازار ايجاد كرده بود كه تصور افزايش عرضه را در ميان معامله‌گران ايجاد مي‌كرد. موضوعي كه موجب مي‌شد خود معامله‌گران با فروش دلار حجم ارز موجود در بازار را زيادتر كنند و تصور افزايش شديد عرضه ارز توسط بازارساز را به گونه بيشتري به ساير معامله‌گران القا كنند.افزايش عرضه ارز، قيمت سكه تمام بهار آزادي را نيز تحت‌تاثير قرار داد؛ در اولين روز هفته، سكه با ۱۳ هزار تومان كاهش به بهاي يك ميليون و ۴۰۱ هزار تومان رسيد. حراج سكه نيز تا حدي در افت قيمت اثرگذار بود. روز شنبه قيمت سكه در حراج در مقاطعي به زير يك ميليون و ۴۰۰ هزار تومان رفت.

** چگونگي عرضه بازارساز
به گفته برخي بازيگران ارزي، بازارساز روز شنبه زودتر از هميشه وارد بازار شد و از همان ابتداي روز عرضه خود را كليد زد. بازارساز عرضه عمده دلار را با قيمت ۴ هزار و ۹۵ تومان آغاز كرد و قيمت در حجم خرد را ۴ هزار و ۲۰۰ تومان تعيين كرد. صرافي منتخب بانك مركزي همزمان عرضه حواله درهم را نيز در دستور كار خود قرار داد تا از اين‌سو نيز به بازار فشار خاصي وارد نشود. در واقع عرضه بازارساز در اولين روز هفته سه وِيژگي داشت: شروع پيش از ساعت ۱۱ ظهر، افزايش حجم فروش و عرضه زياد همزمان درهم و دلار. به گفته يكي از بازيگران ارزي، صرافي‌هاي بانكي به‌طور معمول عرضه خود را از ساعت ۱۱ ظهر آغاز مي‌كنند، ولي روز شنبه يكي از صرافي‌هاي دولتي ساعت ۱۰:۱۵ حواله درهم را قيمت‌گذاري كرد و ساعت ۱۰:۳۰ قيمت دلار را زير ۴ هزار و ۲۰۰ تومان تعيين كرد. عده‌اي از معامله‌گران اعتقاد داشتند، ورود غيرمنتظره و زودتر از موعد بازارساز به بازار سيگنالي به سفته‌بازان ارزي بود كه به قصد نوسانگيري وارد بازار نشوند؛ چراكه با عرضه سنگين بازارساز دچار ضرر خواهند شد. آنها باور داشتند، بازارساز براي آنكه نشان دهد به ميزان كافي ارز در اختيار دارد و مي‌تواند تحركات سفته‌بازانه را خنثي كند، دلار زيادي را در بازار به فروش رساند. روز پنج‌شنبه از قول اين مقام مسوول نقل شده بود كه براي اينكه بتوانيم تقاضاي بازار را متعادل كنيم بايد ارز تزريق كنيم ولي متاسفانه بانك مركزي اگر ارز بيشتري داشت، قطعا ورود مي‌كرد. به گفته فعالان، اين اظهارات ذهنيت معامله‌گران را تحت‌تاثير قرار داده بود. به همين منظور براي مقابله با چنين تصوري، به گفته حاضران در بازار، روز شنبه حجم عرضه ارز نيز نسبت به روزهاي گذشته به ميزان مشهودي بالاتر رفته بود. به گفته يكي از بازيگران ارزي، روز شنبه فعاليت صرافي‌هاي بانكي بيشتر از گذشته بود و ميزان اعلام قيمت آنها در كانال اطلاع‌رساني‌شان چندبرابر شده بود. يكي ديگر از ويژگي‌هايي كه در جريان عرضه ديروز از نظر معامله‌گران متمايز بود، عرضه همزمان سنگين دلار و درهم بود. به گفته يكي از بازيگران بازار، در گذشته صرافي‌هاي بانكي يا دلار زيادي عرضه مي‌كردند يا درهم زيادي، ولي كمتر پيش مي‌آمد كه ميزان عرضه هر دو ارز را به‌طور همزمان افزايش دهند. در ساعات انتهايي روز نرخ عرضه دلار در صرافي‌هاي بانكي در حجم عمده تا ۴ هزار و ۱۶۹ تومان پايين رفته بود. اين در حالي بود كه قيمت دلار در حجم خرد ۴هزار و ۱۷۴ تومان تعيين شده بود. حواله درهم نيز تا قيمت هزار و ۱۴۷ تومان پايين رفت.

** جو فروش در بازار
بسياري از معامله‌گران زماني كه قدرت‌نمايي بازارساز در زمينه عرضه ارز را مشاهده كردند، تصميم گرفتند در موقعيت خريدار وارد بازار نشوند. به گفته فعالان، عرضه بازارساز نه‌تنها موجب عقب‌نشيني دلالان شد، بلكه شماري از معامله‌گران را نيز همسو با خود در موقعيت فروش قرار داد. به گفته اين دسته، از همان ابتداي روز بيشتر معامله‌گران به اصطلاح بازاري‌ها «دهان فروش» داشتند و خبري از فريادهاي متقاضيان ارزي نبود. مشاهدات ميداني نيز نشانگر آن بود كه بيشتر معامله‌گران تمايل داشتند كه ارز خود را به فروش برسانند. درست است كه روز شنبه عرضه بازارساز، همسويي فروش برخي از معامله‌گران و خروج خريداران از بازار، موجب شد كه قيمت دلار به كانال ۴ هزار و ۱۰۰ تومان نزول كند، ولي عده‌اي از فعالان باور داشتند كه قيمت در روزهاي آينده مي‌تواند افزايش بيشتري را تجربه كند. به گفته آنها، هدف برخي از معامله‌گران كه خود را در موقعيت فروش قرار دادند آن بود كه در روزهاي آينده با قيمت پايين‌تري خريدهاي ارزي را كليد بزنند و با بالا آوردن قيمت از نوسان حاصل شده كسب سود كنند.

در اين ميان، يكي از بازيگران باتجربه بازار، روز شنبه عنوان كرد كه يكي از معامله‌گران خالي‌فروش با افت قيمت روزهاي پنج‌شنبه و شنبه سود بسيار سنگيني را كسب كرد. به گفته او، اين معامله‌گر روز چهارشنبه بيش از ۲۰ ميليون دلار را به‌صورت آتي براي روز شنبه با قيمت‌هايي نزديك به ۴ هزار و ۲۲۵ تومان معامله كرد. با توجه به افت ۳۵ توماني نسبت به محدوده فروش فرد يادشده در روز چهارشنبه مي‌توان گفت كه اين معامله‌گر به ازاي هر دلار ۳۵ تومان سود دريافت كرده است. گروهي از بازيگران اعتقاد داشتند نوسانات غيرمنتظره مانند روزهاي پنج‌شنبه و شنبه معامله‌گران زيادي را دچار ضرر كرد. اين موضوع از نظر اين بازيگران مي‌تواند در آينده منجر به افزايش فعاليت متضرران ارزي و افزايش دامنه نوسانات شود. به گفته آنها اين دسته از متضرران تمام تلاش خود را خواهند كرد كه در فرصت مناسب با ايجاد يك جو هيجاني ضرر خود را جبران كنند.همچنين در مقاطعي از روز شنبه قيمت دلار در معاملات نقدي پاساژ افشار در سطح بالاتري نسبت به معاملات فردايي سبزه‌ميدان قرار گرفت. اين موضوع موجب شد كه عده‌اي از معامله‌گران دلار نقدي خود را بفروشند و هم‌زمان اقدام به خريد دلار فردايي در معاملات سبزه ميدان كنند.

*منبع: روزنامه دنياي اقتصاد؛ 1396،9،26
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي