تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۱

تهران- ايرنا- روزنامه روزان در گفت وگويي با عبدالكريم حسين‌زاده عضو فراكسيون اميد، نوشت: بدون ترديد تقويت و توسعه احزاب در نظام‌هاي دموكراتيك خواه رياستي، خواه پارلماني يك ضرورت و اولويت حياتي غيرقابل انكار است.

در ادامه اين گفت وگو آمده است: عبدالكريم حسين‌زاده نماينده مردم نقده و اشنويه و عضو فراكسيون اميد در مجلس شوراي اسلامي‌طي گفتگويي با «روزان» به نقد و تحليل جايگاه احزاب در جامعه و نسبت آن در ارتباط بين مردم و حاكميت مي‌پردازد. حسين‌زاده تاكيد بر اين مسئله دارد كه «هرچه بتوانيم احزاب سياسي را در كشور توسعه ببخشيم در واقع ارتباط بين مردم و حاكميت را تقويت كرده ايم. من فكر مي‌كنم كه بايد راهكارهاي مختلفي را در جهت تقويت احزاب بررسي كنيم. ما بايد بتوانيم زمينه و مقدمات تشكيل احزاب را در كشور آسان‌تر كنيم و البته در كنار اين اقدامات بايد از احزاب فعال و پويا حمايت كنيم. »

**شما اهميت و ضرورت توسعه احزاب را در كشور چقدر جدي مي‌دانيد؟ فكر مي‌كنيد راه حل اين مسئله در چيست؟
بدون ترديد تقويت و توسعه احزاب در نظام‌هاي دموكراتيك خواه رياستي، خواه پارلماني يك ضرورت و اولويت حياتي غيرقابل انكار است. در واقع ارتباط تنگاتنگ احزاب به عنوان تشكل‌هاي مردمي‌با جريان‌هاي مدني و اجتماعي باعث آن مي‌شود كه همواره احزاب و مردم نسبت به يكديگر تاثيرگذار بوده و اين مسئله در ارتباط بين احزاب و حاكميت نيز قابل تشخيص و رويت باشد. بنابراين هرچه بتوانيم احزاب سياسي را در كشور توسعه ببخشيم در واقع ارتباط بين مردم و حاكميت را تقويت كرده‌ايم. من فكر مي‌كنم كه بايد راهكارهاي مختلفي را در جهت تقويت احزاب بررسي كنيم. ما بايد بتوانيم زمينه و مقدمات تشكيل احزاب را در كشور آسان‌تر كنيم و البته در كنار اين اقدامات بايد از احزاب فعال و پويا حمايت كنيم.

**از نظر شما ارتباط بين احزاب و جريان‌هاي مدني چگونه تعريف مي‌شود؟
احزاب در جامعه نقش و وظايف مختلفي و متعددي دارند. يكي از اين وظايف آن است كه احزاب، مردم را در جريان امور كشور قرار دهد‌. در كنار اين آگاهي بخشي، احزاب مي‌توانند كانون تربيت و آموزش نخبگان و مديران سياسي و اجرايي كشور در آينده باشند. بر همين اساس توانايي احزاب و تقويت آنان به نوعي مسبب آن مي‌شود كه جامعه نيز دركنار آنها ترقي داشته باشد. مضاف بر اينكه يكي از مهم‌ترين وظايف احزاب نظارت بر عملكرد مسئولان و ارائه پيشنهاد يا انتقاد نسبت به اقدامات مسئولان و شرايط كشور است. بر همين اساس اگر احزاب را تقويت كنيم سطح اين نظارت‌ها را افزايش داده‌ايم و در نتيجه باعث شديم تا مردم بيشتر از گذشته در جريان امور كشور قرار بگيرند.

**فقدان احزاب يا تضعيف آنها چه تاثيري بر كشور دارد؟
قطعا فقدان احزاب و در مجموع تضعيف تحزب در هر جامعه‌اي مي‌تواند نتايج سو و نامطلوبي براي جامعه داشته باشد. همان‌طور كه به ضرورت و اهميت توسعه و تقويت احزاب اشاره شد، تضعيف آنها باعث مي‌شود كه جامعه ارتباط خود را با حاكميت از دست بدهد يا دست‌كم اين ارتباطات تضعيف شود. اثرات اين مسئله دو سويه خواهد بود. از يك طرف مردم در جريان عملكرد مسئولان قرار نمي‌گيرند و درك نادرستي از موقعيت كشور خواهند داشت و همواره اين دغدغه و نگراني را از نحوه عملكرد مسئولان دارند كه چگونه مي‌توانند مشكلات را حل كنند و اساسا چقدر در تحقق وعده‌ها و مطالبات جامعه مصمم خواهند بود.

از طرف ديگر نيز مسئولان شناخت كمتري از جامعه خواهند داشت و باعث مي‌شود كه درك كمتري از مشكلات و مطالبات جامعه داشته باشند. وجود احزاب باعث مي‌شود كه اين اختلافات كنار برود و مهم‌تر آنكه نظارت بهتري بر عملكرد مسئولان وجود داشته باشد.

*منبع: روزنامه روزان؛ 1396،9،26
**گروه اطلاع رساني**2059**2002** انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي