مشهد - ایرنا - سركنسول افغانستان در مشهد گفت: در شرایطی كه سازندگی در افغانستان آغاز شده، دیگر فقط واردات كالا از ایران پاسخگو نیست و باید دانش فنی، تخصص و فناوری ایرانیان را نیز به كار گرفت.

به گزارش ایرنا نورالدین راغی روز یكشنبه در نشست هم اندیشی اعضای اتاق پیشه وران ایالت هرات با اتاق اصناف مشهد افزود: روابط كشورها بر 2 اصل دولت محوری یا مردم محوری استوار می شود كه روابط دولت محور از طریق انعقاد تفاهم نامه ها برقرار می شود و روابط مردم محور از طریق تبادلات تجاری بین تجار 2 كشور محقق می شود.
وی گفت: اصناف از موثرترین نهادها برای توسعه روابط مردم محور بین كشورها به شمار می روند كه مشروعیت و ثبات این رابطه بیشتر است و به 2 كشور نفع مشترك می رساند.
راغی اظهار كرد: روابط بین ایران و افغانستان از سالها قبل استثنایی و بر مبنای اشتراكات فرهنگی، دینی و تاریخی بوده و درك دوطرفه نسبت به نیازمندی های آنها در حوزه بین المللی وجود داشته است.
وی بیان كرد: در زمان تحریم های اقتصادی، افغانستان رویكرد استثنایی نسبت به ایران داشته و این كشور را یاری كرده است.
سركنسول افغانستان در مشهد با اشاره به حجم بالای تبادلات كالایی بین ایران و افغانستان گفت: در 9 ماه گذشته حجم تبادلات تجاری بین 2 كشور 300 میلیارد دلار بوده كه این میزان حجم تبادلات بیانگر اعتماد طرفین و باز شدن درهای توسعه به روی دو كشور است.
راغی اظهار كرد: هنوز ظرفیت های بالقوه زیادی در زمینه های مختلف به منظور توسعه مناسبات اقتصادی دو كشور وجود دارد كه می توان بخشی از آن را از طریق تعامل بین اتاق اصناف مشهد و اتاق اصناف پیشه وران هرات به فعلیت درآورد.
وی فعال كردن بخش تولید را از موضوعات مهم مورد توجه دولت افغانستان دانست و گفت: برای بومی سازی تولید و رونق این بخش در كشور افغانستان نیاز به دانش فنی و تجربه ایرانیان احساس می شود و لازم است به جای واردات صرف كالای تولید شده ایرانی به افغانستان، دانش فنی ایرانیان نیز به این كشور وارد شود.
راغی، استخراج معادن غنی و كشت فراسرزمینی با توجه به آب و خاك و اقلیم مناسب افغانستان را از بسترهایی برشمرد كه ایرانیان می توانند دانش تولید و فناوری خود را به این كشور صادر كنند.
سركنسول افغانستان در مشهد همچنین رفع محدودیت در واردات برخی كالاهای تولیدی افغانستان به ایران، توجه به مناطق ویژه اقتصادی و بازارچه های مرزی مشترك بین 2 كشور را خواستار شد و گفت: در برخی موارد، منطقه ویژه اقتصادی و بازارچه مرزی بین دو كشور تبدیل به محلی برای تخلیه بار شده است و حال آنكه باید این اماكن براساس وظیفه ذاتی خود عمل كنند.
راغی گفت: با توجه به اینكه رقبای ایران در افغانستان افزایش یافته اند، ضرورت دارد كیفیت برخی كالاهای تولیدی ایران كه به افغانستان صادر می شود، ارتقا یابد.
وی هزینه های درمانی افغان ها در ایران را بیشتر از هند ذكر و بیان كرد: با توجه به ظرفیت های درمانی در ایران و همسایگی افغانستان با این كشور، بهتر است ایران قدری این نوع هزینه ها را برای مردم افغانستان كاهش دهد.
وی با اشاره به وجود 20 هزار دانشجوی افغان در دانشگاه های ایران گفت: بیشتر این دانشجویان، افغان های مقیم ایران هستند و هزینه های آموزشی برای دانشجویان افغانستان كه بخواهند در ایران تحصیل كنند، بسیار بالاست.
رئیس اتاق پیشه وران ایالت هرات نیز در این نشست گفت: هرات و مشهد در گذشته جزو یك منطقه بزرگ به نام خراسان بودند اما با فاصله هایی كه در طول تاریخ ایجاد شد، مردم این منطقه از هم دور شدند.
عبدالودود فیض زاده افزود: خوشبختانه به لطف 2 دولت افغانستان و ایران، فاصله ها بین هرات و خراسان رضوی كمتر شده و زمینه برای تقویت پایه های اقتصادی بین دو منطقه فراهم شده است.
وی بیان كرد: اكنون ستون های روابط بین هرات و خراسان رضوی مستحكم است و باید سقف آن را با توسعه تجارت كوچك در حوزه اصناف و تجارت بزرگ در حوزه صنعت مشخص كرد.
وی اظهار كرد: تا حدود یك 1.5 سال پیش، تجار ایرانی تنها به دنبال سود مطلق بودند اما اكنون فعالان این حوزه دریافته اند كه سود مطلق شكننده است و روابط تجاری و اقتصادی خوبی با دولت افغانستان برقرار كرده اند.
رئیس اتاق پیشه وران ایالت هرات با تاكید بر اینكه باید مسافت را در تجارت در نظر گرفت، گفت: توسعه ارتباطات و تبادلات تجاری بین ایران و افغانستان مسافت را كمتر و هزینه ها را كاهش می دهد و هم اینك ایران بیشترین مراودات اقتصادی را با كشور افغانستان در بین كشورهای همسایه دارد.
فیض زاده افزود: امروز دیگر افغانستان شرایط گذشته را ندارد و دوره سازندگی در این كشور آغاز شده است لذا در این شرایط كه رقبای ایران برای به دست گرفتن فرصتها در افغانستان جولان می دهند، ایران باید بهره بیشتری از این فرصتها ببرد.
وی اظهار كرد: افغانستان آن كشوری نیست كه از تلویزیون پخش می شود، بلكه ظرفیت هایی برای تجارت و اقتصاد دارد كه هیچ گاه از رسانه ای پخش نشده است.
وی با اشاره به وجود 82 اتحادیه و 70 هزار واحد صنفی در هرات گفت: افغانستان در كنار مشكلات خود، مزایایی نیز دارد و بهترین بازار برای ایرانی هاست.
رئیس اتاق پیشه وران با اشاره به مشكلات در مرز دوغارون گفت: شرایط مناسبی در این مرز بویژه در گمرك 'اسلام قلعه' و گمرك دوغارون برای مسافران و تجار افغان وجود ندارد و باید روند ورود و خروج كالا و مسافر در این مرز بهتر شود.
فیض زاده اظهار كرد: هر شرایطی كه برای افغانستان به وجود آید، بر ایران نیز اثر خواهد گذاشت لذا برای توسعه تجارت و تولید صنعتی و معدنی افغانستان نیاز به دانش، فناوری و همیاری ایرانی ها داریم.
گمرك دوغارون به عنوان یكی از مهمترین گمرك های كشور در مرز بین خراسان رضوی و ایالت هرات افغانستان قرار گرفته كه بیش از 100سال قدمت دارد و بیش از 50 درصد كالاهای صادراتی استان خراسان رضوی از طریق این گمرك صادر می شود.
سالانه بیش از یك میلیون و 130 هزار تن انواع كالا از طریق این گمرك به بازارهای هدف افغانستان صادر می شود.
7489/5132
خبرنگار: میترا عبداللهی ** انتشار دهنده: علی اصغر ایزدی