گچساران - ايرنا - سهم ناچيز كهگيلويه و بويراحمد از صنعت كشور ،نيمه فعال و يا راكد بودن تعداد زيادي واحد صنعتي و استقبال اندك سرمايه گذاران از اجراي طرح هاي صنعتي در منطقه از چالشهاي فراروي صنعت در اين استان است.

به گزارش ايرنا،كارخانه قند ياسوج به عنوان اولين واحد صنعتي كهگيلويه و بويراحمد در سال 1344 ساخته شد و بيش از يك سوم از عمر خود را بدلايل نبود خوراك،فرسودگي و نداشتن مديريت در تعطيلي گذرانده است.
هم اينك با صرفنظر از كارخانه قند ياسوج تنها دو كارخانه سيمان دشتروم و مارگون كه در دوران انقلاب احداث شده اند به عنوان دو واحد صنعتي بزرگ استان شناخته مي شوند.
آمارهاي وزارت صنعت ،معدن و تجارت هم نشان مي دهد كه بخش صنعت ، 36 درصد سهم اشتغال اين استان را در اختيار دارد.
هر چند دولت يازدهم تلاش هاي زيادي براي بازگشت واحدهاي صنعتي راكد به چرخه توليد و تكميل طرح هاي نيمه تمام صنعتي در كهگيلويه و بويراحمد كرده است اما به دليل اهميت نقش صنعت در ايجاد اشتغال پايدار و كاهش وابستگي اين بخش در استان نيازمند نگاه ويژه مسئولان است.
هم اكنون تعدادي از واحدهاي صنعتي استان به دلايل مختلف نيمه فعال يا راكد هستند كه در صورت بازگشت اين واحدهاي صنعتي به چرخه توليد زمينه اشتغال به كار تعداد زيادي جوان جوياي كار فراهم مي شود.
اين در حالي است كه براساس آمار رسمي، نرخ بيكاري در شهرستان‌هاي مختلف اين استان از جمله بويراحمد 10,8، كهگيلويه 13، گچساران 16، چرام 17 و بهمئي 17.7 درصد است.

** مشكلات فراروي صنعت استان
استاندار كهگيلويه وبويراحمد معتقد است كه نبايد همه مشكلات و چالش هاي فراروي واحدهاي راكد توليدي و صنعتي در استان را تنها به كمبود نقدينگي گره زد.
علي محمد احمدي اظهار داشت: بسياري از واحدهاي راكد به دلايل ديگر همچون نداشتن توان مديريت و يا مشكلات حقوقي در واگذاري طرح ها از صحنه رقابت خارج شده اند.
وي تصريح كرد: كار در حوزه صنعت نيازمند هوشياري ، تجربه ،آموزش و نيروي انساني حرفه اي و دانش بنيان است.
احمدي با تاكيدبر اينكه برخي از واحدهاي صنعتي انعطاف لازم را براي مقابله با مشكلات ندارند، گفت: برخي از مديران اين كارخانه ها با بروز نخستين مشكل كار را رها مي كنند در صورتي كه سرمايه گذار بايد توانايي برخورد با مشكلات را داشته باشد.
احمدي افزود: مشكلات واحدهاي راكد و توليدي در استان در كارگروه رفع موانع توليد بررسي و چاره انديشي لازم براي رونق مجدد آنها اتخاذ خواهد شد.
استاندار كهگيلويه وبويراحمد گفت: مشكلي براي پرداخت تسهيلات به واحدهاي راكد در صورت داشتن شرايط لازم وجود ندارد.

**سهم ناچيز كهگيلويه و بويراحمد در صنعت
نماينده مردم شهرستان‌هاي بويراحمد و دنا در مجلس شوراي اسلامي گفت: كهگيلويه و بويراحمد با وجود مستعد بودن و داشتن ظرفيت‌هاي متعدد در تمامي زمينه‌ها داراي سهم ناچيز كمتر از يك درصد از صنعت كشور است.
غلام محمد زارعي اظهار اميدواري كرد كه سهم كهگيلويه و بويراحمد از صنعت كشور تا پايان دولت دوازدهم به 2 تا سه درصد برسد.
وي گفت: افزايش حجم سرمايه گذاري بخش خصوصي در كهگيلويه و بويراحمد راهكاري براي توسعه صنعت است.
زارعي اظهار داشت: يكي از دلايل مهم استقبال محدود بخش خصوصي براي سرمايه گذاري در كهگيلويه و بويراحمد فراهم نبودن زيرساخت‌ها است.

** شناسايي 80 واحد صنعتي نيمه فعال و راكد در دولت تدبير و اميد
مديرعامل شركت شهرك هاي صنعتي كهگيلويه وبويراحمد گفت: در 2 سال گذشته 80 واحد صنعتي و توليدي نيمه فعال و راكد كه قابليت راه اندازي مجدد را دارند در سطح استان شناسايي شده است.
سهراب بنام اظهار داشت: اعتباري افزون بر يكهزارو 200 ميليارد ريال براي فعاليت دوباره اين تعداد واحد توليدي نياز است.
وي بيان كرد : بر اساس برآوردها ميانگين راه اندازي مجدد هر واحد توليدي راكد حدود 15 تا 20 ميليارد ريال است.
بنام با بيان اينكه حدود 30 درصد واحدهاي توليدي و صنعتي مستقر در شهرك هاي صنعتي استان به دلايل متعدد نيمه فعال و راكد هستند، گفت: در هشت ماه گذشته سال جاري 22 واحد راكد در استان راه اندازي مجدد شده است.
مديرعامل شركت شهرك هاي صنعتي كهگيلويه وبويراحمد ميزان اشتغالزايي مستقيم براي اين تعداد واحد توليدي را افزون بر 200 نفر ذكر كرد.
وي ابراز داشت: براي راه اندازي مجدد اين طرح ها رقمي افزون بر 120 ميليارد ريال تاكنون هزينه شده است.

** راه اندازي 131 واحد صنعتي استان در دولت يازدهم
مديرعامل شركت شهرك هاي صنعتي كهگيلويه وبويراحمد گفت: 131طرح و واحد توليدي و صنعتي در چهار سال دولت يازدهم در اين استان بهره برداري و يا دوباره به چرخه توليد بازگشت.
بنام همچنين گفت: ظرف يك سال گذشته افزون بر 180 هكتار زمين در شهرك‌هاي صنعتي و در قالب 138 قرارداد به واحدهاي توليدي و صنعتي اين استان واگذار شد كه ارزش سرمايه‌گذاري اين ميزان زمين بيش از سه هزار ميليارد ريال است.
مدير عامل شركت شهرك‌هاي صنعتي كهگيلويه و بويراحمد گفت: 96 درصد از واحدهاي صنعتي فعال و غيرفعال اين استان در بخش صنايع كوچك است.
صنايع كوچك به واحدهاي توليدي كمتر از 50 نفر اشتغالزايي اطلاق مي‌شود.
بنام افزود: 540 قرارداد واحد صنعتي و 242 طرح در حال ساخت و ساز در كهگيلويه و بويراحمد وجود دارد.
كهگيلويه و بويراحمد داراي 13 شهرك و ناحيه صنعتي فعال و 700 واحد صنعتي داراي پروانه توليد است.

** خدمات انجام شده براي رونق توليد
رئيس سازمان صنعت ،معدن وتجارت كهگيلويه وبوير احمد گفت:حدود نيمي از واحدهاي توليدي راكد در اين استان ظرف سه سال گذشته با پرداخت تسهيلات رونق و ساير كمك‌هاي فني و اعتباري به چرخه توليد بازگشته‌اند.
داريوش ديوديده افزود: بيش از 60 درصد از واحدهاي صنعتي و توليدي استان در سال‌هاي 1392 و 1393 راكد و يا نيمه فعال بودند.

** اختصاص اعتبار براي رونق واحدهاي صنعتي
ديوديده با بيان اينكه دولت يازدهم امسال افزون بر 500 هزار ميليارد ريال در قالب بسته‌هاي اشتغال و رونق توليد تخصيص داده است، گفت: سهم كهگيلويه و بويراحمد در اين زمينه افزون بر 15 هزار ميليارد ريال بوده است.
وي عنوان كرد: اين ميزان تسهيلات براي نوسازي، بهسازي و تأمين سرمايه در گردش طرح‌هاي توسعه‌اي و اقتصادي، رونق و حمايت از توليد و ايجاد اشتغال در بخش‌هاي مختلف هزينه خواهد شد.
رئيس سازمان صنعت ،معدن وتجارت كهگيلويه وبوير احمد گفت: سهم استان كهگيلويه و بويراحمد از مجموع بيش از 160 هزار ميليارد ريال اعتبارات تخصيصي براي احياي واحدهاي راكد و نيمه فعال توليدي و صنعتي در كشور در سال گذشته نيز افزون بر چهار هزار و 50 ميليارد ريال بود.
هم اينك 444 طرح صنعتي با سرمايه گذاري افزون بر 270 هزار ميليارد ريال در اين استان در حال اجراست.
256 طرح از اين تعداد با ميزان سرمايه‌گذاري افزون بر يك هزار و 800 ميليارد ريال آنها مربوط به طرح‌هاي صنعتي كوچك مستقر در شهرك‌هاي صنعتي است.
ديوديده ابراز كرد: بيش از 650 واحد صنعتي در اين استان وجود دارد كه از اين تعداد 130 واحد راكد است.
وي تصريح كرد: هشت هزارو 500 نفر در طرح‌هاي صنعتي فعال كهگيلويه و بويراحمد مشغول بكار هستند.
ديوديده اظهار داشت: دولت از طرح‌هاي توليدي راكد و نيمه فعال حمايت ويژه خواهد كرد.
رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي و نماينده مردم شهرستان هاي گچساران و باشت معتقد است كه درآمد هر يك از ساكنان استان 65درصد درآمد هر هموطن ديگري در ساير مناطق كشور است.
غلامرضا تاجگردون با اشاره به وجود ذخاير نفت، گاز، معادن زير زميني در اين استان ،تاكيد كرد حمايت دولت براي رونق صنعت در كهگيلويه و بويراحمد ضروري است.
وي بيان كرد: اختصاص آب براي صنعت، ايجاد نيروگاه هاي برق در مقياس هاي كوچك و بزرگ و فراهم كردن زمينه ورود سرمايه گذاران از برنامه هاي در دست اجرا براي توسعه صنعت در اين استان است.
كارشناسان امور اقتصادي ايجاد زيرساخت هاي لازم از جمله جاده مناسب ،زمين مناسب و تسهيلات بانكي را در رونق صنعت استان موثر مي دانند.
آمارها نشان مي دهد افزون بر 96درصد از واحدهاي صنعتي استان در رديف صنايع كوچك قرار دارند و به همين دليل دولت بايد با كار كارشناسي دقيق واحدهاي غيرفعال را به عرصه توليد بازگردانده و نسبت به ايجاد اين گونه واحدها در مناطق مختلف استان اقدام كند.
استان 713 هزار نفري كهگيلويه و بويراحمد يك درصد جمعيت و يك درصد مساحت ايران را در اختيار دارد.
گزارشگر: فرزانه شريفي** انتشاردهنده: عليزاده
8143/1662