تهران - ایرنا - كارشناس جهان عرب با بیان این كه محمدجواد ظریف، پیچیده ترین مشكل سیاسی كشور در این نیم قرن اخیر یعنی برجام را حل كرده است، گفت: آقای ظریف یكی از موفق ترین و برجسته ترین وزرای خارجه تاریخ كشور ما بخصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.

مرتضی موسوی خلخالی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا، كارشكنی های عربستان سعودی را علت و مانع اصلی در تحقق مجمع گفت و گوی منطقه ای برای حل مسائل و مشكلات موجود بویژه در بین كشورهای حوزه خلیج فارس عنوان و اظهار كرد: پیشنهاد آقای ظریف پیشنهاد خوب و قدم مثبتی در حل مسائل و بحران های منطقه است و بارها حسن نیت ایران را نسبت به كشورهایی كه روابطشان با ما در پایین ترین سطح خود قرار دارد نشان داده است.
وی تصریح كرد: مخاطب آقای ظریف، كشورهای عضو شورای خلیج فارس و در راس آنها عربستان سعودی است كه اتحادیه عرب و شورای خلیج فارس را به سخره گرفته و آن را استهزا می كند.
موسوی خلخالی گفت: روابط با كشورها قطع نمی شود و پایین ترین شكل آن در سطح دفتر منافع است و جناب ظریف بارها و بارها حسن نیت ایران را به برخی كشورهای عربی كه اكنون روابطشان با ایران در سطح پایین قرار دارد و قطع است یا بهتر بگوییم در سطح كاردار یا دفتر منافع است، نشان داده است.
وی افزود: عربستان الان تمایل بسیاری دارد كه كشورهای شورای خلیج فارس و جهان عرب، یكصدا علیه ایران باشند و توفیقی هم تا به حال از این حیث برای عربستان سعودی حاصل نشده است؛ در شورای خلیج فارس، قطر و عمان از تصمیم گیری ها علیه ایران جدا شده اند و حتی كویت هم حاضر به همصدایی با عربستان نیست.
این كارشناس جهان عرب گفت: همانطور كه دیدید، عربستان سعودی در كنفرانس اسلامی استانبول در پایین ترین سطوح سیاسی شركت كرد، وقتی كشوری مانند عربستان حاضر نیست به صورت صریح گفته ی ترامپ در مورد قدس شریف را محكوم و صریحا اعلام كند كه قدس متعلق به فلسطینی هاست، در شورای خلیج فارس می بینید كه وحدت و هماهنگی سابق دیگر وجود ندارد، بمباران مرتب یمن بی حاصل شده و از سوریه، عراق و لبنان نفعی برایش حاصل نشده است، طبیعی است به اسرائیل نزدیك شود و این بار میدان نبرد با ایران را آزمایشی بكند كه بی شك برای عربستان سعودی در این مرحله هم نتیجه ای حاصل نخواهد شد.
وی با اشاره به شرایط عربستان در داخل و خارج از این كشور اظهار داشت: با توجه به شرایط داخلی عربستان كه پس از سالیان متمادی مروج عقیده منحرف وهابیت در سراسر این كشور و حتی بسیاری از كشورهای اسلامی است، هنوز در این كشور زنان از حقوق بسیار ساده محروم هستند.
موسوی خلخالی افزود: به تازگی ها ولیعهد عربستان كه به نظرم هم پادشان و ولیعهد بوده و جوان ترین پادشان تاریخ عربستان سعودی است اعلام كرده كه سینما به زودی در این كشور آزاد می شود و در این كشور كه ترازنامه بودجه اش كمبود دارد 400میلیون دلار برای خرید یك تابلو نقاشی ایتالیایی هزینه می كند در حالی كه میلیون ها یمنی در فقر و بیماری از بین می روند.
وی اضافه كرد: هنوز عربستان سعودی این شعور را پیدا نكرده كه به خاطر چنین هزینه كردی به مردم خود چه پاسخی دهد و با كمال وقاحت اعلام می كند این را برای موزه امارات خریداری كرده ایم.
این كارشناس جهان عرب تصریح كرد: آقای ظریف پیچیده ترین مشكل سیاسی كشور در نیم قرن اخیر یعنی برجام و فعالیت هسته ای ایران را حل كرده است و مساله عربستان سعودی كه پرچمدار مخالفت ناشیانه و ابلهانه است خیلی پیچیده نیست و بسیاری از كشورهای عربی منطقه در دین، تاریخ و جغرافیا با ما دارای وجه اشتراك بوده و بسیاری از ایرانیان با مردمان كشورهای عربی حوزه خلیج فارس حتی رابطه خونی دارند.
وی افزود: عربستان سعودی با وجود مخالفت این كشورها حاضر نشده است به ندای ایران و آقای ظریف كه یكی از موفق ترین و برجسته ترین وزرای خارجه تاریخ كشور ما بخصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی است، پاسخ مثبتی بدهد؛ عربستان، سركش ترین كشور عربی منطقه كه توسط یك جوان 32 ساله اداره می شود و سرمست از وجود اموال و میلیاردها ارز و سركوب بسیاری از شاهزاده های سعودی به زعم فساد است در صورتی كه خود افسد است چگونه می تواند در این منطقه با ظریف همصدا شود و سر میز مذاكرات بنشیند؟
موسوی خلخالی افزود: امروزه، ایران برای همیشه قوی تر از گذشته در میدان نظامی، سیاسی، سرافراز در سركوب داعش، خاموش شدن بحران كردستان، برقراری روابط خوب با تركیه و روسیه و ایستادن در كنار قطر با وجود زورگویی های عربستان سعودی ، می تواند با سایر كشورهای عربی با پاسخ مثبت مواجه شود در حالی كه خاندان آل سعود نسبت به قومیت و مذهب ایرانیان حساسیت دارند.
این كارشناس جهان عرب همچنین گفت: مشكل ما با مصر هم قابل حل است منتها عربستان با پرداخت كمك های مالی بی دریغ به مصر از این كه روابط این كشور با ایران عادی شود، مانع شده است؛ كسانی در اوایل انقلاب تلاش كردند روابط دو كشور قطع شود و الان بسیار مصر هستند این روابط وصل شود؛ با چنین تفكری موافق نیستم چرا كه روابط ما با مصر نباید قطع می شد.
وی افزود: مصر در دنیای عرب و حوزه آفریقا، وزنه و جایگاهی دارد و در بین كشورهای اسلامی باز هم دارای شان و منزلتی است، دانشمندان، علما و بزرگان مصر بخصوص علمای الازهر محبین اهل بیت و شیعیان هستند؛ این كه 38 سال است با این كشور روابطمان در سطح بسیار نازل و پایین است جای افسوس دارد و آمریكا، عربستان سعودی و كشورهای ثروتمند منطقه مانند امارات اجازه نمی دهند این دو كشور بزرگ اسلامی دوست باشد اما معتقدم مصری ها روزی از این طولانی بودن سطح روابط پشیمان خواهند شد.
این كارشناس جهان عرب گفت: محمدحسن هیكل تا زمانی كه در سلامت بود، قلم زنی می كرد و مقاله می نوشت و برای روابط عادی ایران و مصر تلاش فراوان كرد اما متاسفانه از زمان حسنی مبارك و شاید از قبل آقای سادات و حالا سیسی و قبل از وی، مرسی این ها پاسخ مثبتی به هیكل ندادند.
وی افزود: فرهنگ مصر به ما بسیار نزدیك است. شاید از نظر فرهنگی نزدیك ترین كشور به ما هستند كه 7هزار سال سابقه تاریخی دارد. بزرگانی در این كشور مانند طه حسین راجع به اهل بیت شیعه كتاب ها نوشته اند. مصر همیشه منادی تقریب مذاهب و اولین كشوری بوده كه این جایگاه را در دانشگاه الازهر ایجاد كرده و مذهب شیعه را به عنوان مذهب رسمی شناخته است و جای افسوس دارد كه زمامداران مصر دست دوستی به سوی ایران دراز نمی كنند.

**رویكرد ایران در پیشنهاد تشكیل مجمع گفتگوی منطقه‌ای، مقبول و مستلزم ریشه یابی مسائل منطقه ای است
داود آقائی كارشناس روابط بین الملل، سازمان ها و حقوق بین الملل نیز پیشنهاد تشكیل مجمع گفت وگوی منطقه‌ای از سوی ایران را رویكردی مقبول و تحقق آن را مستلزم ریشه یابی مسائل و بحران های موجود در میان كشورهای منطقه عنوان كرد.
وی درباره پیشنهاد تشكیل یك مجمع گفت وگوی منطقه‌ای - به عنوان روشی برای گردهم آوردن ایران و همسایگانش در تلاش مشترك برای صلح - اظهار داشت: تشكیل چنین نهادهایی، برای رایزنی، گفت و گو و ارائه راه حل های همكاری جویانه بین كشورهای منطقه ای، رویكرد بسیار مثبت و قابل قبولی است.
وی یادآورشد: در دوران پساجنگ سرد شاهد شكل گیری مجامع منطقه ای در مناطق مختلف هستیم و دستاوردهای بسیار خوبی هم داشته است؛ دولت ها با توجه به شناختی كه از منطقه دارند و مشكلاتی كه بعضا بین كشورهای موجود در یك منطقه مشترك وجود دارد، از طریق این مجامع موفقیت های بسیار خوبی به دست آورده اند و راهكارهای ارزشمندی برای حل معضلات منطقه ای اندیشیده اند.
این كارشناس امور بین الملل همچنین گفت:این اقدام با توجه به تجربیات حاصله ناشی از رویكردهای منطقه ای در مناطق مختلف می تواند الگوی بسیار خوبی باشد اما این كه در منطقه خاورمیانه تا چه میزان می توانیم به این مجمع متكی باشیم یا تا چه حد این امر می تواند الگوی همكاری جویانه باشد باید به ریشه اختلاف هایی كه فی مابین كشورهای منطقه وجود دارد، رجوع كرد.
آقائی افزود: امروز بیش از این كه بین كشورهای مختلف منطقه همسویی و هماهنگی را ملاحظه كنیم، اختلاف های بسیار عمیق بین كشورهای مختلف منطقه ای را مشاهده می كنیم كه به دلایل مختلف اعم از رویكردهای ایدئولوژیك، نظرهای عقیدتی و مذهبی بین كشورها یا به دلیل اختلاف های مرزی یا وابستگی به قدرت های خارج از منطقه و هدایت این كشورها از سوی قدرت های فرامنطقه ای برمی گردد.
وی خاطرنشان كرد: بعد از انقلاب، این اولین بار نیست كه مسوولان ما دعوت كرده اند و از كشورهای منطقه خواسته اند مسائل و مشكلاتمان را قبل از این كه نگاهمان به فراسوی منطقه و قدرت های بزرگ و نهادهای بین المللی باشد سعی كنیم این مشكلات را از درون و یا درون منطقه حل و فصل كنیم.
وی گفت: رویكرد آقای ظریف را بر اساس واقعیت های موجود و یا تجربیات حاصله از همكاری در عرصه های مختلف منطقه ای مثبت ارزیابی می كنم، نفس عمل خوب است اما كشورهای منطقه هم باید قدم جلو بگذارند؛ این مهم است كه آیا این كشورها حاضرند از خواسته های خود مقداری صرف نظر كنند یا نه؟ چون همكاری ها مستلزم یك سری گذشت و صرف نظر از اهدافی است كه دولت ها برای خودشان ترسیم می كنند.
به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان، در مقاله‌ای كه اخیرا' به چاپ رسیده، پیشنهاد داده كه تاسیس یك مجمع گفت وگوی منطقه‌ای در منطقه ما و در مرحله بعدی بین كشورهای مسلمان خاورمیانه به منظور تسهیل تعاملات، نیازی اساسی است كه می بایست از مدت‌ها قبل به آن پرداخته می‌شد.
سیام**6984** **گفت و گو: امیر خان زاده**انتشار:امیركاردان