به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از تلگراف، از سالها قبل مشخص شده است كه خواب نقش مهمي در انتقال خاطرات از حافظه كوتاه مدت به حافظه بلند مدت دارد، اما نحوه وقوع اين فرايند از منظر بيولوژيكي مبهم بوده است.
به اعتقاد محققان در هنگام خواب عميق دو نوع از امواج سريع و كند مغزي با يكديگر هماهنگ ميشوند و در نتيجه امكان انتقال خاطرات از حافظه كوتاه مدت به حافظه بلند مدت فراهم ميشود. اين اتفاق در يك بازه زماني بسيار كوتاه در حدود يك دهم ثانيه رخ ميدهد و مغز در همين مدت خاطرات را به حافظه بلند مدت منتقل ميكند.
بر اساس تحقيقات جديد با افزايش سن مغز توانايي خود را در هماهنگسازي دو نوع موج مغزي در هنگام خواب از دست ميدهد و در نتيجه به خاطر سپردن خاطرات جديد دشوارتر مي شود.
محققان براي ارزيابي اين فرضيه دو گروه از داوطلبان شامل يك گروه 20 نفري از افراد بالغ بين 20 تا 30 ساله و يك گروه 32 نفري از افراد بين 70 تا 80 ساله را مورد مطالعه قرار دادند. از اين افراد خواسته شد مجموعهاي از لغات را به خاطر بسپارند و سپس بخوابند. محققان امواج مغزي داوطلبان را در هنگام خواب ثبت كردند.
بر اساس نتايج به دست آمده از اين آزمايش، گروه داوطلبان سالمند دائما الگوي ناهماهنگي از دو نوع موج مغزي را نشان ميدادند در حالي كه اين امواج در گروه جوانتر اغلب هماهنگ بود. روز بعد از هر دو گروه آزموني براي يادآوري لغات به عمل آمد و مشخص شد موفقيت آنها در يادآوري لغات ارتباط مستقيمي با ميزان هماهنگي دونوع موج مغزي در هنگام خواب دارد.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Neuron منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده كاشاني** انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۶
تهران – ايرنا - محققان دانشگاه بركلي مكانيزمي را شناسايي كردند كه علت كاهش حافظه ناشي از پيري را توجيه ميكند.