تهران- ایرنا- بودجه سال 2018 میلادی عربستان كه سلمان بن عبدالعزیز پادشاه این كشور آن را بزرگترین بودجه تاریخ این كشور اعلام كرده است با كسری 195 میلیار ریال سعودی (52 میلیارد دلاری) تصویب شد.

به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، ملك سلمان روز گذشته(سه شنبه) بودجه سال 2018 این كشور را در شورای وزیران اعلام كرد.
در بودجه سال 2018 عربستان، برای پنجمین سال متوالی به دلیل افت قیمت جهانی نفت و كاهش درآمدهای نفتی این كشور، كسری بودجه ای معادل 195 میلیار ریال پیش بینی شده است.
پادشاه سعودی بودجه سال 2018 را بزرگترین بودجه تاریخ عربستان دانست و گفت كه به میزان50 درصد از تكیه بر درآمدهای نفتی در آن خودداری شده است.
دراین بودجه، میزان درآمد عربستان، 783 میلیارد ریال سعودی (208 میلیارد دلار) و هزینه‌های این كشور 978 میلیارد ریال (260 میلیارد دلار) برآورد شده است كه نشان دهنده كسری بودجه 195 میلیارد ریالی (52 میلیارد دلاری) است.
مصارف نظامی با 21درصد (56 میلیارد دلار) بیشترین میزان بودجه را به خود اختصاص داده است كه شامل تجهیزات، سلاح، ذخایر تسلیحاتی و تاسیسات حمایت از ارتش خواهد بود.
میزان كسری بودجه عربستان سعودی در سال 2017 نیز بیشتر از پیش بینی های اعلام شده بود. در این سال قرار بود كل كسری بودجه 52,8 میلیارد دلار باشد اما دولت عربستان اعلام كرد كه كسری بودجه 2017 به 61,3 میلیارد دلار رسیده است.
بیشترین كسری بودجه عربستان در سال های اخیر مربوط به سال 2015 به میزان 97.6 میلیارد دلار و پس از سقوط قیمت جهانی نفت در سال 2014 بود كه موجب شد درآمدهای نفتی این كشور به میزان 51 درصد ( 119.2 میلیارد دلار ) كاهش یابد.
كسری بودجه عربستان در سال 2016 نیز، به 87.7 میلیارد دلار رسید در حالی كه این رقم در سال 2014 ، تنها 17.6 میلیارد دلار بود.
منابع سعودی همچنین مدعی شده‌اند كه در بودجه بندی سال 2018 به مقدار قابل توجهی از اتكا به نفت اجتناب شده و درآمدهای غیر نفتی 256 میلیارد ریال (68 میلیارد دلار) خواهد بود.
اقتصاد عربستان در گذشته از ذخایر ارزی زیادی برخوردار بود اما در چند سال اخیر، از كسری بودجه شدید رنج می‌برد و مقامات این كشور مجبور شده‌اند برای كاهش درآمدهای نفتی خود به انتشار اوراق قرضه مبادرت ورزند.
سلمان بن عبدالعزیز وپسرش محمد از زمان روی كار آمدن با اتخاذ سیاست های ماجراجویانه وتهاجمی، بودجه زیادی را صرف خرید انواع سلاح‌ كردند واین امر از با روی كار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا شتاب بیشتری گرفت و با سفر وی به ریاض در 20 ماه می 2017، قراردادهای كلانی كه بیشتر جنبه تسلیحاتی داشت بین ریاض وواشنگتن امضا شد.
مقامات سعودی درحالی میلیارد‌ها دلار را هزینه خرید تسلیحات كردند كه به جای آن می توانستند برای بهبود زیر ساخت ها ، ایجاد اشتغال ، آموزش و خدمات رسانی به مردم عربستان مصرف كنند اما این مبالغ برای كشتار مردم یمن در تجاوز به این كشور وهمچنین حمایت مالی از گروه های تروریستی در عراق و سوریه هزینه شد.
به دنبال این اقدامات مردم عربستان مجبور به تحمل سیاست‌های ریاضت اقتصادی دولت سعودی شده وشاهد كاهش حقوق ها وحذف برخی خدمات شدند. با این وجود، گویا پیامدهای ریاضت اقتصادی تنها قرار است گریبان گیر مردم این كشور باشد و ولیعهد سعودی همچنان به ریخت و پاش های خود از جمله خرید قصر در فرانسه ، قایق تفریحی گرانقیمت و تابلوی لئوناردو داوینچی ادامه می دهد.
خاورم *1049 ** 1064
مترجم: مریم كاظمی