سيد علي آقازاده روز پنج شنبه در حاشيه بازديد از بازار اراك در جمع خبرنگاران افزود: اقدام هاي مناسبي از جمله بازسازي حمام ارگ ، برخي از سراها و طاق هاي بازار توسط شهرداري و اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان براي آمادگي ثبت اين اثر تاريخي در سازمان يونسكو انجام شده است و براي تسريع در عمليات مرمت و بازسازي اين بناي تاريخي ايجاد كارگروهي به سرپرستي معاونت عمراني و ساير دستگاه هاي مربوطه در دستور كار استانداري اين استان قرار دارد.
وي ادامه داد: حمام ارگ با اعتباري بالغ بر 10 ميليارد ريال توسط شهرداري اراك مرمت و بازسازي شده است كه يكي از جلوه هاي ويژه تاريخي اراك محسوب مي شود.
استاندار استان مركزي گفت: همچنين به منظور جمع آوري سيم هاي توزيع برق و تاسيسات زير بنايي در بازار اراك تعبيه كانالي در اين مجموعه تاريخي در حال انجام است كه نقش مهمي در ساماندهي و رفع مشكل تاسيسات در اين اثر تاريخي دارد.
آقازاده افزود: 80 ميليارد ريال اعتبار از محل سفر هيات دولت به استان مركزي براي بازسازي و مرمت بازار اراك باقي مانده است كه تخصيص اين اعتبار براي بازسازي مجموعه تاريخي بازار اراك در نشست با معاون رئيس جمهوري و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در دستوركار استانداري مركزي قرار دارد.
وي ادامه داد: در راستاي بازسازي بازار اراك امسال اعتباري اندكي از طرف استانداري مركزي به اين اثر تاريخي اختصاص يافته است كه تلاش مي شود سال آتي با درصد تخصيص مناسب مرمت جبران شود.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي نيز در اين آيين گفت: از سال گذشته تا كنون حدود 30 طاق و 9 سراي بازار اراك براي ثبت جهاني اين اثر تاريخي در سازمان جهاني يونسكو توسط اين اداره كل بازسازي و مرمت شده است.
سيد محمد حسيني افزود: مرمت و بازسازي بازار اراك براي ثبت در سازمان جهاني يونسكو نيازمند حدود 300 ميليارد ريال اعتبار دارد كه اين مهم نيازمند توجه ويژه مسئولان به اين مجموعه دارد.
در اين آيين قسمت هاي مختلف بازار اراك توسط استاندار استان مركزي، نمايندگان شهرستان هاي اراك، كميجان و خنداب در مجلس شوراي اسلامي و برخي از مسئولان استاني اين استان مورد بازديد قرار گرفت.
بناي كنوني مجموعه تاريخي بازار اراك مشتمل بر يك راسته اصلي شمالي جنوبي به طول 880 متر و يك راسته شرقي غربي به طول 600 متر است كه محل تقاطع آن، چهارسوق زيبايي را در وسط مجموعه ايجاد كرده است.
راسته شمالي جنوبي بازار به صورت مستقيم از دروازه قبله در جنوب تا دروازه راهزان در شمال امتداد مي يابد.
عرض بازار از ابتدا تا انتها پنج متر است و راسته شمالي و جنوبي به هشت قسمت 100 متري، هر قسمت داراي 50 باب مغازه، تقسيم مي شود كه به هر كدام آن ها گذر مي گويند.
در دوره اخير 2 گذر قسمت شمالي اين راسته تخريب شده و گذر جنوبي يا يك صد متر از جنوب راسته اصلي، به صورت 2 طبقه ساخته شده كه ارتفاع آن به هشت متر مي رسد.
علاوه بر 2 راسته اصلي در مجموعه بازار اراك حدود 20 سرا و تيمچه در آن وجود دارد كه فعاليت هاي مختلفي در آن ها در جريان است، 18 واحد از اين بناها در قسمت جنوبي بازار قرار گرفته كه از مهمترين آن سراي نوذري، سراي كتاب فروش ها و سراي كاشاني است.
سراي نوذري كه زيباترين سراي بازار اراك به شمار مي آيد به فرش فروشان اختصاص دارد و بناي آن در 2 طبقه و سراي كتابفروش ها نيز از وسعت و معماري جالب توجهي برخوردار است از يك تيمچه و سراي 2 طبقه تشكيل شده است.
بيش از 2 هزار جاذبه گردشگري در استان مركزي شناسايي شده كه 850 اثر تاكنون در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
1955/6013/خبرنگار:مهدي عظيمي***انتشاردهنده:مژگان حيدري
تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۷
اراك - ايرنا - استاندار استان مركزي گفت: ثبت جهاني مجموعه تاريخي بازار اراك در سازمان جهاني يونسكو از برنامه هاي اولويت دار اين استان است.