اراك - ایرنا - ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در دولت تدبیر و امید با برنامه نظام تحول سلامت تغییرات زیربنایی داشت و نیاز است كه با گام رو به جلو، تكمیل برنامه ها و رفع نواقص، خدمات دولت در این حوزه روز به روز كیفی تر شود.

به گزارش ایرنا، برنامه تحول نظام سلامت با هفت گام پایه توانست درصد رضایتمندی مردم را در حوزه خدمات درمانی و بهداشتی بالا ببرد و اكنون زمان آن است كه عملكرد این برنامه نقد و واكاوی شود و در بخش هایی كه نقصان وجود دارد برنامه های مكمل به اجرا گذاشته شود تا این حركت ماندگار به بهترین شكل ممكن در حوزه خدمات به مردم بدرخشد.
یكی از معیارهای اصلی در بحث عدالت اجتماعی ارایه خدمات بهداشتی و درمانی به اقشار مختلف جامعه است و در این میان ارتقای عملكرد نیروهای انسانی و بهبود سطح مهارت تخصصی نقش كلیدی دارد.
پزشكان و پرستاران به عنوان تسهیلگر درمان و بهبود دردها و آسیب های جسمانی و روحی بیماران مسئولیت و وظیفه خطیری برعهده دارند كه نباید به راحتی از كنار آن گذر كرد و اولین گام در مسئولیت این قشر، داشتن عطوفت و مهربانی با بیماران و تلاش ویژه برای درمان آنان است.
نگاه تجاری در بخش بهداشت و درمان آفتی جدی است كه با ارزش های اسلامی و انسانی مغایرت دارد و فعالان در این بخش به ویژه پزشكان باید جایگاه واقعی خود را بشناسند و از این مسیر برای رسیدن به كمال بیشتر و ذخیره آخرت بهره برند.
با وجود تمامی تلاش های انجام شده و ارتقای كیفی بیمارستان های دولتی، این مراكز خدماتی در استان با پاره ای از مسائل مواجه اند كه نیازمند ترمیم است و رفع آن ها برگ برنده ای برای درخشش بیشتر برنامه تحول سلامت خواهد بود.
یك همراه بیمار در بیمارستان ولیعصر (عج) اراك گفت: بهبود شرایط محیطی و كیفیت خدمات در بیمارستان های استان نسبت به سال های قبل قابل قیاس نیست و جای تشكر دارد اما در زمینه برخورد كادر درمانی نیاز است كه توجه بیشتری شود.
مریم شاكری افزود: پاسخ مناسب و كامل به بیماران در زمره حقوق شهروندی برای این قشر است و پزشكان و پرستاران باید فرهنگ پاسخگویی در این زمینه را تقویت كنند.
وی بیان كرد: سازه فرسوده بیمارستان ولیعصر (عج) توان كافی را برای ارائه خدمات بهینه ندارد و نیاز است طرح توسعه این بیمارستان هر چه سریعتر تكمیل و راه اندازی شود.
یك همراه بیمار در بیمارستان طالقانی اراك گفت: یكی از برنامه های مهم در طرح تحول سلامت دولت افزایش زایمان های طبیعی و كاهش سزارین بود و در این راستا سیاست های تشویقی خاصی از سوی رسانه ها اعلام شد.
رضا احمدی گفت: بر اساس این طرح مقرر است به مادرانی كه زایمان طبیعی دارند بسته های تشویقی ارایه شود اما با وجود اینكه همسرم در بیمارستان طالقانی اراك به صورت طبیعی زایمان كرده این بسته تحویل نشده است.
وی بیان كرد: انتظار است تمام قول های وعده شده در راستای اجرای این طرح عملیاتی شود.
یك بیمار از بیمارستان امیر المومنین (ع) اراك گفت: استفاده از پزشكان حاذق و مجرب در مراكز درمان دولتی امری ضروری است و مردم انتظار دارند كه در بیمارستان ها از بهترین روش ها و تجهیزات تشخیصی و كادر پزشكی متخصص بهره مند شوند.
علی امیری افزود: طیف بزرگی از بیماران بنیه مالی خوبی ندارند و نمی توانند هزینه سنگین برای درمان در بیمارستان های خصوصی پرداخت كنند و حوزه درمان دولتی باید بهترین كیفیت را در سرویس دهی به بیماران داشته باشند.
پریسا ستاری مادری كه فرزند خود را در بیمارستان امیركبیر اراك بستری كرده بود، گفت: انتظار است پزشكان و پرستاران آلام و درد یك مادر را در زمان بیماری فرزند درك كنند و برخورد مناسب با همراهان داشته باشند.
یك همراه بیمار در بیمارستان امیرالمومنین اراك گفت: شلوغی و ازدحام مراجعان ،نوبت دهی در بیمارستان های دولتی را سخت كرده است و در بسیاری مواقع باید برای نوبت گیری زمان زیادی را گذاشت.
سعید بیاتی افزود: همه مردم توان پرداخت هزینه های سنگین برای جراحی و درمان در مراكز خصوصی را ندارند و برای رسیدن نوبت در مراكز دولتی باید مدت های طولانی با بیماری دسته و پنجه نرم كنند و این در شرایطی است كه گاهی طولانی شدن نوبت سلامت شخص را به مخاطره می اندازد.
وی بیان كرد: نواقصی كه در لابه لای برنامه های بسیار مناسب تحول نظام سلامت وجود دارد باید رفع شود تا نمایه خدمات درمانی و سلامت به بهترین شكل ممكن رخ بنماید.
یك پرستار از بیمارستان ولیعصر (عج) اراك نیز گفت: برنامه تحول سلامت اگر چه توفیق و موفقیت زیادی به همراه داشت اما ضررهایی برای پزشكان و پرستاران داشته است.
وی كه نخواست نامش اعلام شود افزود: با اجرای این برنامه مطالبات مراكز درمانی دولتی از بیمه ها به شدت افزایش یافته و این امر موجب مطالبات معوق كادر درمانی روز به روز بیشتر شود.
وی بیان كرد: حرفه پرستاری از مشاغل سخت و طاقت فرسا است و انتظار می رود كه حقوق و مزایای این قشر به موقوع پرداخت شود زیرا ادامه این روند انگیزه كار كردن را از نیروها می گیرد.
رئیس كمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی كلانشهر اراك گفت: برخی برخوردهای كاركنان مراكز درمانی دولتی استان در رده های خدمتی مختلف نیازمند بازنگری است و متولیان حوزه سلامت استان باید موارد را شناسایی و در راستای اصلاح آن برآیند.
علیرضا مرادیان افزود: محوریت منشور خدمت در حوزه سلامت این است كه پزشكان و كاركنان مراكز درمانی باید به تعهدات خود عمل كنند و برای آنان در خدمت رسانی به مردم فقیر و غنی و آشنا و غیرآشنا تفاوتی نباشد زیرا با جان مردم سر و كار دارند.
این عضو شورای اسلامی كلانشهر اراك ادامه داد: حتی درصد كم ضریب خطای انسانی در مراكز درمانی پذیرفتنی نیست و مسئولان این حوزه باید با نظارت های مستمر و قوی اجازه كمترین سهل انگاری ها را ندهند و در شرایطی كه دولت بهترین برنامه را برای بهبود كیفی خدمات درمانی ارائه كرده، مراكز درمانی استان را به بهترین مراجع اجرای این برنامه مترقی تبدیل كنند.
رئیس بیمارستان ولیعصر (عج) اراك گفت: مهمترین مشكل این بیمارستان مسائل مالی و مطالبات 500 میلیارد ریالی از بیمه ها است.
دكتر محمد جمالیان افزود: این مهم باعث شده كه پرداخت حقوق پرسنل و پزشكان به ویژه پزشكانی كه مجوز مطب ندارند با تاخیر صورت گیرد و ادامه این روند می تواند نارضایتی به بار بیاورد.
وی بیان كرد: اگر پرداخت حقوق پزشكان به موقع صورت نگیرد در آینده این قشر تمایلی به حضور در بخش های درمانی دولتی نخواهند داشت.
رئیس بیمارستان ولیعصر (عج) اراك ادامه داد: در بحث دارو مشكلاتی به دلیل تحریم ها وجود دارد و مطالبات شركت های دارویی نیز از این بیمارستان به 130 میلیارد ریال رسیده اما با وجود همه مشكلات، داروهای مورد نیاز بیمارستان ولیعصر (عج) اراك تهیه شده و هیچ بیماری برای تهیه دارو، لوازم مصرفی و یا پروتز به خارج از بیمارستان مراجعه نكرده است.
دكتر جمالیان عنوان كرد: بیمارستان ولیعصر (عج) اراك از مراكز درمانی دولتی با ضریب اشغال تخت بالادر استان مركزی است كه علاوه بر این استان به استان های همجوار نیز خدمات رسانی می كند و هم اكنون ضریب اشغال تخت در این بیمارستان 90 درصد است.
وی گفت: برنامه تحول سلامت گام های بلندی در راستای ارایه خدمات درمانی مناسب و ارزان به مردم و افزایش تجهیزات درمانی در مراكز بیمارستانی داشته اما در مقابل بدهی های شركت های بیمه ای مشكلات زیادی را ایجاد كرده است.
رئیس بیمارستان ولی عصر (عج) اراك ادامه داد: در راستای اجرای برنامه تحول سلامت 25 میلیارد ریال در بخش هتلینگ، 100 میلیارد ریال در زمینه كمك های دارویی، 150 میلیارد ریال برای ایجاد چهار اتاق عمل جدید و 120 میلیارد ریال برای استقرار 12 تخت آی سی یو جدید در بیمارستان ولیعصر(عج) اراك هزینه شده است.
دكتر جمالیان عنوان كرد: این بیمارستان به لحاظ تجهیزات از وضعیت مطلوبی برخوردار است و دستگاه های جراحی مغر و اعصاب آن جزو بهترین دستگاه های كشور است.
وی اظهار كرد: در حال حاضر این بیمارستان كمبود دستگاه ام آر آی دارد كه این مشكل نیز با افتتاح مرحله نخست طرح توسعه بیمارستان ولیعصر (عج) حل خواهد شد.
رئیس بیمارستان ولیعصر (عج) اراك در خصوص قصور پزشكی نیز گفت: قصور پزشكی جزء لاینفك كار پزشكی است اما پس از یك قصور در حدود سه سال گذشته در اتاق عمل این بیمارستان و جراحی اشتباه، سختگیری های ویژه ای لحاظ شده است.
دكتر جمالیان اظهار كرد: هر عمل جراحی كه در این بیمارستان انجام می شود باید قبل از عمل موارد مورد نیاز توسط جراح، متخصص بیهوشی، كارشناس اتاق عمل و دستیاران پزشك بررسی و چك شود.
وی عنوان كرد: بحث ایمنی بیمار به صورت سختگیرانه در بیمارستان ولیعصر (عج) اراك دنبال می شود و این مهم از اولویت های كاری است.
مدیر امور بیماری ها و مراكز تشخیصی و درمانی دانشگاه علوم پزشكی اراك گفت: كمبود منابع اعتباری در اجرای برنامه تحول نظام سلامت از مشكلات بیمارستان های دولتی است و در این خصوص در سال جاری هیچ گونه اعتباری تخصیص داده نشده، به طوریكه طلب بیمارستان ها از محل اعتبارات مذكور معادل 210 میلیارد ریال در 6 ماه اول سال است.
دكتر بابك نامق افزود: كمبود نقدینگی برای خرید دارو و تجهیزات مصرفی نیز ناشی از كمبود منابع تحول نظام سلامت است كه حدود 75 درصد از منابع كاهش فرانشیز صرف هزینه كرد در این خصوص شده است.
وی بیان كرد: قسمتی از كمبود منابع برای تامین هزینه ماندگاری متخصصان صرف شده كه این امر در شبكه ها موجب بروز مشكلاتی شده است.
مدیر امور بیماری ها و مراكز تشخیصی و درمانی دانشگاه علوم پزشكی اراك ادامه داد: پرداخت نكردن مطالبات از سوی سازمان های بیمه گر استان مركزی از دیگر مشكلات است، قسمتی از مطالبات مربوط به سه ماهه چهارم سال 95 و 6 ماه اول سال 96 تاكنون از سوی سازمان های بیمه گر پرداخت نشده و مطالبات این بخش تا پایان شهریورماه امسال 2 هزار میلیارد ریال است.
دكتر نامق اظهار كرد: تاخیر پرداخت مطالبات از سوی سازمان های بیمه گر موجب شده تا حق الزحمه پزشكان و پرسنل پرداخت نشود و تعمیم این نارضایتی به قشر درمانگر نمود یافته و از طرفی دیگر این امر موجب بدهی به شركت های دارویی شده و برخی از شركت ها بیمارستان ها را برای ارسال دارو مسدود كرده اند و در تامین داروهای بستری مشكلاتی ایجاد شده است.
وی گفت: كمبود تخت های ویژه از دیگر مشكلات بیمارستان های دولتی استان مركزی است، با وجود پیگیری های انجام شده و ایجاد 26 تخت جدید ای سی یو در استان، همچنان به 36 تخت ویژه نیاز است.
مدیر امور بیماری ها و مراكز تشخیصی و درمانی دانشگاه علوم پزشكی اراك اضافه كرد: كمبود متخصص در رشته های گوش و حلق و بینی، چشم، جراحی مغز و اعصاب، ارتوپدی و نبود تناسب حجم مراجعه كنندگان با ساختار فیزیك بیمارستان ها از دیگر مشكلات است.
دكتر نامق اظهار كرد: پس از اجرای برنامه تحول نظام سلامت در این استان، مراجعه كنندگان بستری 10 درصد و مراجعات سرپایی 15 درصد در مراكز دولتی افزایش یافته است.
وی گفت: كمبود نیروی انسانی و نبود تناسب آن با شاخص های استاندارد بر مشكلات بیمارستان های دولتی اضافه كرده است چرا كه ضریب استاندارد كشوری یك و 9 دهم نفر است و این مهم برای استان مركزی حدود یك نفر است و فشار زیادی در خدمات رسانی بر كادر درمانی است.
رئیس بیمارستان طالقانی اراك نیز گفت: برنامه تحول سلامت از طرح های مهم دولت تدبیر و امید است كه به فاكتورهای درمانی و كاهش هزینه ها توجه ویژه شد و با رضایتمندی بالای مردم مواجه شده است.
دكتر سعید رضا سلطانی افزود: جمهوری اسلامی ایران تا قبل از اجرای برنامه تحول سلامت جزو كشورهای اول دنیا در زمینه آمار بالای سزارین بود اما اجرای این طرح موجب افزاش زایمان طبیعی در كشور و استان مركزی شد.
وی بیان كرد: تا قبل از اجرای برنامه تحول سلامت، 50 درصد از مادرانی كه به این مركز مراجعه می كردند سزارین می شدند اما با اجرای این برنامه میانگین سالیانه سزارین در بیمارستان طالقانی اراك به 38 درصد كاهش یافته است.
رئیس بیمارستان طالقانی اراك ادامه داد: در راستای افزایش زایمان طبیعی بسترسازی های ویژه ای فراهم شده و در این خصوص روزانه كلاس هایی برگزار می شود.
دكتر سلطانی عنوان كرد: آموزش مادران باردار در این مركزی چهار درصد نسبت به قبل از اجرای برنامه تحول سلامت افزایش یافته است و تمام خدمات زایمان طبیعی برای مادران به صورت رایگان است.
وی گفت: تمام تلاش ها به كار گرفته شده كه هیچ مادری به دلیل ترس از زایمان طبیعی به سراغ زایمان به شیوه سزارین نرود.
رئیس بیمارستان طالقانی اراك اضافه كرد: بحث زایمان طبیعی بدون درد از برنامه های مهم است كه با جدیت دنبال می شود و با اجرای برنامه تحول سلامت 15 درصد از مادران در این مركز زایمان طبیعی بدون درد را تجربه كرده اند و زایمان بی درد از 2درصد در سال های گذشته به بالای 10 درصد در سال جاری رسیده است.
دكتر سلطانی عنوان كرد: بسیاری از مادران در خصوص زایمان طبیعی بدون درد آگاهی لازم را ندارند كه انتظار است رسانه در خصوص افزایش فرهنگ سازی در این بخش گام های بلندی بردارند.
وی اظهار كرد: مركز NICU (مراقبت های ویژه نوزادان) بیمارستان طالقانی اراك از مجهزترین مراكز است كه پس از اجرای برنامه تحول سلامت بهسازی و تجهیز آن با بهره گیری از بهترین ابزار روز دنیا انجام شده است.
رئیس بیمارستان طالقانی اراك افزود: ماساژ درمانی و آب درمانی نیز از دیگر برنامه هایی است كه در این مركز دنبال می شود و مادرانی كه برای زایمان طبیعی به این مركز مراجعه می كنند علاوه بر خدمات رایگان از میان وعده های ویژه نیز بهره مند می شوند.
دكتر سلطانی در خصوص بسته های تشویقی به مادران نیز گفت: این بسته ها پیشنهادی در برنامه تحول سلامت بود كه اوایل اجرای برنامه به تمام ماداران هدیه می شد اما به دلیل هزینه های بالا هم اكنون در مناسبت های ویژه و اعیاد اهدا می شود.
وی اظهار كرد: بیمارستان طالقانی اراك در زمینه اعتبار بخشی درمانی رتبه اول را در بین بیمارستان های دولتی استان مركزی در سال جاری و در زمینه درمان به عنوان بیمارستان درجه یك كشور انتخاب شده است.
رئیس بیمارستان طالقانی اراك اضافه كرد: زایمان طبیعی به روش LDR ( ایجاد اتاق های ویژه و محیط خصوصی برای مادر به همراه همسر) از دیگر برنامه های در دست اقدام این مركز درمانی است.
دكتر سلطانی بیان كرد: به صورت میانگین هر ماه 500 تا 550 نوزاد در بیمارستان طالقانی اراك متولد می شوند.
وی، مهمترین مشكلات بیمارستان طالقانی اراك را مالی و معوقات كادر درمانی عنوان كرد و گفت: در حال حاضر این بیمارستان 130 میلیارد ریال از بیمه ها طلب دارد.
رئیس بیمارستان طالقانی اراك افزود: آخرین كارانه پزشكان بیمارستان طالقانی اراك در دی ماه سال 95 و كارانه سایر كاركنان در اسفندماه سال 95 پرداخت شده است.
معاون دانشگاه علوم پزشكی اراك گفت: استان مركزی با حدود یك و نیم میلیون نفر جمعیت دارای یكهزار و 910 تخت مصوب فعال در 12 بیمارستانی دولتی است.
دكتر حسین سرمدیان افزود: 486 تخت مصوب موجود در بیمارستان ولیعصر (عج)، 358 تخت در بیمارستان امیرالمومنین (ع) اراك، 224 تخت در بیمارستان آیت الله خوانساری، 96 تخت در بیمارستان طالقانی و 220 تخت در بیمارستان امیركبیر اراك، 96 تخت در بیمارستان دلیجان، 100 تخت در بیمارستان تفرش، 64 تخت در بیمارستان كمیجان، 45 تخت در بیمارستان آشتیان،60 تخت در بیمارستان خنداب، 64 تخت در بیمارستان فرمهین و 97 تخت در بیمارستان محلات است.
وی بیان كرد: بر اساس چشم انداز 1404 ، شمار تخت های بستری در بیمارستان های دولتی استان مركزی باید به سه هزار و 927 تخت افزایش یابد.
استان مركزی با حدود یك میلیون و 500 هزار نفر جمعیت دارای 12 بیمارستان دولتی است.
3005/6013/خبرنگار: معصومه صفری***انتشار دهنده:مژگان حیدری