به گزارش ایرنا، مهران كوهی روز شنبه به مناسبت روز ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی در نشستی با خبرنگاران استان اظهار كرد: این استان در منطقه ای واقع شده كه محل برخورد صفحه عربستان و ایران
(در رشته كوه های زاگرس ) است.
صفحه عربستان، صفحه لیتوسفری كوچكی است كه همراه با صفحات هند و آفریقا طی میلیونها سال در حال حركت به سمت شمال و در نهایت برخورد با صفحه اوراسیا (منطقه مشترك 2 قاره اروپا-آسیا) بوده است.
نتیجه این رویداد، به هم پیوستن قطعات صفحه و رشته كوههایی است كه تا سراسر جنوب اروپا و خاورمیانه و در رشته كوههای جنوب شرق آسیا گسترده شدهاند؛ همچنین رشته كوه های زاگرس در ایران از برخورد صفحه عربستان با صفحه ایران به وجود آمده است.
وی با بیان ثبت سالانه حدود یك زلزله در چهارمحال و بختیاری اظهار كرد: این استان نسبت به دیگر نقاط كشور به دلیل اینكه انرژی زلزله را در خود جمع نمی كند، شانس بیشتری برای عدم وقوع این پدیده طبیعی دارد.
كوهی ادامه داد: همچنین احتمال زلزله های بسیار بزرگ در این استان نیز وجود دارد كه در این مورد نیز به دلیل فشار صفحه عربستان و تخلیه انرژی زلزله، احتمال وقوع آن زیاد نیست.
وی با بیان اینكه احتمال وقوع زلزله با هر اندازه در چهارمحال و بختیاری دور از انتظار نیست بر مقاوم سازی بافت های غیرایمن و فرسوده شهرهای استان تاكید كرد.
**ایمنی ساختمانها با عدم الزام در معرض تهدید است
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری نیز عدم الزام اجرای ساخت و ساز توسط مهندسان این نظام را تهدیدی برای ایمنی ساختمانها خواند.
اردشیر بنایی در این نشست اظهار كرد: در مبحث سوم مقررات ملی ساخت و ساز به روشنی آمده است كه ساخت و ساز باید توسط مجری نظام مهندسی انجام شود، اما این بند به دلیل افزایش هزینه ساختمان سازی منجر به شكایت و اعتراض مالكان شد.
وی بیان كرد: بر این اساس سازمان بازرسی و برخی مراجع ذیصلاح برای آزادی بیشتر مالك در ساخت و ساز این قانون را مبنی بر اینكه الزامی در این زمینه وجود ندارد، تغییر داده است.
بنایی با بیان اینكه در مواردی شاهد ساخت و سازهایی هستیم كه چندان ملزم به رعایت قوانین و مقررات ساختمان سازی نیستند، تاكید كرد: لحاظ شدن الزام استفاده از مجری سازمانهای متولی برای ارتقای سطح ایمنی ساختمانها ضروری است.
وی بیان كرد: البته از آنجا كه نظارت بر ساختمان سازی از سوی مهندسان ناظر نظام مهندسی انجام می شود در صورت مشاهده تخلف، موارد را به شهرداری گزارش داده و شهرداری نیز باید موارد نواقص در ساختمان را كنترل و رفع تخلف كند.
بنایی درباره قدرت اجرایی مهندس ناظر برای رعایت موارد ایمنی تصریح كرد: وظیفه مهندس ناظر تنها نظارت و اعلام تخلف تعیین شده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان در ادامه اظهار كرد: ساختمانهایی از نظر نظام مهندسی مورد تائیید است كه سه اصل طراحی، اجرا و نظارت ساختمان توسط مهندسان این سازمان انجام شده باشد، درغیر این صورت به صراحت نمی توان، گفت ساختمان ایمن است.
بنائی اظهار كرد: در مسكن مهر به دلیل اینكه استفاده از مجری نظام مهندسی در هزینه های ساخت و ساز پیش بینی نشده بود، هدف ارزان قیمت بودن این ساختمانها، اجرای آن در برخی استانها به افرادی سپرده شد كه تخصصی در این زمینه نداشتند.
وی ادامه داد: اجرای طرح توسط مشاورانی خارج از استان و یا واگذاری به تعاونی ها از مواردی است كه در ناایمن شدن این مسكن ها در منظریه نقش بسزایی داشته است.
بنائی افزود: البته در مسكن مهر ساخت و سازهای صورت گرفته با نظارت نظام مهندسی نسبتا پایدار و مستحكم است .
وی با اشاره به زلزله اخیر كرمانشاه بیان كرد: عمده هدف نظام مهندسی ساختمان، ساخت و سازهایی است كه كمترین میزان تلفات و خسارات انسانی را داشته باشد.
بنایی در ادامه با بیان اینكه تعداد زیادی از ساختمانهای استان بدون پروانه ساخت احداث شده است، تاكید كرد:از آنجا كه در گذشته با بازدید مهندسان ناظر گواهی استحكام صادر می شد و شركتهای خدمات رسان نیز به استناد این گواهی اقدام به ارائه خدمات آب، برق، مخابرات و گاز می كردند اما وزارت راه و شهرسازی در سال 96 مصمم شد در صورت عدم رعایت اصول اساسی ساختمان سازی گواهی استحكام را صادر نكند.
وی بیان كرد: هر چند این اقدام سازمان نظام مهندسی را زیر سوال برد اما با بلاتكلیف ماندن ساختمان برای دریافت خدمات، بر رعایت مقررات ملی ساختمان در ساختمان سازی تاكید شد.
بنایی همچنین با بیان وجود بافت فرسوده و برخی ساختمانهای غیرمقاوم در شهرهای استان اظهار كرد: سازمان نظام مهندسی آمادگی دارد در مقاوم سازی ساختمانهایی كه قابلیت دارد و ارزیابی برای رعایت اصول ایمنی در ساختمانهای مالكان متقاضی همكاری كند.
به گزارش ایرنا، هم اینك چهارهزار و 200 مهندس ساختمان سازی در سازمان نظام مهندسی عضویت دارند كه بیش از 2هزار نفر آنان دارای پروانه فعالیت هستند.
پنجم دیماه با عنوان روز ایمنی در برابر زلزله و كاهش بلایای طبیعی نامگذاری شده است.
خبرنگار:شكوفه سلیمانی**انتشاردهنده:جهانبخش صفری
8125/6021
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۰
شهركرد- ایرنا- نائب رئیس اول سازمان نظام مهندسی ساختمان چهارمحال و بختیاری گفت: این استان جزو لرزه خیزترین نقاط كشور به شمار می رود.