به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، دكتر زهرا مصلي نژاد روز يكشنبه در نشست خبري هجدهمين سمينار فيزيوتراپي تخصصي ستون فقرات افزود: برخي عضلات مانند پهلوها، پشت كمر و كف لگن ثبات دهنده ستون فقرات هستند و در حمل مصدوم بايد آنها سفت و محكم نگه داشته شوند تا به ستون فقرات و نخاع آسيبي وارد نشود.
وي با تاكيد بر اينكه افرادي كه از اصول حمل مصدوم اطلاعي ندارند، نبايد به بيرون آوردن مصدوم از زير آوار اقدام كنند، ادامه داد: گاهي افرادي كه زير آوار مانده اند، دچار شكستگي ستون فقرات مي شوند اما آسيب نخاعي به آنها وارد نمي شود؛ در چنين حالتي اگر دست يا پاي آنها كشيده شود، اين كار مي تواند سبب آسيب نخاعي و حتي قطع نخاع شود.
دبير علمي كارگاه هاي هجدهمين سمينار فيزيوتراپي تخصصي ستون فقرات گفت: آسيب هاي نخاعي هميشه دائمي نيستند و بسياري از آنها قابل درمان هستند؛ گاهي در معاينه بيماراني كه دچار آسيب نخاعي شده اند، به آنها گفته مي شود كه دچار ضايعه شديد شده اند و همين مساله بيماران را از ادامه روند درمان خود باز مي دارد؛ درحالي كه پس از مراجعات بعدي مشخص مي شود كه برخي از عضلات دچار آسيب شده اند و با تشخيص و درمان به موقع، از آسيب بيشتر جلوگيري مي شود و با استفاده از عضلات سالم باقيمانده، مي توان فرد را به فعاليت هاي زندگي بازگرداند.
مصلي نژاد ادامه داد: تنها سه تا پنج درصد بيماران دچار كمر درد، نياز به جراحي دارند و مابقي آنها با دريافت درمان هايي مانند فيزيوتراپي بهبود مي يابند.
وي با بيان اينكه گاهي در حوادث تنها مفاصل ستون فقرات دچار آسيب مي شوند، تاكيد كرد: حتي اگر چند عضله دچار فلج شده باشد، مي توان از عضلات كمكي استفاده و عضلات ضعيف شده را با فيزيوتراپي تقويت كرد و تنها عضلاتي كه دچار آسيب جدي شده اند، بايد جراحي كرد.
مصلي نژاد با ارائه توصيه هايي در خصوص چگونگي محافظت از سلامت ستون فقرات در هنگام بروز حادثه اي مانند زلزله، گفت: در هنگام بروز زلزله اگر افراد در آسانسور هستند، بهترين كار اين است كه در كف آسانسور دراز بكشند تا فشار ناشي از سقوط آسانسور در بدن پخش شود و آسيب كمتري بر ستون فقرات و نخاع وارد شود.
وي افزود: اگر افراد در زير ميز پناه مي گيرند نيز بهتر است به صورت درازكش باشند تا اگر فشار وارد شد، در سراسر ستون فقرات پخش شود و به يك نقطه فشار وارد نشود.
** بروز شايعترين مشكلات ستون فقرات در اثر انجام كارهاي تكراري
دانشيار دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي، بروز شايعترين مشكلات ستون فقرات مانند دردهاي عضلاني، شانه درد، ديسك كمر و كمردردهاي مزمن را ناشي از انجام كارهاي تكراري در مشاغل مختلف عنوان كرد و گفت: شاغلاني مانند خياط ها، طراحان معماري، نجارها و ورزش كاراني مانند واليباليست ها، تنيس بازان و وزنه برداران ازجمله افرادي هستند كه در معرض اين آسيب ها قرار دارند.
دكتر نورالدين كريمي افزود: انجام كارهاي تكراري و ضربه هاي مداوم به ستون فقرات در ورزش هاي حرفه اي سبب مي شود كه عضله و مفصل مدام يك حركت را انجام دهند و به مرور فرسوده شوند.
وي به آسيب هاي ناشي از انجام امور خانه در زنان اشاره كرد و گفت: به عنوان مثال در استفاده از جاروبرقي هرچه فرد بيشتر خم شود، وزنش جلوتر مي آيد و نيرويي كه روي مهره هاي كمر وارد مي شود، افزايش مي يابد؛ بنابراين لازم است در استفاده از اين وسيله يك پا جلو و يك پا عقب باشد و يك دست بر روي كمر گذاشته شود تا از آسيب هاي ستون فقرات كه به مرور به وجود مي آيند، پيشگيري شود.
كريمي ادامه داد: در هنگام شستن ظرف نيز بهتر است ناحيه شكم به سينك ظرف شويي چسبانده شود و پاها كمي از هم بازنگه داشته شوند تا فاصله دست با ظرف و شيرآب كمتر و آسيب هاي نخاعي نيز به حداقل برسد.
وي به توضيح درمان هاي علامتي و علتي پرداخت و گفت: درمان هاي علامتي مانند تجويز و مصرف مسكن ها درد را كاهش داده و مانع از درمان بيماري اصلي مي شود.
كريمي با تاكيد بر پرهيز از درمان هاي خودسرانه در هنگام بروز دردهاي مربوط به ستون فقرات، اظهار كرد: امروزه برخي پزشكان به دليل مشغله زياد و همچنين تامين هزينه هاي زندگي، بيشتر مايل هستند كه تعداد زيادي بيمار را ويزيت و براي آنها درمان هاي علامتي تجويز كنند؛ اين درحالي است كه اين كار سبب پنهان شدن مشكل اصلي شده و بيمار به تصور بهبودي، اقدام به انجام امور روزانه زندگي خود بدون رعايت اصول پيشگيرانه براي جلوگيري از پيشرفت بيماري مي كند و به مرور شدت بيماري اصلي افزايش مي يابد.
هجدهمين سمينار فيزيوتراپي تخصصي ستون فقرات در روزهاي ششم و هفتم دي ماه در دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي برگزار مي شود.
ارزيابي عملكردي و تشخيصي افتراقي مشكلات ستون فقرات و لگن، ارگونومي و پيشگيري از آسيب هاي شغلي - ورزشي، آگاه سازي جامعه از علل آسيب هاي اسكلتي - عضلاني و پيشگيري از آسيب هاي شغلي - ورزشي و حوادث در ستون فقرات، ترويج روش هاي درماني و توانبخشي مبتني بر جامعه و كاهش هزينه هاي سلامت از جمله محورهاي اين همايش است.
برپايي نمايشگاه تجهيزات پزشكي، برگزاري كارگاه هاي آموزشي و پنل هاي تخصصي از ديگر برنامه هاي جانبي اين سمينار است.
علمي ** 1201 **1834
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور ** انتشار: ناهيد شفيعي
تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۶ - ۱۶:۳۹
تهران- ايرنا- دبير علمي كارگاه هاي هجدهمين سمينار فيزيوتراپي تخصصي ستون فقرات با تاكيد بر اينكه بسياري از آسيب هاي نخاعي قابل درمان هستند، گفت: در هنگام بروز حوادثي مانند زلزله براي بيرون آوردن افرادي كه زيرآوار مانده اند، نبايد دست يا پاي آنها را كشيد زيرا در صورت شكستگي ستون فقرات، اين حركت مي تواند سبب قطع نخاع آنها شود.