ارومیه - ایرنا- رئیس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به كاهش بارندگی در این حوضه آبریز، گفت: اگر فعالیت های مربوط به ستاد احیا نبود، دریاچه نیمه جان ارومیه امروز وجود خارجی نداشت.

فرهاد سرخوش روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه بارش باران در حوضه آبریز این دریاچه نسبت به سال گذشته حدود 39 درصد و در مقایسه با متوسط 49 سال گذشته حدود 56 درصد كاهش یافته، افزود: تراز فعلی دریاچه ارومیه نسبت به كمترین تراز ثبت شده برای این دریاچه 24 سانتی متر بالاتر است.
وی افزود: تراز نگین آبی آذربایجان امروز، ارتفاع یكهزار و 270 متر و 28 سانتی متر را نشان می دهد.
وی با اشاره به اینكه ستاد احیای دریاچه ارومیه در گام نخست مطالعاتی برای احیای دریاچه آغاز كرد، افزود: در سریع ترین زمان ممكن طرح های 44 گانه نهایی برای احیای دریاچه ارومیه بر روی میز اعضای ستاد احیا قرار گرفت و این ستاد كارهای عملیاتی خود را برای احیای بزرگترین پهنه آبی داخلی كشور از سال 1393 شمسی آغاز كرد.
وی با بیان اینكه دریاچه ارومیه در قالب طرح احیای دریاچه ارومیه قرار است تا ظرف مدت 10 سال به سطح تراز اكولوژیك خود برسد، اظهار كرد: یكی از مهمترین مصوبه های این ستاد كاهش 40 درصدی مصرف آب كشاورزی در حوضه آبریز این دریاچه به واسطه انتقال آب با لوله های پلی اتیلنی از منبع تامین تا سر مزرعه است.
وی افزود: در سال های 1393 و 1394 در مجموع 414 كیلومتر عملیات انتقال آب با لوله پلی اتیلنی به اجرا درآمده و 12 هزار هكتار از زمین های كشاورزی شهرستان های آذربایجان غربی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه تحت پوشش انتقال آب مدرن قرار گرفته است.
وی از پیشرفت 75 درصدی طرح تشكیل و تجهیز شبكه سنجش منابع آب سطحی و زیرزمینی استان در راستای اجرای مصوبه های ستاد احیای دریاچه ارومیه خبر داد.
سرخوش در حالی میزان تراز دریاچه ارومیه را یكهزار و 270 متر و 28 سانتی متر اعلام كرد كه این تراز نسبت به هفته گذشته تغییری نداشته است.
به گفته وی وسعت امروز دریاچه ارومیه در مقایسه با 15 سال گذشته بیش از 2 هزار و 779 كیلومتر كاهش یافته است.
وی با تاكید بر اینكه تراز این دریاچه در روزهای آینده به علت بارندگی افزایش می یابد، اظهار كرد: حوضه آبریز دریاچه ارومیه با 205 میلی متر بارندگی از كم بارش ترین حوضه های آبریز كشور است ولی با اقدامات انجام شده باید بیشترین میزان آب در نگین آبی آذربایجان ذخیره شود.
سرخوش با اعلام اینكه حوضه آبریز دریاچه ارومیه توسط 21 رودخانه دائمی و 39 رودخانه دوره ای سیراب می شود، گفت: دریاچه ارومیه یك حوضه آبی بسته است كه آب آن از محل بارش مستقیم و روان آب ورودی از آب راهه ها و رودخانه ها تامین می شود.
به گزارش ایرنا، دریاچه ارومیه بزرگترین آبگیر دائمی در شمال غرب فلات ایران ‌است؛ این دریاچه از اواسط دهه 1380 شمسی شروع به خشك شدن كرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال 2015 میلادی در حدود 80 درصد از مساحت آن خشك شد.
بنا بر نظر كارشناسان خشك شدن دریاچه ارومیه تاثیر منفی بر محیط زیست منطقه داشته و بر روی دمای هوا و وزش بادهای نمكی تاثیر گذاشته است.
3214/3072
** خبرنگار: شاهین سپهراد ** انتشاردهنده: علیرضا فولادی