تهران- ايرنا- مدير عامل شركت مديريت دارايي مركزي بازار سرمايه اعلام كرد: از سال 1389 تا پايان آذر ماه سال جاري 47 مورد انواع صكوك (اوراق اسلامي) به ارزش بيش از 157 هزار ميليارد ريال در بازار سرمايه منتشر شده است.

به گزارش ايرنا به نقل از سازمان بورس و اوراق بهادار غلامرضا ابوترابي روز سه شنبه گفت: با گذشت 7 سال از تصويب قانون توسعه ابزارها و نهادهاي مالي جديد بيش از 157 هزار ميليارد ريال انواع صكوك در بازار سرمايه منتشر شده كه 17 مورد آن به ارزش 13 هزار ميليارد ريال سررسيد شده و مبلغ اقساط و اصل اين اوراق در مواعد مقرر پرداخت شده است.
مدير عامل شركت مديريت دارايي مركزي بازار سرمايه توضيح داد: اكنون 30 صكوك فعال به ارزش 147 هزار ميليارد ريال در بازار موجود و در حال معامله هستند كه تا پايان سال جاري دو مورد ديگر يعني صكوك اجاره شركت خدمات ارتباطي رايتل با نماد «صايتل» و صكوك اجاره شركت داناپتروريگ كيش با نماد «صدانا» در مجموع به ارزش سه هزار و 775 ميليارد ريال سررسيد خواهند شد.
وي افزود: از ابتداي سال جاري تاكنون، بيش از 17 هزار ميليارد ريال اقساط انواع صكوك توسط شركت هاي واسط مالي از باني ها دريافت و توسط شركت سپرده گذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه به حساب دارندگان اوراق واريز شده است.
ابوترابي ادامه داد: در ميان انواع صكوك منتشره در بازار سرمايه، اوراق اجاره با حجم بيش از 86 هزار ميليارد ريال و 32 مورد انتشار بيشترين سهم را داشته است و انواع ديگر صكوك نظير مرابحه، رهني و سفارش ساخت هر يك به ترتيب با حجم 66 هزار و 400، سه هزار و يك هزار و 600 ميليارد ريال در جايگاه هاي بعدي قرار دارند.
وي در خصوص انتشار اوراق جديد اعلام كرد: شركت ايران خودرو، شركت معدني و صنعتي گل گهر و شركت «آدوراطب» قصد دارند منابع مورد نياز خود را در مجموع به حجم 10 هزار و 200 ميليارد ريال از طريق انتشار انواع صكوك در بازار سرمايه تامين كنند كه موافقت اصولي هاي مربوطه صادر شده و اكنون در حال طي اقدام هاي لازم براي كسب مجوز انتشار هستند.
به گزارش ايرنا، با توجه به محدوديت نظام بانكي در تامين مالي طرح ها و پروژه ها، سهم بورس و بازار سرمايه دراين بخش در حال افزايش است به طوري كه بانك به تامين مالي كوتاه مدت، و بازار سرمايه به تامين مالي ميان و بلند مدت خواهد پرداخت.
بازار سرمايه از طريق ابزارهايي مانند عرضه اوليه، انتشار اوراق و صكوك (ابزار مالي اسلامي)، سود انباشته و اندوخته‌ها و ... اقدام به تامين مالي بنگاه هاي اقتصادي كرده و بدين ترتيب باري از دوش شبكه بانكي كشور برداشته است.
ابزارهاي مالي اسلامي (صُكوك)، اوراق بهادار با ارزش مالي يكسان و قابل معامله در بازارهاي مالي هستند كه بر پايه يكي از قراردادهاي مورد تاييد اسلام طراحي شده ‌اند و دارندگان اوراق به صورت مشاع مالك يك يا مجموعه اي از دارايي ها و منافع حاصل از آن‌ها هستند.

اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام 2022*2025
خبرنگار: ميثم طاهري* ناشر: ليلا جودي