كرمانشاه- ايرنا- پنجمين جشنواره تئاتر منطقه اي معلولان زاگرس در كرمانشاه دورهمي خوبي براي اين قشر از جامعه بود، بهانه اي براي ارائه توانمندي هاي فرهنگي و هنري و محفلي براي شناخت ديگر اقشار با وضعيت آنها، تكرار چنين برنامه هايي از نيازهاي اصلي معلولان است كه بايد بيشتر به آن توجه شود.

به گزارش خبرنگار ايرنا؛ اهالي تئاتر اول تا چهارم دي ماه در كرمانشاه گردهم آمدند تا پنجمين دوره جشنواره تئاتر معلولان زاگرس را برگزار كنند و در اين چهار روز علاوه بر ارائه توانمندي هاي هنري خود، فضاي شهر كرمانشاه را نيز فرهنگي تر كردند.
دبيرخانه جشنواره امسال 18 نمايش در بخش رقابتي را از پنج استان كردستان، كرمانشاه، ايلام، همدان و لرستان انتخاب كرده بود و يك گروه نيز از كردستان عراق به عنوان مهمان در كنار آثار رقابتي نمايش هاي خود را اجرا كردند.
براي اطلاع از وضعيت كيفي و كمي جشنواره پنجم به سراغ مسئولان برگزاري جشنواره رفتيم تا نظر آنان را در ارتباط با نمايش هاي اجرا شده كسب كنيم.

**جشنواره فرصتي براي نشان دادن توانايي معلولان
مصطفي محمودي از اعضاي كانون ملي منتقدين تئاتر كشور در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه اين جشنواره فرصتي را در اختيار معلولان قرار مي دهد تا توانايي شان را به جامعه نشان دهند، گفت: معلولان قشري از جامعه هستند كه بايد از امكانات فرهنگي، هنري و رفاهي برخوردار شوند و جشنواره منطقه اي تئاتر معلولان زاگرس اين شرايط را براي آنها فراهم كرد.
وي با بيان اينكه جشنواره در چهار بخش صحنه اي، خياباني، كودك و نوجوان و نمايشنامه نويسي بود، تصريح كرد: كارها در حوزه خياباني پيشرفت خوبي داشته، اما در حوزه صحنه اي مشكلاتي وجود داشت و در برخي موارد كيفيت لازم را نداشت و در حوزه كودك و نوجوان هم نياز به تلاش بيشتر و تحقيق در اين حوزه لازم است.
اين كارشناس حوزه نمايش با توصيه به اينكه بهتر است در سال هاي آتي در جشنواره به بخش ها تخصصي تر نگاه شود، افزود: برخي نمايش ها قوي و برخي كارها نيز نياز به دانش افزايي و تمرين بيشتر دارند.
وي با بيان اينكه استان كرمانشاه به لحاظ برگزاري پنجمين جشنواره منطقه اي تئاتر زاگرس خوب عمل كرده است، گفت: در اين مدت تيم ستاد برگزاري جشنواره تلاش و زحمت زيادي كشيدند.

**تغيير نگرش جامعه نسبت به معلولان از اهداف جشنواره است
كارشناس امور هنري معلولان سازمان بهزيستي كشور نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا نيز با بيان اينكه در جشنواره منطقه اي تئاتر معلولان به دنبال تغيير نگرش جامعه نسبت به آنها هستيم، گفت: تحقيقاتي در اين حوزه براي تواناسازي معلولان انجام و در اين راستا جشنواره تئاتر معلولين از سال ۸۲ شروع شده است.
فاطمه فخري با اشاره به اينكه در تئاتر معلولان توانبخشي فردي و توانبخشي اجتماعي باهم مدنظر است، افزود: در توانبخشي فردي بر روي رفتار فرد معلول و مشكلات جسماني آنها كار مي شود اما در توانبخشي اجتماعي به دنبال مشاركت آنها در جامعه هستيم.
وي با بيان اينكه در پنجمين جشنواره منطقه اي تئاتر معلولين زاگرس انسجام و برنامه ريزي خوبي شده بود، تصريح كرد: خوشبختانه در اين جشنواره شاهد اجراهاي به موقع بوديم و امكانات خوبي هم براي انتقال گروه ها به سالن هاي نمايش تدارك ديده شده بود.
وي با اشاره به اينكه نمايش هاي اجرا شده هم نقاط قوت داشت، هم نقاط ضعف؛ افزود: به نظر مي رسد گروه ها براي ارتقاي كارهايشان نياز به آموزش هاي بيشتري دارند و در اين راستا سعي مي شود براي جشنوارهاي بعدي حتما به موضوع آموزش نگاه ويژه اي داشته باشيم.
فخري با بيان اينكه كار تئاتر با افراد معلول راحت نيست خاطرنشان كرد: كار با افراد معلول ظرافت هاي خاص خود را دارد و اينكه چطور بايد با آنها كار شود نياز به آموزش و تحقيق دارد.
كارشناس امور هنري معلولان سازمان بهزيستي گفت: براي بالا بردن سطح تئاتر معلولان برنامه هايي همچون برگزاري تورهاي نمايشي و آموزشي براي آنها فراهم خواهد شد.
وي خاطرنشان كرد: به منظور اثرگذاري بيشتر اينچنين جشنواره هايي لازم است با هماهنگي مخاطبين هر بخش در محل اجراها حضور داشته باشند يا حتي برخي اجراها در مكان هايي مانند مدارس، دانشگاه ها، مهدكودك ها و ساير اماكن اجرا شود تا افراد جامعه با قشر معلولان بيشتر آشنا شده و اهداف ما در كمك به آنها محقق گردد.

**در هنر تئاتر معلولان به دنبال توانبخشي اجتماعي هستيم
مديركل بهزيستي استان كرمانشاه نيز با بيان اينكه هنر تئاتر اثر توانبخشي - اجتماعي براي معلولان دارد و علاوه بر تاثير توانبخشي فردي، باعث ورود آنها به اجتماع مي شود.، گفت: جشنواره منطقه اي معلولان زاگرس كاري مردمي بوده و هدف اصلي ما در سازمان بهزيستي از برگزاري جشنواره تئاتر ارتباط معلولان با جامعه و حمايت از آنها است.
اميد قادري با بيان اينكه مقوله تئاتر توانسته براي معلولان در قالب هنر درماني نمود پيدا كند، افزود: معلولين ما در بخش هاي مختلف از جمله خدمات شهري، اشتغال، ازدواج و... دچار چالش هستند و اين جشنواره پيام هايي براي مخاطب داشت كه بايد به آن توجه شود.
وي با اشاره به اينكه لايحه اي در مجلس توسط نمايندگان مردم براي حمايت از معلولين تصويب شده است، گفت: در بخش اشتغال معلولين، مستمري، مناسب سازي شهري و.. آنان نگاه ويژه اي خواهد شد.
وي جشنواره تئاتر معلولين را فرصت مناسبي در راه كمك به معلولين در عرصه اجتماعي و هنري دانست و گفت: براي تقويت توانمندي هاي معلولان نيازمند همكاري و حمايت مسئولان هستيم.
سياوش طهمورث بازيگر سينما، تلويزيون و داور جشنواره نيز كارگاهي آموزشي براي شركت كنندگان برگزار كرد و در اين ارتباط با بيان اينكه اصول و قواعد بازيگري از اهميت زيادي برخوردار است و در نحوه انتخاب بازيگر بايد دقت داشت، گفت: بايد به مسائل فني و تكنيك هاي بازيگر توجه ويژه داشت.
وي اظهار كرد: بازيگران بايد از لحاظ علم و دانش بازيگري بتوانند در نقش ها به درستي ايفاي نقش كنند.
پرونده جشنواره پنجم نيز با برگزاري آئين اختتاميه در روز دوشنبه و معرفي نفرات و گروه هاي برتر بسته شد تا اهالي تئاتر خود را براي جشنواره ششم در سال آينده آماده كنند.
3033/8066 خبرنگار:فرزاد نويدي **انتشار دهنده:علي مولوي