به گزارش خبرنگار گروه علمي ايرنا، تالار الغدير دانشكده مديريت دانشگاه تهران پنجم و ششم دي ماه جاري ميزبان برگزاري سومين كنفرانس شهر سايبري بود، كنفرانس دو روزه اي كه موضوعات بسيار مهمي ازجمله تاثير فناوري هاي نوين در ساختار دولت، پلتفرم خدمات يكپارچه شهري در شهرهاي هوشمند و رويكرد آماري براي بهينه سازي سيستم حمل و نقل مواد زائد جامد شهري به صورت علمي در آن مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
اما شهر هوشمند، شهروند الكترونيك و امن سازي محتوا توسط الگوها و الگوريتم هاي رياضي از جمله مباحث مهمي بود كه درقالب يك ميزگرد در اين كنفرانس درباره آن بحث شد.
دكتر كيوان برنا عضو هيات علمي و مديرگروه علوم كامپيوتر دانشگاه خوارزمي در حاشيه اين كنفرانس علمي و در گفت و گو با خبرنگار گروه علمي ايرنا، شهر هوشمند را شهري توصيف كرد كه از 6 خصيصه و ويژگي برخوردار است؛ اين خصايص كه همگي بايد هوشمند باشند، شامل اقتصاد، محيط، شهروندان، روش زندگي و مديريت فناوري است.
وي با اشاره به تفاوت شهر هوشمند و شهر الكترونيكي اظهار كرد: شهر الكترونيكي بر زيرساخت و سيستمهاي ارتباطي متمركز است، در حالي كه در شهر هوشمند زيرساختها ايجاد شده اند و خدمات به شهروندان ارائه مي شود؛ بنابراين با توجه به اينكه هنوز با استقرار كامل زيرساختها فاصله داريم، تلاش ها ابتدا بايد در راستاي رسيدن به شهر الكترونيكي باشد.
عضو هيات علمي و مديرگروه علوم كامپيوتر دانشگاه خوارزمي در خصوص مزاياي هوشمندسازي شهرها اظهار كرد: در واقع با اين كار تمام خريدها بدون نياز به مراجعه حضوري انجام مي شود، پرداخت ها به صورت الكترونيك و بحث هاي آموزش و سلامت نيز از راه دور خواهد بود.
به گفته وي، هوشمندسازي شهرها به طور طبيعي باعث آزادي وقت شهروندان، كاهش شديد هزينه ها و كاهش تردد و ترافيك در شهرها خواهد شد؛ به عنوان مثال اگر دفترچه درماني تامين اجتماعي حذف شود و جاي خود را به كارت هوشمند دهد، به اين ترتيب هم در مصرف كاغذ صرفه جويي خواهد شد و هم بسياري از مفسده ها كاهش خواهد يافت.
به گفته برنا، امروزه كارت هاي هوشمند در دنيا جايگاه بسيار بالايي دارند و مي توانند چندمنظوره باشند و براي خريد و حمل و نقل در بانكداري الكترونيك، سلامت و تجارت الكترونيك مورد استفاده قرار گيرند، امروز ما همه اين واژه ها را مي شنويم و واژه شهر هوشمند و شهروند الكترونيك ناخودآگاه به ذهن ما خطور مي كند.
وي با اشاره به زلزله هاي اخير پايتخت و با تاكيد بر اينكه بحث هوشمندسازي شهرها در اين بخش نيز بسيار مي تواند راهگشا باشد، يكي از مهمترين كاربردهاي هوشمندسازي شهرها را مطلع كردن سريع شهروندان از حوادث غيرمترقبه همچون زلزله از طريق هشدارها و آژيرهاي خطر ذكر كرد كه حتي اطلاع رساني يك دقيقه زودتر آن مي تواند از تلفات انساني بسيار جلوگيري كند.
** هنوز در بحث ايجاد زيرساخت ها با دنيا فاصله داريم
عضو هيات علمي و مديرگروه علوم كامپيوتر دانشگاه خوارزمي در خصوص جايگاه و فاصله كشورمان با دنيا در بحث هوشمندسازي نيز با تاكيد بر اينكه اين بحث دو بخش علمي و تجاري سازي يا اجرا را شامل مي شود، اظهار كرد: با وجود برخي از مشكلات در حوزه مديريت و اجرا، جايگاه علمي ايران در اين بخش بسيار مناسب و در حال تقويت است.
برنا يكي از دلايل مهم توفيقات علمي كشورمان در بحث علمي هوشمندسازي را مراجعت بسياري از محققان كشور دانست كه سال ها در خارج از كشور در رشته هاي علوم كامپيوتر به امر تحصيل مشغول بوده اند و در اين زمينه كار كرده اند.
وي همچنين با اشاره به وضعيت كشورمان در حركت به سمت شهر هوشمند اظهار كرد: شهر هوشمند شاخص هاي مختلف ازجمله اقتصاد، حمل ونقل، محيط زيست، شهروند و روش زندگي و همچنين مديريت امور اداري را دربرمي گيرد؛ ما در زمينه اقتصاد و حمل و نقل اقداماتي را انجام داده ايم.
برنا با بيان اينكه امروزه هر ايراني كم و بيش از يك گوشي هوشمند و ابزارالات آن براي اتصال به دنياي الكترونيك بهره مند است، افزود: البته ما در بخش مديريت اداري، روش زندگي و فرهنگ سازي اين بحث ها نيازمند اقدامات اساسي در بخش ايجاد زيرساخت ها در كشور هستيم.
عضو هيات علمي و مديرگروه علوم كامپيوتر دانشگاه خوارزمي يكي از دلايل فاصله كشورمان با دنيا در حوزه هوشمندسازي را عدم تكميل زيرساخت ها و سرمايه گذاري لازم در اين زمينه دانست.
** سونامي ديتا در دنيا
برنا در ادامه با بيان اينكه اكنون يك سونامي ديتا در دنيا به جريان افتاده است، گفت: پيش بيني شده است كه تا سال 2025 ميلادي حدود 165 زتابايت ZB روزانه ديتا كه مي تواند اطلاعات، عكس و فيلم باشد جابه جا و رد و بدل شود.
هر زتابايت برابر هزار اگزابايت EB است، به عبارتي هر زتابايت برابر 10 به توان 3 اگزابايت است.
عضو هيات علمي و مديرگروه علوم كامپيوتر دانشگاه خوارزمي افزود: توليد ديتا و اطلاعات در دنيا به صورت شگفت انگيز و تصاعدي در حال افزايش است.
وي با تاكيد بر اينكه علوم مبتني بر ديتا يا داده، اكنون بحث روز دنيا است، ادامه داد: پيش بيني مي شود تا سال 2025 حجم قابل توجهي از تحقيقات بشري در اين زمينه متمركز شود، درواقع دانشجويان مقاطع مختلف تحصيلي در كشورمان در رشته هاي مرتبط با اين حوزه نيز بايد سعي كنند پايان نامه هاي خود را به سمت علوم ديتا برده كه براي جامعه و ادامه تحصيل خودشان مفيد باشد.
وي در خصوص اهميت بحث هاي الگوريتم و رياضي در علوم كامپيوتر و هوشمندسازي در دنيا براي امنيت محتوا و داده ها كه يكي از مباحث ميزگرد سومين كنفرانس هوشمندسازي شهرها بود، اظهاركرد: امروز ديگر الگوريتم RSA كه پيش از اين براي رمزنگاري داده ها استفاده مي شد، جاي خود را به الگوريتم هاي ديگر داده است.
برنا افزود: به عنوان مثال در سيستم بانكداري آمريكا از الگوريتم AES به عنوان يك الگوريتم كليد متقارن استفاده مي شود، بدين معني كه از يك كليد يكسان براي رمزنگاري و رمزگشايي استفاده ميشود.
وي ادامه داد: بحث ديگري كه وجود دارد اين است كه با همه محاسن موجود در هوشمندسازي بايد در بحث امن سازي محتوا نيز به دقت عمل كرد. مقولاتي همچون اينكه اگر يك تراكنش بانكي قرار است از مكانيزم سنتي به بستر جديد الكترونيك و وب منتقل شود، امنيت آن چگونه بايد تامين شود؛ چراكه اينجا صحبت از حجم قابل توجهي از پول و اعتبار در ميان است.
عضو هيات علمي و مديرگروه علوم كامپيوتر دانشگاه خوارزمي ادامه داد: به عنوان مثال امروز تراكنش هاي مالي سنگين در بسياري از كشورها ازجمله آمريكا بر اساس اين بستر امن سازي شده است و كار انتقال وجه صورت مي گيرد.
وي گفت: در واقع تمام قدرت مفاهيم هوشمندسازي بر اساس تكنيك ها و الگوريتم هاي رياضي است كه لحظه به لحظه درحال پيشرفت، بهبود كيفيت و به روزرساني است.
علمي ** 1836 **1834
خبرنگار: يوسف درويشي ** انتشار: ناهيد شفيعي
تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۵
تهران- ايرنا- مديرگروه علوم كامپيوتر دانشگاه خوارزمي با تاكيد بر اينكه هوشمندسازي شهرها داراي دو مقوله علمي و اجرايي است، اظهار كرد: جايگاه علمي ايران در هوشمندسازي شهرها بسيار مناسب است اما برخي مشكلات در حوزه مديريت و اجرا وجود دارد.