تهران- ايرنا- ورود معاملات كشف پريميوم به بورس كالا تا پايان سال، معامله 90 كيلوگرم زعفران در قالب خريد توافقي و عرضه 20 درصد توليد جوجه يك روزه در بورس كالا براي تعادل بازار شب عيد از مهمترين رويدادهاي تالار نقره اي بود.

به گزارش جمعه پايگاه اطلاع رساني بازار سرمايه، در هفته گذشته مديرعامل بورس كالاي ايران از ورود معاملات كشف پريميوم به بورس كالا خبر داد و گفت: احتمال دارد تا پايان امسال معاملات كشف پريميوم وارد بازار سرمايه مي‌شود.
حامد سلطاني‌نژاد توضيح داد: معاملات كشف پريميوم بر مبناي قراردادهاي بلندمدت شكل مي‌گيرد و مقدار معيني مابه‌التفاوت نسبت به قيمت مبنا مورد توافق 2 طرف معامله قرار مي‌گيرد و متعهد مي‌شوند در زمان مشخصي در آينده، كالا را بر اساس قيمت نهايي كه عبارت است از قيمت مبنا به‌علاوه مابه‌التفاوت توافق شده، معامله كنند.
وي افزود: در اين روش علاوه بر قيمت پايه، يك قيمت پريميوم كشف و در سررسيد قرارداد، قيمت پايه و قيمت پريميوم احتساب مي‌شود.
به گفته وي، براي ارائه اين خدمت جديد در بازار منتظر مصوبه آن هستيم.

* معامله 90 كيلوگرم زعفران در قالب خريد توافقي
مدير عامل بورس كالاي ايران همچنين از معامله 90 كيلوگرم زعفران در قالب خريد توافقي خبر داد و گفت: خريد توافقي زعفران از ابتداي آذرماه در سه رقم پوشال معمولي، پوشال مرغوب و نگين آغاز شد و تا بيست و دوم آذرماه 90 كيلوگرم معامله خريد توافقي صورت گرفت.
وي افزود: زعفران در بورس كالا در بازار معاملات گواهي سپرده كالايي معامله مي شود.
معاملات گواهي سپرده زعفران از بهمن ماه پارسال آغاز شد و 2انبار در مشهد و تربت حيدريه پذيرش شده و در اين زمينه فعال است. اين معاملات به صورت روزانه در هفت نماد پيوسته انجام مي شود.

* معاملات 22 هزار و 132 ميليارد ريالي بازار فيزيكي
سلطاني نژاد تصريح كرد: امسال در بازار فيزيكي تا هفدهم آذرماه يك ميليون و 930 هزار تن محصول به ارزش 22 هزار و 132 ميليارد ريال در بورس كالا معامله شد.
نيمي از اين معاملات مرتبط با گندم و 32 درصد متعلق به شكر بود كه به صورت نقدي معامله شد.
ذرت، جو، انواع كنجاله‌ها، مرغ منجمد، زعفران، برنج، عدس، روغن خام، تخم‌مرغ، مرغ و جوجه ساير محصولات معاملاتي در اين بازار به شمار مي روند.

* ارزش 880ميليارد ريالي معاملات سنگ آهن در بورس كالا
تا هفدهم آذرماه ميزان كل سنگ‌آهن معامله شده 924 هزار تن به ارزش معاملات بيش از 880 ميليارد ريال بود.
به گفته سلطاني‌نژاد انجام معاملات عمده مرتبط با تامين كالا در زنجيره ارزش فولاد در بورس كالا، به عنوان نمادي از يك بازار شفاف و متمركز، مي‌تواند برطرف‌كننده بسياري از مشكلات فعلي اين بازار باشد. كشف قيمت در شرايط عادلانه و شفاف و با حضور چندين عرضه‌كننده و خريدار در يك بازار متمركز نيز موجب بازگشت قيمت‌ها به سطح تعادلي خود شده و بازار را متعادل مي‌سازد.
همچنين تا هفدهم آذرماه چهار ميليون و 672 هزار تن فولاد به ارزش بيش از 100 هزار ميليارد ريال در قالب نقد، نسيه و سلف معامله شد كه حدود 98 درصد آن مربوط به معاملات سلف بود.
اين حجم از معاملات به لحاظ مقدار نسبت به مدت مشابه پارسال حدود هشت درصد كاهش و از نظر ارزش حدود 26 درصد رشد داشت.
تا اين تاريخ 894 هزار تن سنگ آهن دانه‌بندي‌شده به ارزش حدود 25 ميليون دلار معامله شد. اين ماده خرداد 1390 در رينگ صادراتي بورس كالا پذيرش شد.
معاملات فولاد تاكنون در رينگ صادراتي صورت نگرفته است.

*ورود سيمان به بورس كالا از رقابت منفي توليدكنندگان مي كاهد
دبير انجمن صنفي كارفرمايان صنعت سيمان گفت: پيشنهاد اين انجمن براي كاهش رقابت منفي توليدكنندگان داخلي سيمان و شفاف سازي قيمت ها، ورود به بورس كالا و رينگ صادراتي است.
عبدالرضا شيخان پيش بيني كرد در صورت مساعد شدن شرايط، ساليانه تا پنج ميليون تن سيمان از ايران به عراق صادر شود؛ اين ميزان در زمان رونق صادرات به اين كشور ساليانه تا هفت ميليون تن بالغ مي شد.

* استفاده از ظرفيت‌هاي بورس كالا براي تقويت توليدكنندگان فولاد و سنگ آهن
دبير انجمن سنگ آهن ايران گفت: بازار داخلي سنگ آهن به دليل فعال شدن برخي طرح‌هاي كنستانتره و گندله، شاهد شكل‌گيري تقاضاهاي جديدي بوده و هرچند هنوز مكانيزم قيمت‌گذاري مشخصي شكل نگرفته است اما شاهد فعاليت مداوم بورس كالا در حوزه سنگ آهن هستيم.
عليرضا سياسي‌راد اضافه كرد: در هشت ماهه امسال، از شدت نوسان قيمت سنگ آهن كاسته شد و شاهد يك ثبات نسبي در اين حوزه بوديم؛ به طوري كه بجز چند نوسان كوچك، تكانه شديدي در اين حوزه وجود نداشت.
وي تصريح كرد: معادن، شركت‌ها و كارخانه هاي فعال در اين حوزه دولتي بوده اند و ضوابط مشخصي در حوزه خصوصي شدن شكل نگرفته است. بنابراين پيشنهاد انجمن، استفاده از بورس كالاست تا قيمت‌ها شفاف شده و بتوانيم از ظرفيت‌هاي اين بورس جهت تقويت توليدكنندگان فولاد و سنگ آهن بهره ببريم.

* تعادل بازار شب عيد با عرضه 20 درصد توليد جوجه يك روزه در بورس كالا
دبير انجمن توليدكنندگان جوجه يك روزه گفت: طبق توافق سه جانبه معاونت توليدات دامي، بورس كالاي ايران و اين انجمن به عمل آمده و با توجه به شفافيت در شيوه كشف قيمت در بورس و كاهش نوسان فاحش نرخ ها، مقرر شد توليدكنندگان اين كالا دستكم 20 درصد توليد ماهانه خود را به عرضه در اين بازار اختصاص دهند.
غلامعلي فارغي افزود: زمان اجراي اين اطلاعيه از ابتداي دي ماه است.

* تنظيم بازار و افزايش كيفيت گندم با عرضه در بورس كالا
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي (ره) درباره فروش گندم از سال آينده در بورس كالا گفت: با عرضه گندم در بورس كالا مي‌توانيم شفاف‌سازي كنيم و چنانچه دولت به آنچه در اين طرح آمده است، عمل كند و برنامه اجرا شود شاهد تنظيم بازار فروش گندم و نظمي واحد در بازار گندم خواهيم بود.
مهدي تقوي تاكيد كرد اين شيوه اجرايي از كشورهاي پيشرفته اقتباس شده است و مي تواند نقش موثري در تنظيم بازار، شفافيت در خريد و فروش، افزايش سرعت در پرداخت مطالبات به كشاورزان و در نتيجه بهبود كيفيت گندم داشته باشد.

* حكايت دارا و ندار پسته كاران
يك توليدكننده پسته گفت: معامله پسته در بورس كالا حركتي مثبت براي ساماندهي بازار سنتي اين محصول و كشف قيمت شفاف و واقعي است.
علي گرامي اضافه كرد: فعالان خريد و فروش و صادرات پسته تاكنون در بازاري سنتي فعال بودند و آشنايي لازم و كافي را با مكانيزم بورس ندارند؛ از اين رو، ورود پسته به بورس و پا گرفتن اين بازار جديد و نوين هزينه بر و زمان بر است.
وي عنوان كرد: در بورس كالا ابزارهايي همچون گواهي سپرده كالايي يا همان قبض انبار وجود دارد كه مي تواند پشتوانه اي براي تامين مالي باغداران و پسته كاران باشد، به اين ترتيب با حمايت مسوولان و عرضه هاي گسترده پسته در بورس، اين مشكلات قابل رفع بوده و به نفع باغداران است.
به گزارش ايرنا، ارزش معاملات بازار سرمايه (شامل سهام، اوراق و آتي و مشتقه) در بورس تهران، فرابورس ايران، بورس كالا و بورس انرژي از يك هزار و 96 ميليارد ريال در سال 1391 به يك هزار و 902 ميليارد ريال در سال 1395 رسيد و رشد 74 درصدي را ثبت كرد.
شوراي عالي بورس براي تحقق اهداف برنامه سوم و چهارم توسعه، به راه‌اندازي و گسترش بورس‌هاي كالايي در ايران موظف شناخته شد. بر اين اساس بورس فلزات در شهريور 1382 (نخستين بورس كالايي در ايران) و بورس كالاي كشاورزي در شهريور 1383 فعاليت خود را آغاز كردند.
بر مبناي قانون بازار اوراق بهادار جمهوري اسلامي ايران (مصوب يكم آذر 1384 مجلس شوراي اسلامي) و با تصويب شوراي عالي بورس، شركت بورس كالاي ايران در آذر 1385 با درهم آميختن بورس فلزات و بورس كالاي كشاورزي تشكيل شد و پس از پذيره‌نويسي و برگزاري مجمع عمومي، از مهر 1386 كار خود را زير نظر سازمان بورس و اوراق بهادار آغاز كرد.
در گام هاي بعدي، بورس كالا گسترش بيشتري يافت و ساير محصولات و كالاها از جمله محصولات پتروشيمي نيز در بورس كالا عرضه شد.
در بورس كالاي ايران قراردادهاي هفت گانه آتي، نقدي، سلف، گواهي سپرده كالايي، سلف موازي استاندارد، نسيه و قرارداد اختيار معامله براي محصولات پتروشيمي، فراورده هاي نفتي، معدني و كشاورزي انجام مي شود.

اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*9186*1961*
تنظيم: هما همت خواه* انتشار: مريم مسعود