تبریز - ایرنا - تكواندو یكی از ورزش های المپیكی است كه در بین جوانان بعد از فوتبال علاقه مندان زیادی دارد و استان آذربایجان شرقی با معرفی قهرمانان بنامی در این حوزه افتخاراتی كسب كرده، تكواندو استان را مورد كندو كاو قرار دادیم تا برای اعتلای این ورزش حركتی انجام گیرد.

به گزارش ایرنا، در تبیین جایگاه آذربایجان شرقی در رشته تكواندو همین بس كه تكواندوكاران این استان تاكنون 70 مدال طلای مسابقات آسیایی و جهانی، سه مدال طلا و دو مدال برنز المپیك برای كشورمان به ارمغان آورده اند.
منحصر كردن داوران به تعداد خاص در طول مدت مدید، مهاجرت مدال آوران آسیایی، جهانی و المپیكی به تهران به امید یافتن آینده بهتر و رویكرد كمی گرایانه فدراسیون تكواندو در تخصیص بودجه استانی از جمله چالش های تكواندوی آذربایجان شرقی است.
از طرف دیگر این رشته ورزشی پرطرفدار در آذربایجان شرقی در یكی دو سال اخیر با اقدامات مثبت و امیدواركننده ای از سوی هیات رئیسه هیات تكواندوی استان در زمینه افزایش تعداد داوران زن و مرد و تلاش برای نهادینه كردن استفاده از هوگوهای الكترونیكی در مسابقات مواجه بوده است.
ایرنا مركز آذربایجان شرقی با این رویكرد میزبان میزگردی با حضور فعالان و پیشكسوتان رشته ورزشی تكواندو برای بررسی نقاط ضعف و قوت و راهكارهای برون رفت از چالش های پیش روی این رشته بود.

** دستاوردهای تكواندو بهای لازم داده نمی شود
رئیس هیات تكواندوی آذربایجان شرقی گفت: رشته تكواندو از پرافتخارترین رشته های ورزشی استان به شمار می رود كه با كسب 70 مدال طلای مسابقات كشوری و آسیایی و جهانی و 2 مدال طلا و 2 مدال برنز مسابقات المپیك جایگاه درخشانی دارد؛ متاسفانه نسبت به این مقام های كسب شده توسط تكواندوكاران استان به خود ورزشكاران و رشته تكواندو بهای لازم داده نشده است.
جعفر رنجبرپور افزود: رشته تكواندو نسبت به سایر رشته های ورزشی از ویژگی خاصی برخوردار است كه از آن جمله می توان به بالا بودن سواد و علم تكواندوكاران و مربیان این رشته ورزشی اشاره كرد؛ همچنین تكواندو جزو رشته هایی می باشد كه به صورت آكادمیك تدریس می شود و حتی در ایران و شهر تهران اخیرا رشته تكواندو در دانشگاه تدریس می شود و مدرك فوق دیپلم به فارغ التحصیلان این رشته اعطا می شود.
وی با بیان اینكه از خرداد ماه سال 1395 بنده ریاست هیات تكاندو استان را تحویل گرفتم، خاطرنشان كرد: در وهله اول با نگرش علت یابی، عدم رشد و توجه به تكواندو استان و تكواندوكاران قهرمان را بررسی كردیم كه در این علت یابی به قصور خودمان در امر اطلاع رسانی و روابط عمومی ضعیف و نبود تبلیغات در رشته تكواندو و عوامل دیگر پی بردیم، ولی باید در نظر بگیریم كه حمایت رسانه های استان می توانند در این زمینه كمك شایانی به هیات تكواندو استان داشته باشند.
وی ادامه داد: برای اولین بار در تاریخ تكواندوی آذربایجان شرقی، كمیته های جدید فرهنگی، بازاریابی، استعدادیابی و كمیته شهرستان ها را راه اندازی كردیم و حتی ادغام چندین ساله هیات تكواندو استان با هیات تكواندو شهرستان تبریز را را به هم زدیم و این دورا از هم تفكیك كردیم، زیرا بیشتر مشكلات هیات تكواندو استان ناشی از این بود.
وی اضافه كرد: پیش از این هیات تكواندوی استان و هیات شهرستان تبریز سالن مشترك داشتند، ضمن اینكه رئیس هیات استان ریاست هیات شهرستان تبریز را نیز برعهده داشت كه این امر خوب نبود؛ در وهله سوم یكی از نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و 2 نفر از روسای اسبق هیات تكواندوی آذربایجان شرقی را به جمع هیات رئیسه دعوت كردیم.

** تلاش برای ارتقای سطح دانش داوران تكواندو
رئیس هیات تكواندوی آذربایجان شرقی گفت: تعداد داوران فعال استان در رشته تكواندو تا سال 1395 شمسی 126 نفر بود كه اخیرا آزمونی برای ارتقای سطح دانش این عزیزان برگزار كردیم و بر اساس نتایج آن 15 نفر از داوران به درجه دو داوری، سه نفر به درجه یك داوری و دو نفر به درجه داور بین المللی ارتقاء یافتند؛ همچنین در حوزه بانوان 49 داور فعال وجود دارد كه 33 نفر از آنان از سال گذشته اضافه شده اند.
رئیس كمیته داوران هیات تكواندوی آذربایجان شرقی نیز اظهار كرد: متاسفانه در سال های گذشته تنگ نظری در خصوص داوری تكواندو در استان زیاد و تیم داوری به چهار پنج نفر منحصر شده بود، اما در یك سال اخیر با افزایش تعداد داوران در هیات تكواندو استان توانستیم داوران جوان آینده دار را برای داوری در مسابقات لیگ و قهرمانی كشور ارتقا دهیم.
دولتخواه افزود: تعداد این تیپ از داوران از چهار نفر در سال های گذشته به 16 نفر در زمان حاضر افزایش یافته است.
وی با اشاره به برگزاری بیش از 10 دوره مسابقه تكواندو در سطح آذربایجان شرقی در 9 ماه سپری شده سال جاری تشریح كرد: بدلیل افزایش دانش فنی و آشنایی داوران تكواندو با قوانین جدید، تا به حال مورد خاصی در اعتراض به داوری از سوی تكواندوكاران نداشتیم و همه راضی بودند و بنده آینده خوبی را برای تكواندو استان آرزو می كنم.
وی در مورد به روز رسانی قوانین داوری تكواندو افزود: قوانین داوری تكواندو دائم در حال تغییر می باشد، لذا هرگونه تغییر از سوی فدراسیون تكواندو به كمیته داوران ابلاغ می شود و كمیته داوران استان نیز سریعا با برگزاری كلاس های توجیهی این قوانین را به داوران تكواندو اطلاع رسانی می كند.
رئیس كمیته داوران هیات تكواندوی آذربایجان شرقی با اشاره به اینكه هیات تكواندو استان در سال جاری با اجاره هوگوهای الكترونیكی سعی در آشنایی تكواندوكاران با نحوه امتیازگیری و قوانین خاص این نوع هوگو دارد، گفت: با آمدن هوگوهای الكترونیكی در مسابقات تكواندو، دیگر داور نقشی در امتیازدهی به ضربات ندارد؛ البته نهادینه شدن كامل استفاده از هوگوهای الكترونیكی نیازمند تمرین، ممارست و آشنایی كافی با آن است.
رئیس هیات تكواندوی آذربایجان شرقی نیز در پاسخ به این سوال كه آیا زمینه و بستر لازم برای تمرین با هوگوهای الكترونیكی در استان وجود دارد، گفت: با تلاش كمیته شهرستان هیات تكواندو درصدد حل این مشكل هستیم تا مربیان و تكواندوكاران درباره نحوه استفاده و امتیازگیری توسط این هوگو ها آموزش دیده و بهره كافی را ببرند.

** پیشینه درخشان تكواندو در آذربایجان شرقی
پیشكسوت تكواندو آذربایجان شرقی و دارنده مدال جهانی نیز در این میزگرد با تشكر از پیگیری های رئیس هیات تكواندو استان برای اختصاصی كردن فضای فیزیكی خانه تكواندو و تجهیز آن گفت: امیدوارم با تلاش هیات تكواندو آذربایجان شرقی باز به دوران اوج و طلایی تكواندو خطه آذربایجان برگردیم، زیرا در گذشته در مسابقات كشوری تكواندو با حضور تیم تكواندو استان، دیگر تیم ها حرفی برای گفتن نداشتند و بیشتر موفقیت ها برای تكواندوی آذربایجان شرقی رقم می خورد.
محمدعلی قادری با اشاره به وجود مربیان قدری همچون استاد فلاح كه تا به حال قهرمانان زیادی را به جامعه تكواندو معرفی كرده است، عنوان كرد: با تلاش های هیات تكواندو استان و هیات رئیسه تكواندو، تكواندو شهرستان تبریز و دیگر شهرستان ها آینده روشنی خواهند داشت و امیدوارم همچون گذشته به اوج خود برگردند.
قادری یادآور شد: تكواندو از سال 1357 و با سبك هیانگ توسط استاد كاظم رضایی فرد، بنیانگذار تكواندو در تبریز و مرند، در استان آذربایجان شرقی شروع شد و بعد با ورود سبك پومسه توسط استاد علی اكبر محمدی در تبریز توسعه یافت.
وی به فراز و نشیب تكواندو در استان آذربایجان شرقی نیز اشاره و تشریح كرد: در این چهار دهه پیدایش تكواندو در استان، تكواندوكاران بزرگی به جامعه تكواندو كشور ملحق شدند و افتخاراتی برای استان و كشور عزیزمان ایران كسب كردند كه هدف اصلی هیات تكواندو این موضوع می باشد.

**مشكلات و چشم انداز تكواندو در آذربایجان شرقی
رئیس هیات تكواندوی آذربایجان شرقی از نبود اسپانسر به عنوان یكی از مشكلات ورزش تكواندو در استان نام برد و گفت: برای رفع این مشكل باید برای افزایش تعداد تكواندوكاران به عنوان شاخص دریافت بودجه از فدراسیون تلاش كرد، زیرا اختصاص بودجه به استان ها بر اساس تعداد ورزشكاران این رشته انجام می شود؛ بر این اساس بدیهی است كه بودجه استان تهران با 57 هزار تكواندوكار با آذربایجان شرقی با بیش از پنج هزار تكواندوكار یكسان نباشد.
رنجبرپور اضافه كرد: البته ما از این رویكرد فدراسیون در اختصاص بودجه برای استان ها انتقاد داریم و معتقدیم كه بودجه دهی به استان ها نباید مبنای كمی داشته باشد، بلكه باید به تعداد مدال آوران در میادین كشوری، آسیاسی، جهانی و المپیك توجه داشت.
وی تاكید كرد: از مسئولان استانی انتظار داریم برای حل مشكلات تكواندو دست در دست هم بدهند تا هیات تكواندوی آذربایجان شرقی با داشتن بودجه كافی و تجهیز خانه تكواندو هرچه زودتر به برنامه های آتی خود كه اعتلای ورزش تكواندو استان می باشد، دست یابد.
رئیس هیات تكواندوی آذربایجان شرقی در مورد جذب حامی برای تامین بار مالی تكواندوی استان نیز خاطرنشان كرد: حامی برای ورود به عرصه تكواندو قبل از هر چیز به دنبال فضاهای تبلیغاتی و پخش تلویزیونی است.

** ظرفیت های كم مانند بانوان تكواندوكار آذربایجان شرقی
نایب رئیس هیات تكواندوی آذربایجان شرقی نیز در این میزگرد گفت: در سال 1395 بعد از 16 سال دوره ارتقاء داوری در بخش بانوان تكواندو در سطح استان برگزار كردیم.
معصومه میرغفاری افزود: با توجه به اینكه آزمون ارتقاء داوری تكواندو سال گذشته در سطح كشوری برگزار شد، تنها هفت نفر موفق به ارتقاء به داوری درجه دو شدند، ولی امسال با رایزنی های صورت گرفته این تعداد را به 25 نفر افرایش دادیم.
وی اضافه كرد: همچنین اخیرا در داوری درجه سه، 20 نفر از داوران بانوی استان را به جمع داوران اضافه كردیم تا مشكلی در زمینه داوری تكواندو بانوان در سطح آذربایجان شرقی نداشته باشیم.
میر غفاری در ادامه افزود: خوشبختانه مسابقات تكواندو در بخش بانوان در تمامی رده های سنی در استان برگزار می شود.
رئیس هیات تكواندوی آذربایجان شرقی نیز در مورد حضور مربیان و داوران بانو در تكواندوی استان خاطرنشان كرد: تعداد مربیان بانو تا سال 1395 شمسی 42 نفر بود كه به 67 نفر و تعداد داوران بانو نیز از 49 نفر به 82 نفر افزایش یافت.
رنجبرپور اظهار كرد: رشته تكواندو در بخش بانوان 10 سال پس از ورود این رشته در بخش آقایان در سطح استان آذربایجان شرقی شروع شده است كه در این مدت قهرمانانی همچون آیتك معمارزاده، قهرمان آسیا و كیمیا علیزاده، دارنده نشان برنز مسابقات المپیك، را تحویل جامعه ورزش كشور داده است.
وی ادامه داد: در سال 83-1382 تیم تكواندو بانوان استان آذربایجان شرقی نایب قهرمان مسابقات كشوری شد و جزو مدال آورین ترین استان ها بودیم.

** چالش مهاجرت قهرمانان تكواندوكار از آذربایجان شرقی
دارنده مدال جهانی تكواندو نیز از مهاجرت به عنوان یكی از چالش های اصلی این رشته ورزشی در استان یاد كرد و گفت: عامل اصلی كوچ قهرمانان ورزشی تبریز به شهرهایی همچون تهران، وجود بستر های رشد و ترقی در پایتخت است.
فرزاد عبدالهی همچنین از بحث اشتغال و تامین زندگی در آینده ورزشكاران و قهرمانان تكواندو سخن به میان آورد و اضافه كرد: ورزشكار در مرحله ای از دوران ورزشی اش به فكر آینده می افتد و این استرس او را در بر می گیرد كه آیا می توانم شغلی ثابت بدست آورم چرا كه با وجود بخشنامه دولت مبنی بر اشتعال قهرمانان و مدال آوران رقابت های ورزشی در ادارات دولتی بیشتر ارگان ها به دلایل مختلف زیر بار این بخشنامه نمی روند.
عبدالهی با اشاره به پیشرفت پله به پله در تكواندو استان، نوید این را هم داد كه با استفاده از تجارب پیشكسوتان تكواندو استان آذربایجان شرقی می توانیم به قطب تكواندو كشور تبدیل شویم.

** مشاركت تكواندو در رویداد بین المللی 'تبریز 2018'
مسئول كمیته شهرستان های هیات تكواندو آذربایجان شرقی نیز در خصوص مشاركت شهرستان های استان در پیشبرد و تعالی ورزش تكواندو گفت: با توجه به رویكرد ورزش همگانی در سطح استان، ورزش تكواندو با حضو بیش از سه هزار و 500 تكواندو كار بعد از ورزش فوتبال، رتبه دوم علاقه مندی به ورزش در بین جوانان را دارد.
پوراصل با بیان اینكه در زمان حاضر در 23 شهرستان و بخش، هیات تكواندوی فعال داریم، اظهار كرد: مهم ترین مشكل پیش روی تكواندوكاران در شهرستان ها، نبود سالن استاندارد برای تمرین این رشته مفرح و رزمی می باشد؛ در كل استان در مجموع 18 سالن تكواندو استاندارد وجود دارد كه چهار تا از این تعداد در یك سال اخیر ایجاد شده است.
رئیس هیات تكواندوی آذربایجان شرقی نیز در خصوص جایگاه ورزش تكواندو در رویداد بین المللی 'تبریز 2018' گفت: به رغم آمادگی هیات تكواندوی استان برای میزبانی یك دوره مسابقات بین المللی تكواندو هنوز موفق به تعیین زمانی برای برگزاری نشده ایم.
'تكواندو'، هنر رزمی كره‌ای و یكی از ورزش‌های المپیكی است كه دارای بیشترین تعداد ورزشكار در میان ورزش‌های رزمی در سراسر دنیا می باشد. تكواندو یك رشته رزمی مدرن محسوب می‌شود كه پس از جنگ جهانی دوم با كوشش استادان هنرهای رزمی كره جنوبی و با تلفیق رشته اوكیناوایی كاراته به ویژه سبك شوتوكان و هنرهای رزمی سنتی كره‌ای همچون تكیون و سوباك پایه‌گذاری شد.
سبك خاص این رشته دفاعی كه متكی بر ضربات پا با حداكثر و در اكثر اوقات با حداقل قدرت و سرعت است و بر حفظ فاصله فیزیكی با دشمن و طراحی فنون برای دور كردن مهاجم تأكید دارد، آن را از تمام سبك‌های رزمی موجود در دنیا متمایز می‌ كند.
هماهنگی و نگارش: مهدی آب بسته**انتشار: عزیزی راد
9853/518