تهران -ایرنا -رئیس سازمان پزشكی قانونی كشور گفت : بیشتر سقط درمانی هایی كه از سوی پزشكی قانونی مجوز داده می شود مربوط به اختلال جنینی است و در عین حال شمار سقط درمانی ها نیز در هفت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 6،8 درصد افزایش یافته است .

احمد شجاعی در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: از ابتدای فروردین تا پایان مهر ماه امسال 7 هزارو 257 مورد برای دریافت مجوز سقط درمانی به مراكز پزشكی قانونی سراسر كشور مراجعه كردند .
وی خاطر نشان كرد: از این تعداد مراجعه كننده برای دریافت مجوز سقط درمان 786 نفر پیگیری های مربوط به گرفتن مجوز را رها كردند به دلیل اینكه زمان قانونی برای گرفتن این مجوز گذشته بود و 5هزارو 254نفر هم مجوز سقط درمانی را دریافت كردند و برای یكهزارو 317 نفر هم این مجوز صادر نشد .
به گزرش ایرنا ،سازمان پزشكی قانونی كشور مرجع رسیدگی به درخواست و صدور مجوزهای قانونی یا سقط جنین درمانی است؛ بر همین اساس در سال 1392 فهرست مصادیق قطعی سقط درمانی برای مراكز پزشكی قانونی استان ها ارسال شد.
مطابق آنچه در قانون ذكر شده و انجام می شود و مجوز سقط درمانی تنها در صورت داشتن شرایط خاص برای مادر باردار صادر می شود كه مهمترین آن سن بارداری كمتر از 19 هفته است.
علاوه بر سن بارداری باید وجود ناهنجاری در جنین كه بعد از تولد موجب حرج مادر شود و یا بیماری مادر به نحوی كه ادامه بارداری برای او خطر جانی به همراه داشته باشد توسط سه پزشك متخصص به تایید برسد تا پزشكی قانونی نسبت به صدور مجوز اقدام كند بنابراین، این تصور كه تمام ناهنجاری‌های موجود در جنین و یا هر بیماری مادر به صدور مجوز سقط می انجامد تصوری كاملا نادرست است زیرا تنها ناهنجاری‌های جنینی كه موجب حرج مادر شود و یا بیماری‌هایی كه در صورت ادامه بارداری برای مادر خطر جانی به همراه داشته باشد به صدور مجوز منجر خواهد شد.

**رشد 6،8 درصدی سقط درمانی در سال 96
رئیس سازمان پزشكی قانونی با اشاره به اینكه در آمار سقط درمانی های سال 95 نسبت به سال 94 شاهد رشد 23،4 درصدی بودیم، گفت: درهفت ماهه سال 96 هم نسبت به آمار سقط درمانی در همین مدت درسال 95 رشد 6،8 درصدی را داشتیم در مجموع می توان گفت كه آمار سقط درمانی ها رو به افزایش است .
وی اضافه كرد: میانگین رشد سقط درمانی در كشور 6،8 درصد است ،اما در برخی از استان ها مانند استان تهران شاهد رشد 22،9درصدی مراجعه كنندگان برای گرفتن مجوز سقط درمانی به مراكز پزشكی قانونی و همین طور شاهد رشد 17،2درصدی صدور مجوز سقط درمانی هستم .
شجاعی افزود : در استان البرز هم رشد 14،6درصدی شمار مراجعه كنندگان سقط درمانی را دراین هفت ماهه داشتیم ،اما شمار صدور مجوز های سقط درمانی در این استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته تغییری نداشت .
وی با بیان اینكه در برخی از استان ها نظیر استان چهار محال و بختیاری كمترین رشد صدور مجوز سقط درمانی را داشتیم ،بیان كرد: استان قزوین در این مدت 43،8 درصد رشد مجوز و 30،9درصد هم رشد مراجعه كنندگان مجوز سقط درمانی را داشت .
رئیس سازمان پزشكی قانونی اعلام كرد: بیشتر مادرانی كه برای گرفتن مجوز سقط درمانی مراجعه می كنند ،اما مجوز مربوط را دریافت نمی كنند به این دلیل است كه این افراد بعد از زمان قانونی یعنی بعد از 19 هفتگی بارداری مراجعه می كنند كه به هیچ عنوان نمی توان در این موارد مجوز سقط درانی را صادر كرد .
وی در پاسخ به این سئوال كه دلیل افزایش این آمار چیست ،تصریح كرد:این افزایش متقاضیان عمدتا به دلیل افزایش اطلاع رسانی و بالا رفتن سطح آگاهی مردم از راهكارهای قانونی سقط جنین درمانی است كه مطابق آنچه در قانون ذكر شده انجام می شود و مجوز سقط درمانی تنها در صورت داشتن شرایط خاص برای مادر باردار صادر می شود كه مهمترین آن سن بارداری كمتر از 19 هفته است.

**هر ناهنجاری منجر به صدور مجوز نمی شود
شجاعی تصریح كرد: علاوه بر سن بارداری باید وجود ناهنجاری در جنین كه بعد از تولد موجب حرج مادر شود و یا بیماری مادر به نحوی كه ادامه بارداری برای او خطر جانی به همراه داشته باشد توسط سه پزشك متخصص به تایید برسد تا پزشكی قانونی نسبت به صدور مجوز اقدام كند بنابراین، این تصور كه تمام ناهنجاری‌های موجود در جنین و یا هر بیماری مادر به صدور مجوز سقط می انجامد تصوری كاملا نادرست است.
وی افزود: تنها ناهنجاری‌های جنینی كه موجب حرج مادر شود و یا بیماری‌هایی كه در صورت ادامه بارداری برای مادر خطر جانی به همراه داشته باشد به صدور مجوز منجر خواهد شد.
به گفته وی، به دلیل اهمیت زمان در رسیدگی به پرونده های سقط درمانی، پزشكی قانونی تلاش كرده در كوتاه ترین زمان ممكن این پرونده ها را بررسی و نتیجه را اعلام كند و مراحل صدور مجوز سقط درمانی در پزشكی قانونی در صورت تكمیل بودن مدارك بسیار تسهیل شده و این پرونده ها بدون نیاز به معرفی نامه مرجع قضایی و در موارد خاص حتی در ساعات كشیك قابل بررسی است.

**بیشترسقط درمانی ها مربوط به اختلال جنینی است
رئیس سازمان پزشكی قانونی گفت :بیشترسقط درمانی ها مربوط به اختلال جنینی است و كمتر با آمار بیماری مادر مواجه هستیم .
وی خاطر نشان كرد: 92 درصد از مجوز های صادر شده سقط درمانی در سال 95 باعلت جنینی و 8درصد نیز با علت مادری (بیماری مادر ) بود .
شجاعی گفت: ناهنجاری های سیستم عصبی ،سندروم داون و دیسپلازی های اسكلتی ازمهمترین علت های جنینی هستند موجب صدور مجوز سقط درمانی می شود .
وی ادامه داد :از شایعترین علت های صدور مجوز سقط درمانی با علت مادری می توان به بیماری های قلبی و عروقی اشاره كرد .
ااین مقام افزود: برای دریافت مجوز سقط درمانی فرد متقاضی (مادر باردار) می تواند بدون داشتن معرفی نامه مراجع قضایی و صرفا با ارائه مدارك هویتی معتبر و كلیه مدارك بالینی به مركز پزشكی قانونی استان مراجعه كند چرا كه این مجوز تنها در اداره پزشكی قانونی مراكز استان‌ها صادر می شود و بر خلاف سایر معاینات و خدمات پزشكی قانونی در هر مركزی قابل ارائه نیست.
به گفته این مقام، در تمامی این مراحل مادر باید موضوع سن بارداری را مورد توجه قرار دهد و برای تكمیل مدارك به نحوی اقدام كند كه سقف زمانی 19 هفته را از دست ندهد.
درچهار سال گذشته و بر اساس آمارهای موجود تعداد مجوزهای سقط جنین درمانی صادر شده توسط سازمان پزشكی قانونی كشور با افزایش مواجه بوده است كه این افزایش عمدتا به دلیل ارتقای سطح آگاهی مردم از خدمات این سازمان اتفاق افتاده است، صدور مجوزهای سقط جنین درمانی بر اساس قانون و تنها برای موارد تعریف شده صادر می شود كه مانع مرگ مادران به دلیل بارداری و یا تولد نوزادان با مجوزهای قانونی سقط جنین درمانی است .
اجتمام**2181* 1418
خبرنگار: ناهید حاجی خانی ** ناشر: مریم برزآبادی
*آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej