تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۳

تهران- ایرنا- تحلیلگران سیاست های ایالات متحده در سال 2017 را ادامه خط مشی های پیشین آمریكا می دانند كه در عرصه داخلی موجب شكاف می شود و در عرصه خارجی تهدیدها را افزایش می دهد. آیندگان نیز 2017 را سالی «دیوانه كننده » و بازتابی از شرایط آمریكا خواهند دید.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، سال 2017 به پایان رسید اما نكته ای كه همچون سال های گذشته تكرار شد ادامه تنش ها و بحران های سیاسی در اقصی نقاط جهان بود. در این سال برای بسیاری از درگیری ها كه از گذشته وجود داشت نه تنها راه حلی پیدا نشد بلكه تنش ها بیشتر هم شد. ضمن اینكه برخی چالش های جدید به مجموعه مسائل جهانی اضافه شد.
به نوشته روزنامه یو.اس.ای تودی در سال 2017 مجموعه گوناگونی از اقدامات نامناسب از سوی آمریكا رخ داد. گرچه ترامپ این سیاست ها را بازگشت قدرتمندانه ایالات متحده به عرصه جهان می داند اما در آینده پیامدهای منفی را برای آمریكا خواهد داشت.
این روزنامه اقداماتی همچون خروج از پیمان های ترانس پاسیفیك، نفتا و توافق آب و هوایی پاریس در كنار اعمال قانون ممنوعیت سفر، درگیری با چین به علت تماس تلفنی ترامپ با رهبر تایوان، درگیری آمریكا با اعضای ناتو بر سر هزینه ها، تنش هسته ای با كره شمالی و تایید نكردن توافق هسته ای با ایران، تغییر رویه بین المللی در مورد بیت المقدس و شناسایی روسیه و چین به عنوان رقیب را از جمله رویكردهای ایالات متحده در سال گذشته دانست كه ممكن است بر هدف نهایی آمریكا یعنی افزایش قدرت و نفوذ جهانی آن، تاثیر عكس داشته باشند.

** ادامه سیاست های پیشین در استراتژی امنیت ملی
بسیاری از مردم جهان انتظار داشتند با توجه به شعارهای انتخاباتی ترامپ، در سال 2017 جهان شاهد سیاست هایی درونگرایانه تر از سوی آمریكا باشند.
به نوشته تارنمای تحلیل سیاسی «گلوبال ریسرچ» اما سند راهبرد امنیت ملی آمریكا كه در ماه پایانی سال 2017 از سوی رئیس جمهوری این كشور منتشر شد به همگان ثابت كرد این كشور هنوز هم سیاست انباشت دشمن را بدون هیچ تغییری در آن دنبال می كند.
این گزارش نمونه بارز این امر را رای مخالف 128 كشور در مقابل 9 رای موافق در مجمع عمومی سازمان ملل در بررسی اتخاذ خط مشی جدید از سوی كاخ سفید در قبال بیت المقدس عنوان كرد .
در ادامه آورده است: نخستین راهبرد امنیت ملی سالانه آمریكا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ نشان می دهد كه وی همان مسیر پیشینیان را دنبال می كند و تغییری در خط مشی های آمریكا دیده نمی شود.
براساس این گزارش، حفاظت از مردم آمریكا، ارتقای رفاه، تامین صلح و افزایش نفوذ آمریكا چهار هدف عمده ترامپ در راهبرد امنیتی بیان شدند. تقریبا همه این محورها در چارچوب سیاست های پیشین كاخ سفید هم وجود داشت و این رئیس جمهوری همان مسیر را دنبال می كند. ساخت دیوار در مرز با مكزیك، قانون مهاجرتی ترامپ و تعهد وی برای تقویت بنیه دفاعی آمریكا برای مقابله با تهدیدها، همه و همه رویكردهایی هستند كه تنها به دشمنی بیشتر با آمریكا منجر می شود.
گلوبال ریسرچ نوشت: با توجه به سخنان ترامپ، ایالات متحده از توان نظامی خود استفاده می كند تا مطمئن شود كه تنها واشنگتن بر امور جهان مسلط می شود؛ این نگاه جنگ طلبانه حتی پا را از دیدگاه های جورج بوش و باراك اوباما هم فراتر گذاشت. خنده دار این است كه كاخ سفید با صراحت بیان می كند با این كار كشورهای دیگر را وادار می سازد تا به آمریكا احترام بگذارند و دنباله روی پیشوایی جهانی آن باشند.
تارنمای نشریه Consortiumnews هم در گزارشی سیاست های ایالات متحده در سال گذشته را با توجه با تفكرات ترامپ، ادامه رویه های مداخله جویانه پیشین توصیف كرد و عنوان داشت وی ابتدای سال از روسای جمهوری پیشین آمریكا در دست زدن به جنگ های خارجی انتقاد می كرد و قول داد كه این فرایند را قطع می كند اما راهبرد امنیت ملی وی نشان می دهد. تغییرات تنها در سخنان بیان شد و در راهبرد كلان آمریكا تغییری اتفاق نمی افتد.
به طور تقریبی شیوه ای كه ترامپ در پیش گرفته مشابه با رویكرد اوباما است اما ترامپ آشكار و تهاجمی تر به این موضوع می پردازد. به نوشته این گزارش در واقع راهبرد امنیتی ترامپ مشابه همان استراتژی است كه در دوره بوش اعلام و موجب جنگ در عراق شد. همان نهادهایی كه مسئولیت «برآورد اطلاعات ملی» را داشتند و توصیه هایی را به رئیس جمهوری وقت ارائه كردند. آن ها اكنون در انتشار استراتژی امنیت ملی جدید هم نقش داشتند.

**سال گذشته میلادی و قضاوت آیندگان
به اعتقاد تحلیلگران همزمان با فرارسیدن سال 2018 ، آینده سیاست های آمریكا مبهم تر از همیشه خودنمایی می كند. انتخابات میان دوره ای ماه نوامبر(آبان ماه سال آینده ) ممكن است سیاست های جدید آمریكا را به عنوان یك واقعیت تثبیت كند یا آن را تنها یك انحراف از راهبردهای كلان آمریكا نشان دهد.
تارنمای نشریه «آیریش تایمز» با برشمردن مجموعه ای از اقدامات دردسرساز دونالد ترامپ در ساختار سیاسی آمریكا آورده است دونالد ترامپ در بسیاری از حوزه ها احتمال وقوع بحران در داخل و خارج این كشور را افزایش داده و باعث بی اعتباری بیشتر آمریكا و سیاست های آن شده است.
براساس این تحلیل اكنون شكاف در جامعه آمریكایی، با تحقیقات در مورد دخالت روسیه در انتخابات و احتمال استیضاح ترامپ افزایش یافته است؛ به گونه ای كه حداقل چهار سال دوم ریاست جمهوری وی را در هاله ای ابهام قرار می دهد.
به نوشته گلوبال ریسرچ، كارشناسان هم استراتژی جدید آمریكا را تركیبی از بدترین تفكرات دو رئیس جمهوری پیشین آمریكا می دانند. سیاست هایی همچون تقابل با كره شمالی، ایران و روسیه ممكن است باعث تنش بیشتر شود. این راهبرد در آینده امنیت را برای آمریكا به بار نمی آورد و در مقابل باعث می شود كشورهای بیشتری در جهان از ایالات متحده متنفر شوند.
نشریه معتبر «پلتیكو» در گزارشی با این عنوان كه آیا از سال 2017 در آینده به عنوان یكی از دوره های بی منطق آمریكا یاد می شود، نوشت: در آینده ممكن است تاریخدانان از سال 2017 این گونه یاد كنند كه رئیس جمهوری در آمریكا به قدرت رسید كه خانواده و متحدان وی در مركز تحقیق هایی قرار داشتند كه حكایت از دخالت و كمك یك دولت خارجی در انتخاب آن ها داشت.
همچنین احتمال استیضاح، رئیس دولتی را در آمریكا تهدید می كرد كه انواع اتهام های جنسی به وی، سناتورها، اعضای كنگره و قضات عالی مورد نظر او زده می شد. در حوزه سیاست خارجی هم نه تنها خطر جنگ با كره شمالی در كنار بسیاری از اقدامات، 2017 را به سالی غیرقابل باور تبدیل كرد بلكه در داخل خاك ایالات متحده هم تهدید جنگ داخلی محسوس بود.
به همین دلایل است كه برخی پژوهشگران تاریخ در آمریكا اعتقاد دارند سال گذشته میلادی در زمینه میزان از هم گسیختگی و دیوانگی هیچ رقیبی ندارد. مهمترین دلیل این امر نیز از قانون اساسی آمریكا ناشی می شود كه همه اختیارات را در دستان یك فرد قرار داده است.
پلتیكو افزود: این تنها یك دیوانگی سیاسی برای آمریكای سال 2017 نیست بلكه واقعیتی در همه امور است. اگر همه روسای جمهوری حقوقدان آمریكا را در یك طرف میز قرار دهیم و رئیس اجرایی دولت جدید را در طرف دیگر، به میزان بی منطقی و دیوانه كنندگی شرایط پی خواهیم برد.

پژوهشم**9130**1601** خبرنگار: حسین عباسی نسب **انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.