تهران- ایرنا- كتاب «موزه‌های آستان قدس رضوی» تالیف حشمت كفیلی توسط پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری و با همكاری سازمان كتابخانه‌ها، موزه‌ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی منتشر شد.

به‌گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، كتاب «موزه‌های آستان قدس رضوی» با همكاری مریم حبیبی قاینی بایگی و محمدرضا شاهرودی‌زاده در دو بخش تالیف شده كه در بخش نخست، تاریخچه شكل‌گیری موزه در آستان قدس رضوی و در بخش دوم كتاب گنجینه‌های آستان قدس رضوی معرفی شده است.
مطالب این كتاب در 14 فصل درباره تاریخ حرم رضوی، قرآن و نفایس، تمبر و اسكناس، هدایای حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای، فرش و منسوجات، نجوم و ساعت، ظروف، سلاح‌های سرد و گرم، هنرهای تجسمی، آبزیان و موجودات دریایی، موزه مردم‌شناسی حمام مهدی‌قلی‌بیگ، سكه، آثار اهدایی استاد محمود فرشچیان و مدال و نشان نگاشته شده است.
در پیش‌گفتار كتاب به‌قلم سیداحمد محیططباطبایی، مشاور پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری آمده است: قدیمی‌ترین كتابخانه و موزه برجای‌مانده در سرزمین ایران، مجموعه كتابخانه و موزه آستان قدس رضوی است كه بنا بر سنت حسنه وقف پا گرفته و عمر آن از هزار سال افزون است.
در ادامه پیش‌گفتار آمده است: در حال حاضر بزرگ‌ترین مجموعه قرآن‌های خطی جهان، (متجاوز از 20هزار نسخه) كه از اهمیتی بی‌نظیر در جهان اسلام و در میان موزه‌های سراسر دنیا برخوردار است، در آستان قدس رضوی موجود [است] و نگهداری می‌شود. همچنین مجموعه مهم و كم‌نظیری از ادوات نجومی و اسطرلاب‌ها و اشیای نفیس و بی‌رقیب دیگری همچون انواع شمشیرهای مرصع، قندیل‌های طلا و مرصع و كتیبه‌های طلای دوره صفویه و درهای چوبی منبت و مرصع مربوط به حرم مطهر حضرت رضا علیه‌السلام و دیگر آثاری كه در گذر قرن‌ها توسط علمای دینی و مشاهیر فرهنگ و ادب، مردم عادی، خادمان، شاهان و سرداران فاتح و مجموعه‌داران به این آستان اهدا شده و برخی از آن‌ها در موزه‌ها در معرض نمایش قرار دارد.
به گزارش ایرنا، موزه‌های آستان قدس رضوی یكی از بزرگترین مجموعه‌های موزه‌ای در ایران است كه بناهای تاریخی آن جلوه گر 6 قرن تزئینات و معماری دوره اسلامی و اشیای تاریخی آن نشان دهنده انواع هنرها و صنایع دستی ساخته شده طی ده قرن گذشته است.
فراهنگ**3079**1055
دریافت: علی اسدی** انتشار: زینب كارگر