به گزارش ایرنا، این طرح ضربتی هم اینك به همت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در بسیاری از مناطق كشورمان در حال اجراست و همدان به دلیل ظرفیت های عظیمی كه در حوزه گردشگری روستایی دارد، جایگاه ویژه ای برای آن تعریف شده است.
در همین ارتباط چندی پیش اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان، سه روستای 'گشانی' شهرستان تویسركان، 'وركانه' شهرستان همدان و 'قلعه جوق' شهرستان فامنین را از میان 20 روستای هدف گردشگری استان برای اجرای این طرح ملی و ایجاد 500 شغل پایدار انتخاب كرد تا با اجرای این راهبردهای این طرح، گام های موثری در راستای توانمندسازی و اشتغال زایی برداشته شود.
محور این طرح هر سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را شامل می شود و كارشناسان اعزامی همزمان با دیگر روستاهای كشور با حضور در روستاهای وركانه، گشانی و قلعه جوق استان همدان، از نزدیك به بررسی ظرفیت ها و پایش این روستاها در حوزه اشتغال و زیر ساخت های مرتبط با حوزه ماموریت های خود برای استفاده بهینه از توان روستاییان پرداخته اند.
مسئولان استان نیز به دلیل وجود جاذبه های تاریخی و تفریحی بسیار در همدان و ثبت 20 روستای هدف گردشگری، ایجاد اشتغال را به عنوان مهمترین هدف در این روستاها دنبال می كنند.
روستاهای 'گشانی'، 'اشتران'، 'شهرستانه' و 'سنجوران' در شهرستان تویسركان، 'علیصدر' و 'اكنلو' در كبودرآهنگ، 'سیمین ابرو'، 'وركانه'، 'خاكو' و 'فرجین' در شهرستان همدان، 'مانیزان'، 'پری پیروز' و 'جوراب' شهرستان ملایر، 'ملحمدره'، 'حبشی' و 'محمدآباد' شهرستان اسدآباد، 'ازناو' و 'قلعه جوق' شهرستان فامنین، 'رسول آباد سفلی' در شهرستان بهار و 'كاج' در شهرستان رزن از میان یكهزار و 40 روستای دارای سكنه استان همدان به عنوان روستاهای هدف گردشگری استان همدان انتخاب شده اند.
بافت ویژه و معماری خاص خانهها، مغازهها و مراكز محلات این روستاها، زیبایی های طبیعی و طبیعت بكر و دست نخورده، آثار تاریخی با قدمت چند هزار ساله، وجود قنات های قدیمی و رودهای جاری و تولید محصولات مرغوب كشاورزی، این روستاها را به روستاهای شاخص با ارزش گردشگری قابل توجه تبدیل كرده است.
بسیاری از كارشناسان معتقدند كه معرفی و شناسایی این روستاها در راستای جذب گردشگران به بهبود وضعیت اشتغال روستاییان، جلوگیری از مهاجرت آنان به شهرها و حفظ بافت تاریخی روستاهای هدف گردشگری كمك می كند.
بی تردید این طبیعت بكر و كم نظیری كه در استان همدان وجود، روستاهای هدف گردشگری را به یكی از ظرفیت های استان برای جذب گردشگر داخلی و خارجی تبدیل كرده است؛ چراكه كه هر كدام از این روستاها ویژگی ها و شرایط و بافت تاریخی منحصر به فردی دارد كه در كشور كم نظیر است.
كارشناس اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان گفت: سال آتی برای توسعه روستایی، 500 شغل جدید در روستاهای هدف گردشگری استان ایجاد می شود.
رزیتا ناصرالمعمار افزود: بخشی از اعتبارات برای اشتغالزایی و جذابیت روستاها در زمینه مرمت و بهسازی بناهای تاریخی و واجد ارزش در روستاها هزینه میشود.
وی اضافه كرد: در حوزه آموزش گردشگری فعالیتهای خوبی انجام شده و دورههای آموزشی و نشستهای متعددی در زمینه فواید حضور گردشگران برگزار شده كه دهیاران استقبال خوبی داشتند.
وی بیان كرد: همچنین در این راستا هشت مجوز برای مجتمع های گردشگری و سفرهخانه صادر شده است و 22 مجوز اقامت بومگری در روستاها در دست اقدام است.
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان نیز اظهار كرد: براساس طرح ملی ضربتی تولید و اشتغال، با استفاده از ظرفیتهای محلی هر روستا، رونق اقتصادی و اشتغال در روستاها فراهم میشود و روستاییان میتوانند به عرضه تولیدات خود روی آوردند.
علی خاكسار هدف از اجرای این طرح را شناسایی و معرفی قابلیت های روستاهای هدف گردشگری كشور و افزایش انگیزه ساكنان این روستاها برای جذب گردشگر و توسعه تولید در روستاها عنوان كرد.
وی افزود: در این طرح می توان با صرف هزینه كم، برای روستاییان اشتغال ایجاد كرد و با حمایت از تولیدات روستایی در راستای تحقق شعار سال گام های مهمی برداشت.
وی با بیان اینكه طرح ملی ضربتی تولید و اشتغال در سه روستای وركانه، گشانی و قلعه جوق استان همدان در حال اجرا است، گفت: مرمت آثار تاریخی این سه روستا، توسعه اقامتگاه های بوم گردی و آموزش صنایع دستی در قالب این طرح، اجرا می شود.
وی ادامه داد: تلاش داریم اهالی این روستاها با آگاهی از داشته های بومی خود و حمایت سازمان میراث فرهنگی، به ایجاد اقامتگاه های بوم گردی و آموزش صنایع دستی بومی بپردازند.
خاكسار اظهار كرد: اولین اقامتگاه بوم گردی استان همدان در روستای وركانه ایجاد شد و با توجه به علاقه مندی اهالی این روستا و وجود عناصر تاریخی همچون اصطبل مهری خانم و قلعه اربابی، می توان تعداد خانه های بوم گردی این روستا را افزایش داد.
معاون عمرانی بنیاد مسكن استان همدان نیز گفت: 37 درصد جمعیت استان همدان در روستاها ساكن هستند و این رقم در كشور 25.9 درصد است.
محمود امیری افزود: این آمار نشان می دهد جمعیت روستایی در همدان قابل توجه و ماندگاری جمعیت روستایی در همدان به نسبت دیگر استان ها موفق بوده است و این حفظ جمعیت روستایی می تواند ظرفیت ارزشمندی برای استان باشد.
وی اضافه كرد: 3.2 درصد جمعیت روستایی كشور در همدان ساكن است و تنها 2 درصد جمعیت شهری كشور در همدان ساكن هستند.
وی با تاكید بر اهمیت گردشگری روستایی بیان كرد: گردشگری روستایی تجربه یك زندگی محلی است و بنیاد مسكن، بهسازی روستاهای گردشگری و بهسازی روستاهای دارای بافت های باارزش روستایی را در دستور كار دارد.
امیری بیان كرد: بنیاد مسكن در راستای اجرای طرح های هادی روستایی، بافت های باارزش و دارای ارزش باستانی را شناسایی و احیا می كند و حفاظت از ارزش های هویتی و بومی این آثار را مد نظر قرار می دهد.
وی تاكید كرد: در برنامه ششم توسعه، بهسازی 12 روستای گردشگری و 11 روستای دارای بافت باارزش برای بنیاد مسكن استان همدان مصوب شد كه تاكنون بهسازی پنج روستای دارای بافت با ارزش اجرا شده و در روستای اشتران به عنوان اولین روستای گردشگری روستایی، مرحله یك آن خاتمه یافته است.
به گزارش ایرنا، همدان كه در دامان كوه الوند پهنه گسترانیده، با تمدن سه هزار ساله از كهن ترین شهرهای جهان است كه به واسطه دارا بودن بیش از یكهزار و 800 اثر تاریخی و گردشگری، در سال 85 با مصوبه مجلس شورای اسلامی به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران معرفی شد.
این استان با داشتن حدود یكهزار و 79 روستای دارای سكنه، آثار تاریخی و باستانی ارزشمندی همچون تپه هگمتانه، كتیبه های گنجنامه، آرامگاه بوعلی سینا، آرامگاه باباطاهر، گنبد علویان و جاذبه های طبیعی همچون غار علیصدر را در دل خود جای داده و به عنوان پنجمین شهر گردشگری كشور شناخته می شود؛ استانی كه بی تردید توجه به ظرفیت های گردشگری روستایی آن، باعث رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار خواهد شد.
2087/7523/209
گزارش از مرضیه بختیاری** انتشاردهنده: زهرا پیرنیا
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۶ - ۱۸:۴۳
همدان- ایرنا- طرح ملی تولید و اشتغال با هدف تحرك بخشی اقتصادی در 73 روستای هدف گردشگری كشور كلید خورده است؛ طرحی كه چشم انداز روشنی برای روستاهای 'وركانه'، 'گشانی' و 'قلعه جوق' همدان ترسیم كرده و موجب ایجاد اشتغال پایدار در این مناطق می شود.