علي اكبر حق ويسي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، افزود: به علت افزايش ميزان متابوليسم پايه در اين بيماران علاوه بر دريافت منابع غذايي ويتامين هاي گروه «ب» شامل نان هاي سبوس دار، غلات، شير و لبنيات، مصرف مكمل هاي ويتاميني آن ها، به خصوص ويتامين «ب1» و نياسين«ب3» نيز توصيه مي شود.
وي اضافه كرد: در طول اين بيماري به علت مشكلات ايجاد شده در جذب مواد مغذي و همچنين افزايش دفع برخي املاح و ويتامين ها به علت اسهال و تب نياز به برخي مواد مغذي از جمله پتاسيم، روي، منيزيم، سديم، ويتامين هاي گروه «ب» و ويتامين «ث» افزايش مي يابد، به همين علت افزايش مصرف آبميوه، ميوه ها و سبزي هاي تازه، سوپ هاي نمكي حاوي سبزي ها و همچنين مصرف شير توصيه مي شود.
وي خاطرنشان كرد: به علت وجود بي اشتهايي در اين بيماران، مصرف مواد غذايي در پنج تا 6 وعده و در حجم كم توصيه مي شود.
حق ويسي با بيان اين كه مصرف مايعات در اين بيماري به علت وجود تب و اسهال، از اهميت خاصي برخوردار است، گفت: معمولا مايعات خيلي شيرين خوب تحمل نشده و منجر به اختلالات گوارشي و نفخ معده مي شود، به همين دليل مصرف مايعات به ميزان كافي حدود سه تا چهار ليتر در روز به ويژه مايعات گرم به صورت انواع سوپ و آش، شيرگرم و چاي كم رنگ بسيار مفيد مي باشد.
وي افزود: همچنين اضافه كردن كره و روغن هاي مايع گياهي از جمله روغن زيتون ، كلزا ، ذرت و سويا به غذاي بيمار باعث افزايش انرژي دريافتي بيمار مي شود، ولي غذاهاي سرخ شده در روغن و انواع شيريني هاي خامه اي كه بسيار دير هضم مي باشد، براي اين بيماران توصيه نشده و بايد محدود گردد.
وي گفت: غذاهاي دريايي مانند انواع ماهي و ميگو، گوشت قرمز ، نان هاي سبوس دار مثل نان سنگك، انواع مغزها از جمله گردو، فندق، بادام و پسته و انواع دانه ها مانند دانه آفتابگردان و كنجد منابع خوب روي است كه مصرف آن ها براي فعاليت طبيعي و صحيح سيستم دفاعي بدن ضروري مي باشد.
به گفته وي، توت فرنگي، توت سياه، مركبات از جمله پرتقال و ليموشيرين، كيوي، انبه، آناناس، گوجه فرنگي، نخود فرنگي، فلفل دلمه اي، سيب زميني، جعفري، شويد و انواع كلم، منابع خوب ويتامين «ث» مي باشد.
وي افزود: ويتامين «ث» به سلول هاي سيستم دفاعي بدن براي بلوغ كمك كرده و فعاليت آنتي بادي ها را بهبود مي بخشد؛ همچنين در تحقيقات ثابت شده اين ويتامين داراي خواص ضد ويروسي و آنتي باكتريايي نيز بوده و به رفع التهاب و تحريك سيستم دفاعي كمك مي كند.
وي گفت: هويج، گوجه فرنگي، انبه، خرمالو، كدو حلوايي، فلفل قرمز دلمه اي، انواع كلم مثل كلم بروكلي و ساير منابع گياهي به ويژه انواع گياهان رنگ سبز و زرد، داراي بتا كاروتن هستند كه پيش ساز ويتامين « آ » در بدن مي باشد.
وي اضافه كرد: ويتامين «آ» طبيعي در لبنيات به ويژه انواع پرچرب، جگر، زرده تخم مرغ، كره و برخي ماهي هاي چرب مثل ماهي قباد يافت مي شود كه مصرف آن ها تاثير خوبي در بهبود عملكرد سيستم ايمني بدن داشته و در پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي عفوني موثر است.
به گفته وي، منابع غذايي آهن شامل جگر، گوشت قرمز، مرغ و ماهي، غلات، حبوبات، سبزي ها، مغزها و انواع خشكبار از جمله برگه هلو، زردآلو، انجير، كشمش و خرما با تقويت سيستم ايمني باعث پيشگيري از ابتلا به انواع عفونت ها مي گردد.
* توصيه هايي به مبتلايان به بيماري آنفلوانزا
مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي قم نيز به خبرنگار ايرنا، گفت: آنفلوانزا بيماري تنفسي ناشي از آلودگي با ويروس آنفلوانزا است كه به سرعت مي تواند از فردي به فرد ديگر منتقل شود.
محمد نيك پور با بيان اين كه تب 38.5 درجه سانتيگراد و سرفه، درد عضلاني، اسهال، استفراغ و گلودرد از علايم آن است، اضافه كرد: تفاوت سرماخوردگي با آنفلوانزا اين است كه سرماخوردگي با احساس بي حالي و خواب آلودگي شروع مي شود و معمولا آبريزش دارد، ولي آنفلوانزا ناگهاني و معمولا همراه با بدن درد و دردعضلاني شروع مي شود.
وي گفت: مبتلايان به آنفلوانزا بايد دهان و بيني خود را هنگام عطسه و سرفه به طور كامل با دستمال بپوشانند و تزريق واكسن به ويژه براي كودكان زير پنج سال، افراد بالاي 65 سال، زنان باردار و بيماران مزمن مانند افراد مبتلا به ديابت، آسم و مشكلات قلبي توصيه مي شود.
وي خاطرنشان كرد: واكسن آنفلوانزا نيز فقط حاوي چند نوع سوش خطرناك ويروس است و فرد را در مقابل سرماخوردگي و ساير انواع آنفلوانزا مصون نمي كند.
نيك پور با تاكيد بر نگهداري واكسن در يخچال، اضافه كرد: بهتر است بلافاصله بعد از خريد واكسن و بدون نگهداري در منزل تزريق شود و درصورت ضرورت، در يخچال به طوري كه نه يخ بزند و نه از سرماي آن كاسته شود نگهداري گردد؛ هنگام خريد، يك كيسه يخ براي انتقال واكسن همراه باشد.
وي به مبتلايان به آنفلوانزا توصيه كرد: در زمان سلامت، سيستم ايمني را با خواب و استراحت كافي، ورزش مناسب و سبك، مصرف مواد غذايي متنوع مانند ميوه، مغزهايي مثل پسته و بادام وانواع گوشت ها تقويت نمايند.
/2085/ 1175 خبرنگار: سميه حيدري ** انتشار: رضا عليمحمدي
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۳
قم- ايرنا- رئيس گروه تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي قم گفت: به علت بروز عفونت در بدن مبتلايان به آنفلوانزا، عملكرد مناسب سيستم ايمني در بهبودي سريع بيماري نقش عمده اي ايفا مي كند، به همين علت مصرف منابع غذايي پروتييني شامل انواع گوشت ها، حبوبات و تخم مرغ توصيه مي شود.