سبزوار- ایرنا- غرب خراسان رضوی كه از دیرباز با بهره مندی از آب و هوای كویری و بیابان های وسیع قطب اصلی پرورش شتر در این استان بوده است، مدت هاست با غفلت از این ظرفیت مواجه شده و این بی توجهی شترداران را با مشكل روبرو كرده است.

به گزارش ایرنا، شتر به عنوان حیوان حلال گوشت علاوه بر فواید فراوان و سازگاری بسیار با اقلیم های گرم و خشك، سرمایه ای در دل كویر به شمار می رود كه خشكسالی های اخیر لزوم توجه به پرورش آن را بیش از پیش كرده است.
روستاهای كویری داورزن در غرب خراسان رضوی یكی از مناطقی است كه با پوشش گیاهی مناسب مانند خارشتر، تاغ، گون، علف شور، برشنك، خارخاسك و درمنه كه تغذیه اصلی شتر به شمار می رود، پرورش این حیوان را برای دامداران این منطقه مقرون به صرفه كرده است.

* 'بلاتكلیفی مرتع' بزرگترین دغدغه شترداران داورزن
یك شتر دار اهل روستای كلاته از توابع بخش مركزی شهرستان داورزن كه 400 نفر شتر دارد به خبرنگار ایرنا گفت: در این شهرستان مرتع های مشخص برای چرای دام وجود ندارد.
محمدحسن كلاته افزود: در برخی چراگاههای شهرستان داورزن كه بوته شور مخصوص خوراك شتر می روید به علت ممیزی نشدن مراتع، اداره منابع طبیعی مانع چرای شترها می شود.
وی اظهار كرد: یكی از عمده ترین مشكل شترداران بلاتكلیفی مراتع است و با اینكه منطقه سگزیل بین شهرستان های سبزوار، داورزن و استان سمنان مشترك است، پرورش دهندگان شتر در داورزن نمی توانند از این منطقه استفاده كنند و بارها شتران ما از سوی ساكنین روستاهای مجاور در استان سمنان مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند.

* نیاز به تخصیص علوفه یارانه ای
یك شتردار ساكن روستای چشام داورزن نیز به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به خشكسالی طولانی سالهای گذشته جهاد كشاورزی باید با تخصیص علوفه و تسهیلات به پرورش دهندگان شتر كمك كند.
اصغر سلیمانی افزود: كاهش چشمگیر بارندگی، تامین علوفه در فصل زمستان را با مشكل مواجه كرده از این رو نیازمند توزیع علوفه یارانه ای بین دامداران هستیم.
وی با بیان اینكه منطقه داورزن برای پرورش شتر مستعد است، اظهار كرد: در صورتی كه تسهیلات دولتی با كارمزد مناسب در اختیار جوانان قرار گیرد علاوه بر رونق صنعت پرورش شتر در منطقه، گام بلندی در مسیر اشتغالزایی برداشته خواهد شد.
وی با بیان اینكه ارزش یك نفر شتر باردار حدود 50 میلیون ریال است گفت: برای بازار فروش مشكلی نداریم و درخواست های محصولات این دام به گونه ای است كه هم اكنون قادر به پاسخ گویی به سفارشات استان خود هم نیستیم.
سلیمانی افزود: در صورت رفع مشكلات می توان علاوه بر تامین نیازهای دیگر استان ها، شاهد صادرات آن به خارج از كشور هم باشیم.

*نداشتن پروانه چرا مشكل عمده شترداران
مدیر جهاد كشاورزی داورزن نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در صورتی كه اداره منابع طبیعی به واگذاری مرتع و صدور پروانه چرا برای شترداران اقدام كند، صنعت شترداری در داورزن گسترش می یابد.
حسین تاج آبادی افزود: پرورش دهندگان شتر با توجه به فقیر بودن مراتع و درگیریهای منطقه ای برسر تصاحب مرتع و تجاوز به حریم چرای دام سبك، باید به ایجاد واحدهای صنعتی توجه كنند.
وی با بیان اینكه شتر از علوفه های كم ارزش تغذیه و محصول با ارزش شیر و گوشت تولید می كند، اظهار كرد: هم اكنون با جدول زمان بندی شده تسهیلات كم بهره در اختیار فعالان این عرصه قرار گرفته است تا با ایجاد مراكز خدمات دهی به دام های خود از جمله ایجاد آبشخورها، در حوزه بازارهای هدف ارزش افزود مناسبی به دست آورند.
وی گفت: طی یك سال گذشته برای پرورش دهندگان شتر سه آبشخور با هزینه 37 میلیون ریال در مراتع روستای بروغن احداث و سمپاشی شترهای منطقه و آغل ها علیه كنه نیز انجام شده است.
تاج آبادی افزود: افزایش تولید گوشت و شیر شتر، ایجاد واحد های پرورش نوین شتر با استفاده از فناوریهای جدید و استفاده از ظرفیت شتر در گردشگری از برنامه های مورد توجه جهاد كشاورزی است.
وی اظهار كرد: شهرستان داورزن با 2 هزار و 100 نفر شتر از جایگاه نخست استان خراسان رضوی در پرورش شتر برخوردار است.

* در ممیزی مرتع پروانه چرا برای شترداران صادر می شود
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان داورزن نیز گفت: در ممیزی مرتع بر مبنای تناسب دام و مرتع تا حد امكان پروانه چرا برای شتر صادر می شود.
حسن قلعه نویی افزود: از سال گذشته كه اداره منابع طبیعی و آبخیزداری در داورزن تاسیس شد تاكنون 6 سامانه عرفی و ممیزی به مرتع تبدیل شده كه بخش هایی از آن برای تعلیف به شترداران واگذار شده است و ما بقی نیز تا پایان سال واگذار خواهد شد.
وی اظهار كرد: تا پایان سال جاری با تخصیص بخشی از منطفه كویری سگزیل به شهرستان داورزن كه هم اكنون بین دامداران سبزوار و استان سمنان مشترك است، مشكل بسیاری از شترداران داورزن برطرف خواهد شد.
شترداران منطقه داورزن در بخش مركزی و روستاهای مزینان، كلاته مزینان، بروغن و چشام مشغول فعالیت هستند.
شهرستان داورزن در 310 كیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
گزارش: حمید دلاوری هروی ** انتشار دهنده: محمد حسین علی مقدم
8145/7495 / 6053