تهران - ايرنا - محققان با استفاده از يك فناوري به نام cryo-electron microscopy پروتئيني را شناسايي كردند كه در تشكيل سنگ كليه موثر است.

به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از مديكال ساينس، حدود 80 درصد از سنگ‌هاي كليه از جنس نمك‌هاي كلسيم هستند. دفع اين سنگ‌ها بسيار دردآور است و گاهي خارج كردن آن‌ها از كليه مستلزم عمل جراحي است. كانال‌هاي يوني كه روي غشاي سلول‌هاي كليه پخش شده‌اند، كلسيم موجود در اوره را پيش از اين كه به سنگ كليه تبديل شود، جذب مي‌كنند.
محققان در اين تحقيقات توانستند براي اولين بار ساختار مولكولي كانال‌هاي كلسيم را كه با عنوان TRPV5 شناخته مي‌شوند، در حالت بسته بررسي كنند.
همچنين نحوه اثرگذاري و اتصال مولكول‌هاي مهاركننده به كانال‌هاي يوني، بسته شدن اين كانال‌ها و در نتيجه تشكيل سنگ كليه را مطالعه كردند.
فناوري cryo-electron microscopy كه در سال 2017 ميلادي جايزه نوبل شيمي را به دست آورد، امكان بزرگنمايي و مشاهده ساختار مولكولي كانال‌ها را در سطح اتمي فراهم كرد. بدين ترتيب محققان توانستند بخش‌هاي مختلف پروتئين را از يكديگر تشخيص دهند.
اكنون كه محققان ساختار مولكولي پروتئين را در وضعيت مهار شده به طور كامل مشاهده كرده‌اند مي‌توانند داروهايي را توليد كنند كه فعاليت TRPV5 را به نحو مقتضي تنظيم كرده و مستقيما سنگ كليه را درمان كنند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Nature Structural and Molecular Biology منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده كاشاني** انتشار: گلشن