به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، بررسی موضع گیری های اصلاح طلبان در مورد ناآرامی های چند روز اخیر كشور، حكایت از آن دارد كه غالب چهره های اصلاح طلب اقدامات هنجارشكنانه اخلالگران را محكوم شمرده و همزمان خواستار رسیدگی فوری به مطالبات شهروندان و احترام به حق اعتراض آنان شده اند. در واقع اصلاح طلبان معتقدند خواستهها و اعتراضات باید به شكل مدنی و مشروع در جامعه دنبال شود. در این گزارش، به بیان مواضع اصلاح طلبان درباره ناآرامی های خیابانی می پردازیم.
**اصلاحطلبان حل معضلات جامعه را در «كف خیابان» دنبال نمیكنند
«حمیدرضا جلائی پور» در كانال تلگرامی خود نوشت: مرتب از من سوال می كنند كه چرا شما اصلاحطلبان فقط بلدید مردم را به رای دادن دعوت كنید؟ در پاسخ می گویم درست است ما اصلاحطلبان از مردم بیست سال است كه می خواهیم بیایند و به اصلاح طلبان رای بدهند و در آینده هم برای حل معضلات جامعه چنین خواهیم كرد چون این كار مدنی و مسئولانه است و هم به نفع كشور و هم به نفع خود مردم بوده است. در ضمن آگاهانه و صادقانه بگویم اصلاحطلبان با تجمع كف خیابانی كه سرنگونی طلبان (منافقین و سلطنت طلبان) خط بده آن باشند با تمام وجود مخالفند و این را با صدای بلند اعلام می كنید. چون چنین اقداماتی هم به ضرر ایران و هم به ضرر خود مردم معترض است. حل معضلات ریشه دار اقتصادی ایران چند علتی است و در كف خیابان حل نمی شود بلكه بدتر می شود.حل این معضلات به همكاری حاكمیت با دولت روحانی و حمایت نیروهای جامعه مدنی نیاز دارد و اقلا به دو دهه توسعه پایدار و همه جانبه و درونگرا و جهان نگر نیاز دارد.
**همدلی ملی، پشتوانه رفع مشكلات
«عبدالله رمضان زاده» سخنگوی دولت اصلاحات هم با انتشار توییتی درباره ناآرامی ها، تاكید كرد كه با شناخت و اذعان كامل به كاستی ها، نواقص و خطاهای حاكمیت و با احترام به حق اعتراض علیه فقر، فساد و تبعیض، همچنان بر اصلاح طلبی به معنی تلاش برای بهبود تدریجی امور به شیوه قانونی، مدنی، بدور از خشونت و زمانبر برای دستیابی به توسعه، رفاه، آزادی و امنیت كشور پای میفشارم.
** رجوع به ساز وكارهای قانونی؛ راهكار عارف برای پیگیری مطالبات مردمی
«محمدرضا عارف» رییس فراكسیون امید مجلس شورای اسلامی هم در واكنش به تجمعات خیابانی، با تاكید بر اینكه رسیدگی به وضعیت معیشتی مردم، وظیفه دولت و مجلس است، در حساب توییتری خود آورد: رسیدگی به وضعیت معیشتی مردم عزیزمان وظیفه مسوولین بخصوص دولت و مجلس است و پیگیری اینگونه مطالبات از سوی مردم با سازوكارهای قانونی حق طبیعی آنهاست. ولی متوجه باشیم كاری نكنیم كه فضای كشور متشنج شود. چون این فضا خواست بدخواهان ملت و كسانی است كه بهدنبال از بین بردن امید مردم هستند.
**لزوم مهیا كردن شرایط اظهار نظر مدنی و آرام
«علی مطهری» نایب رییس مجلس شورای اسلامی هم در واكنش به اعتراض های خیابانی عنوان كرد: این كه مردم احساس آزادی میكنند و نظر خود را در قالب تجمع یا راهپیمایی بیان میكنند یك نقطه مثبت و روشن برای جامعه ما و نظام جمهوری اسلامی است اما اینكه این اظهارنظرهای جمعی توأم با تخریب اموال عمومی و اخلال در نظم جامعه میشود یك نقطه منفی و تاریك است. مسوولان ما باید برای بخش اول این پدیده یعنی اظهارنظر مدنی و آرام مردم شرایط را مهیا كنند و با بخش دوم آن یعنی تخریب اموال عمومی و ایجاد آشوب بهشدت برخورد كنند.
**جلب اعتماد عمومی نسبت به مسوولان
«حسین انصاری راد» نماینده ادوار مجلس و رییس كمیسیون اصل 90 مجلس ششم و از شیوخ اصلاح طلب، در گفت و گو با رسانه ها درباره ناآرامی ها گفت: مردم باید هوشیار باشند كه وسیله سوء استفاده افرادی كه حسن نیتی به این كشور ندارند و جماعتی كه ما با آن ها آشنا هستیم قرار نگیرند. در این اعتراضات شخصیت شناخته شدهای كه قابل شناسایی باشد وجود نداشته و هیچ رهبر و مقصد مشخص و برنامه ای در آن دیده نمیشود. بنابر این هرگز چنین حركتی نمیتواند با توفیق همراه باشد یا مقاصدش را به نتیجه برساند. به نظرم باید دولت و مردم بیدار كشور با هوشیاری رفتار كنند و دولت به مشكلات مردم توجه كند و در صدد حل معضلات سیاسی كشور بر بیایند و به تدریج بتوانند اعتماد مردم را به سیاست ها جلب كنند. به طور ویژه فساد اقتصادی و فساد اداری كه به صورت فراگیر در كشور به چشم می خورد، حوصله مردم بیكار را سر آورده و نتیجه این است كه این وضعیت به وجود آمده است. همه ما در حل این مساله دخیل هستیم و همه باید به یكدیگر برای حل مشكلات مردم كمك كنیم.
**هزینه های تظاهرات اعتراضی
«علی شكوریراد» دبیركل حزب اتحاد ملت ایران هم درباره اتفاق های اخیر و اعتراضات در توییتی نوشت: تظاهرات اعتراضی در شهرهای مختلف چه خودجوش و دارای انگیزههای معیشتی باشد و چه دارای محرك سیاسی داخلی یا خارجی، نویدبخش دستاوردی عینی برای بهبود وضعیت جامعه و كشور نیست ولی میتواند پرهزینه و تبعات آن پردامنه باشد. مطالبه اصلی و نهایی معترضین نیز معلوم نیست تا بتوان ارزیابی كرد. باید به آن دسته از افراطیونی كه هنوز در برخی نهادهای امنیتی، انتظامی و قضایی حضور و نفوذ دارند انذار داده شود كه مبادا به جای انجام وظیفه قانونی، ملی و فراجناحی به دنبال تشدید بحران و گرفتن ماهی از آب گلآلود باشند. فكر كاسبی از اعتراضاتی كه جهت ابعاد آن روشن نیست، اگر باشد ویرانگر است.
**ایران دموكراتیك در گرو رفتارهای قانونی و مدنی
«مصطفی تاجزاده» فعال سیاسی اصلاحطلب هم در این باره گفت: حكومت حق اعتراض مخالفان خود را به رسمیت بشناسد و تظاهركنندگان نیز قانونی و مدنی رفتار كنند و از تخریب و آتش زدن اموال عمومی بپرهیزند تا ایران دموكراتیك شود و یكپارچه بمانند. سوریه نمیشویم.
**وظیفه اركان نظام در پاسخگویی به مشكلات مردمی
در توییت «فیضالله عربسرخی» فعال سیاسی اصلاحطلب هم آمده است: مستقل از همه پشتپردهها، مردم با مشكلات مختلف اقتصادی و اجتماعی گستردهای مواجهند و اعتراض، حداقل حق قانونی مردم است، همه اركان صاحب اختیار درنظام، اعم از دولت، قوه قضاییه و غیر آن باید بابت مشكلات مردم پاسخگو باشند، ضمنا همه دوستداران ایران بدانند كه كشور تحمل هزینههای یك فروپاشی مجدد را ندارد.
**تاكید بر همدلی ملی در بیانیه روحانیان اصلاح طلب درباره ناآرامی ها
در جلسه مجمع روحانیون مبارز به ریاست رییس دولت اصلاحات كه روز سه شنبه دوازدهم دی ماه برگزار شد، اعضای این مجمع در بیانیه ای درباره ناآرامی های اخیر، ضمن تاكید بر وحدت و همدلی داخلی و ملی، روشهای اصلاحطلبانه و قانونی را كارآمد عنوان كردند. در بخشی از این بیانیه آمده است: حوادث تلخ روزهای اخیر در نقاط مختلف كشور نشان داد كه عناصر فرصتطلب و عوامل آشوبگر با سوءاستفاده از اجتماعات و اعتراضات آرام مردمی با ایجاد آشوب، ناامنی، تخریب اموال عمومی، اهانت به مقدسات دینی و ملی و حتی قتل انسانهای بیگناه، اهداف پلید دشمنان را دنبال میكنند.در حقیقت با اینگونه اقدامات در مسیر ابراز و تحقق مطالبات واقعی مردم انحراف ایجاد كرده و موجب زیان مضاعف بر كشور و جامعه میگردند و لذا هوشیاری و مراقبت عموم ملت شریف ایران و تمامی دلسوزان و علاقمندان به پیشرفت، امنیت و آرامش كشور ضرورتی اجتناب ناپذیر برای گذر از این دشواریهاست. مردم فهیم و رشید ایران هرگز جنایات و دشمنی این فریبكاران فرصتطلب را از آغاز انقلاب، دوران جنگ تحمیلی، و تحمیل تحریمهای غیرانسانی و دیگر اقدامات دشمنانه فراموش نخواهد كرد و به خواست خداوند حل مشكلات و تأمین خواستههای بحق خود را با روشهای اصلاحطلبانه و با تكیه بر وحدت و همدلی داخلی و ملی تحقق خواهد بخشید.
پژوهشم**9294**9279**خبرنگار: فاطمه دهقان نیری**انتشار:سیدمحمد موسی كاظمی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید
تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۶ - ۱۵:۱۵
تهران- ایرنا- بروز تجمعاتی اعتراضی در تهران و برخی دیگر از شهرها طی هفته گذشته به مساله سیاسی نخست كشور تبدیل شد. در این میان، اصلاح طلبان ضمن توصیه به دولت در تسریع رسیدگی به مطالبات مردم و جدی گرفتن تجمعات، معترضان را به بیان اعتراض از طُرق قانونی و مدنی توصیه كردند.