اراك - ایرنا - طرح تحقیقاتی بررسی علل بروز عارضه سفیدشدگی آریل (دانه های) انار رقم ملس ترش ساوه و راهكارهای مدیریتی برای كاهش اثر این عارضه در باغ های انار شهرستان ساوه انجام شد.

كارشناس موسسه تحقیقات و گواهی ثبت نهال واحد استان مركزی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: در دهه اخیر به خصوص در مناطق حاشیه كویر به دلیل پدیده تغییر اقلیم، افزایش دمای كره زمین، خشكسالی، برداشت بیش بی رویه آب از سفره های زیرزمینی و بروز پدیده شوری آب چاه ها، در بسیاری از مناطق انار خیز كشور، عارضه سفید شدگی آریل دانه و كاهش شدید كیفیت این محصول مشاهده شده است.
محمد كاوند ادامه داد: رنگ میوه های دارای این عارضه به علت تخریب و تغییر در تركیب آنتوسیانین ها موجود در آریل انار از قرمز تیره بـه سفید كرمی تا قهوه ای سوخته تغییر می یابد و شكاف و حفره هایی در غشاء و بافت آریل ایجاد می شود كه این بافت را دفرمه كرده و كیفیت میوه و طعم آن را نامطلوب می كند.
كارشناس موسسه تحقیقات و گواهی ثبت نهال واحد استان مركزی گفت: این عارضه می تواند خسارت قابل توجهی برای باغداران انار بزند و دلسردی مصرف كننده گان و تهدید صادرات این كالای استراتژیك كشاورزی را به همراه داشته باشد.
كاوند خاطر نشان كرد: به منظور بررسی علل بروز عارضه مذكور و مدیریت آن در انار رقم ملس ترش ساوه، اثر استفاده از تكنیك های پوشش تاج درخت با سایبان، چهار بار محلول پاشی كائولین سه درصد در روی شاخ، برگ و میوه در طول فصل رشد، تنك 30 درصد از میوه چه ها 40 روز بعد از گلدهی، كوددهی درختان تیمار همراه با عناصر معدنی و محلول پاشی سولفات پتاسیم و كلسیم هر 2 هفته یكبار و انجام آبیاری تكمیلی از 80 روز بعد از گلدهی تا پایان فصل رشد در آزمایشی در قالب طرح بلوك های تصادفی بـا هشت تیمار و سه تكرار در ایستگاه ملی تحقیقات انار این شهرستان در مدت 2 سال انجام شد.
وی ادامه داد: در این بررسی شاخص عارضه سفیدشدگی آریل، فراوانی نسبی میوه های سالم و میوه های دارای عارضه، خصوصیات كمی و كیفی میـوه و آب میوه اندازه گیری شد و نتایج نشان داد شاخص عارضه سفید شدگی آریل انار در پوشش سایبان به همراه آبیاری تكمیلی و محلول پاشی كائولین تـا حدود 24 درصد كاهش یافته و بر فراوانی میوه های سالم تـا حدود 96 افزوده شد.
كارشناس موسسه تحقیقات و گواهی ثبت نهال واحد استان مركزی افزود: محلول پاشی كائولین تاثیر معنی داری در كاهش عارضه نداشت و در آزمایش تیمار تنك میوه نیز به دلیل افزایش اندازه میوه ها شاخص عارضه سفیدشدگی آریل را افزایش داد به طوریكه در این آزمایش ها تیمار تنك میوه بیشترین فراوانی میوه های دارای عارضه را به همراه داشت.
كاوند گفت: تیمار آبیاری تكمیلی به تنهایی اثر مثبتی در تعدیل شاخص عارضه سفیدشدگی آریل انار به همراه داشت و تنش دمای بالا، رطوبت نسبی پایین هوا و كیفیت آب آبیاری نیز قرار بر شدت این عارضه تاثیرگذار بود.
وی ادامه داد: استفاده از پوشش سایبان در روی تاج درختان به خصوص در مناطق انار خیز بیابانی و نیمه بیابانی كویر مركزی كه دارای آفتاب فراوان و رطوبت نسبی پایین است و با جلوگیری از تابش نور مستقیم خورشید به برگ و میوه، میكروكلیمای مناسبی برای انجام فرایندهای فتوسنتز، تبخیر و تعرق از سطح برگ، میوه و خاك فراهم می كند و تا حدودی از بروز تنش گرمایی به درختان و میوه ها می كاهد.
كارشناس موسسه تحقیقات و گواهی ثبت نهال واحد استان مركزی خاطر نشان كرد: در این تحقیق دوسالانه مشخص شد كه استفاده از پوشش سایبان در روی درختان، استفاده از كود های حیوانی و افزایش مواد آلی خاك، محلول پاشی كلسیم و پتاسیم و فسفر در طول فصل رشد، آبیاری باغ با احتساب ضریب شوری و آبیاری با دور و فواصل زمانی كمتر به طور موثری شاخص عارضه سفیدشدگی را كاهش می دهد.
670 هزار هكتار اراضی باغی و كشاورزی در استان مركزی وجود دارد كه یك و 2 دهم درصد تولیدات كشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشكده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واكسن و سرم سازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیت های علمی و تحقیقاتی استان مركزی است.
شهرستان ساوه از قطب های تولید انار در كشور است كه بنا بر آمار موجود ظرفیت تولید 150 هزار تن از این محصول را دارد كه 40 تا 50 درصد از این میزان قابلیت صادرات دارد.
استان مركزی از نظر فراوانی باغ ها و عملكرد، رتبه دوم تولید انار در كشور را دارد و سالانه به طور میانگین حدود 15 هزار تن انواع انار از این استان به خارج از كشور صادر می شود.
1955/6013/خبرنگار:مهدی عظیمی***انتشاردهنده:مژگان حیدری