تهران-ایرنا- بررسی های خبرگزاری رویترز انگلیس نشان داد، در ماه دسامبر (آذر-دی) به دلیل كاهش تولید نفت در ونزوئلا و كشورهای خلیج فارس، میزان پایبندی اوپك به توافق كاهش تولید افزایش یافت.

به گزارش روز شنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، رویترز این امر را نشانه تعهد جدی سازمان كشورهای صادركننده نفت (اوپك) به توافق كاهش تولید با وجود افزایش قیمت های نفت دانست.
بر اساس مطالعات رویترز، پایبندی كشورهای اوپك به توافق یاد شده از 125 درصد در ماه نوامبر (آبان-آذر) به 128 درصد در ماه دسامبر افزایش یافت است.
تولید نفت در ونزوئلا در ماه دسامبر با وجود بحران اقتصادی در این كشور كاهش پیدا كرد. از آنجا كه صنعت نفت این كشور از كمبود سرمایه رنج می برد، تولید آن در ماه دسامبر كاهش بیشتری پیدا كرد و به كمتر از سهمیه آن در اوپك رسید. ماه گذشته، هم صادرات و هم فعالیت پالایشگاه ها در این كشور كمتر شد.
امارات متحده عربی برای نخستین بار از زمان اجرای توافق كاهش تولید در ژانویه 2017 (دی-بهمن 1395) كمتر از سهمیه ای كه اوپك برای این كشور تعیین كرده است، نفت تولید كرد.
یك منبع خبری كه از نظرات مقامات اوپك باخبر است به شرط محفوظ ماندن نامش به رویترز گفت: امارات امسال ریاست اوپك را به دست می آورد و احساس می كند كه باید بهتر از گذشته عمل كند.
امارات در سال 2017 كمتر از عربستان به توافق كاهش تولید پایبند بود.
عربستان سعودی نیز تولید نفت خود را ماه گذشته 60 هزار بشكه در روز كاهش داده است.
تولید نفت لیبی به دلیل قطع یكی از خط لوله های آن، در ماه دسامبر 30 هزار بشكه در روز كاهش یافته است.
بر اساس تحقیقات رویترز، شواهدی دال بر اینكه كشورهای اوپك برای كسب درآمد بیشتر یا جبران كاهش تولید ونزوئلا، تولید خود را افزایش دهند، وجود ندارد.
در گذشته، كاهش پایبندی اوپك به توافق كاهش تولید به محض افزایش سطح قیمت ها، تاثیر و كارآمدی توافق یاد شده را كاهش می داد.
از میان كشورهای اوپك كه تولیدشان ماه گذشته افزایش پیدا كرده است، بیشترین افزایش مربوط به نیجریه بوده به طوری كه صادرات نفت این كشور ركورد 21 ماه گذشته را شكسته است.
پس از نیجریه، تولید نفت عراق بیشترین افزایش را ماه گذشته تجربه كرده و به ركورد 3.55 میلیون بشكه در روز رسیده است.
با این وجود، مجموع افزایش ها كمتر از مجموع كاهش ها بوده و سطح پایبندی اوپك به توافق یاد شده را افزایش داده است.
به گزارش ایرنا، اوپك در نشست رسمی 30 نوامبر 2016 (دهم آذرماه ) 1395 خود در وین، برای نخستین بار از سال 2008 میلادی با كاهش تولید موافقت كرد تا با كاهش مازاد عرضه نفت در بازارها، به بالا رفتن سطح قیمت ها كمك كند.
براساس این توافق، مقرر شد اوپك یك میلیون و ٢00 هزار بشكه در روز از سطح تولید خود بكاهد.
ایران، الجزایر، آنگولا، اكوادور، گابن، عراق، كویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان، امارات و ونزوئلا اعضای اوپك به شمار می روند.
ایران، نیجریه و لیبی تا رسیدن به سطح تولید پیش از بحران خود از برنامه كاهش تولید اوپك مستثنی شدند.
اوپك همچنین موفق شد بیستم آذرماه 1395، تولیدكنندگان نفت غیراوپك شامل روسیه، قزاقستان، گینه، جمهوری آذربایجان ، سودان، مالزی، عمان، بولیوی، مكزیك، بحرین و برونئی را با خود همراه سازد.
این تولیدكنندگان نیز در مجموع با كاهش 600 هزار بشكه در روز از تولید نفت خود موافقت كردند.
این توافق در نشست رسمی چهارم خرداد امسال تا پایان سه ماه نخست سال 2018 و در نشست 30 نوامبر (9 آذر) امسال تا پایان سال 2018 تمدید شد.
اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام**1063** 6075
مترجم:رفعت كرمی مهر**انتشار: زهرا هجینی نژاد