به گزارش ایرنا، این طرح كه افق پیش بینی شده برای آن تا سال 1400 می باشد، با هدف جمع آوری و تصفیه فاضلاب خانگی و دفع آب های سطحی شهر گنبدكاووس و استفاده از آن پس از تصفیه برای مصارف كشاورزی آغاز شد اما همچنان به عنوان طرحی كه هنوز به نیمه راه نیز نرسیده، مردم و برخی مسئولان این شهرستان را گله مند كرده است.
مردم گنبدكاووس در دو دهه پیش كه عملیات اجرایی این طرح آغاز شد به امید رفع مشكل آبگرفتگی معابر شهری ناشی از كمترین بارش و ساماندهی وضعیت فاضلاب های خانگی و بوی تعفن آن كه بیشتر به جای چاه ها، سر از جداول و كانال های هدایت آب های سطحی در كوچه و خیابان ها در می آورد و مشكلات عدیده ای كه به دلیل كنده كاری ها، برای تردد آنان ایجاد می شد، را تحمل كردند.
با این حال پس از گذشت این همه سال، اگرچه با انجام برخی اقدامات توسط شهرداری تا حدودی مشكل آبگرفتگی معابر در برخی نقاط شهری رفع شده اما كماكان در هنگام بارش نعمت الهی با این مشكل دست به گریبانند مضاف بر اینكه بوی تعفن ناشی از فاضلاب های خانگی كه به داخل جدول ها و كانال های هدایت آب ای سطحی می ریزد، همچنان مردم این شهر را آزار می دهد.
به پایان رسیدن افق طرح درسال 1400 نیز یكی دیگر از نگرانی های مردم و مسئولان این شهر است، اگرچه با بهره برداری از طرح بخش قابل توجهی از مشكلات ذكر شده بالا حل می شود اما نباید از میزان آبی كه قرار است با اجرای این طرح تصفیه شده و به مصارف كشاورزی برسد غافل بود.
به گفته مسئولان امر، قرار است با بهره برداری از مرحله نخست این طرح ملی و تاسیسات تصفیه خانه آن، بین 30 تا 40 هزار متر مكعب آب درشبانه روز تصفیه (بازتولید) و برای مصارف كشاورزی اراضی اطراف آن كه سال هاست از مشكل خشكسالی و كم آبی رنج می برند، مورد استفاده قرار گیرد.
با این حال اگرچه مدیر عامل شركت آب و فاضلاب شهری گلستان در 25 آذر 1394 كه به اتفاق معاون برنامه ریزی و توسعه شركت مهندسی آب و فاضلاب كشور از تصفیه خانه در حال احداث طرح فاضلاب گنبدكاووس بازدید كرده بود، خبر بهره برداری از مرحله نخست این طرح را در اوایل سال 95 با واگذاری هفت هزار اشتراك فاضلاب داده بود، اما این وعده هنوز محقق نشده است.
اكنون محمد هادی رحمتی عقیده دارد كه با وجود اینكه تاكنون 377 میلیارد ریال برای اجرای طرح ملی جمع اوری فاضلاب شهری گنبدكاووس هزینه شده اما برای بهره برداری از مرحله نخست طرح یعنی تكمیل تصفیه خانه و ایستگاه پمپاز شماره 9 آن به 200 میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز است.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با بهره برداری از مرحله نخست این طرح ملی روزانه بین 30 تا 40 هزار مترمكعب فاضلاب و آب های سطحی تصفیه (بازتولید) و به مصارف اراضی زراعی یا مجتمع های كشاورزی گنبدكاووس می رسد.
رحمتی یادآور شد: از آغاز عملیات اجرایی این طرح ملی تاكنون برخی اقدامات ازجمله 38 درصد شبكه درون شهری به مقدار 83 كیلومتر، 41 درصد از 9 ایستگاه پمپاژ و 85 درصد تصفیه خانه انجام شده است.
وی، احداث 200 كیلومتر شبكه اصلی و فرعی و هفت كیلومتر خط انتقال، احداث 9 باب ایستگاه پمپاژ و یك تصفیه خانه را از مهمترین برنامه های پیش بینی شده در این طرح دانست و اضافه كرد: بهره برداری كامل از این طرح به یك هزارو 200 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
طولانی شدن عملیات اجرایی طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبدكاووس با توجه به چند سال باقی مانده از افق پیش بینی شده برای این طرح، علاوه بر گله مندی های مردم، صدای نماینده مردم این شهرستان درمجلس شورای اسلامی را نیز درآورد.
قرجه طیار در تیر ماه سال 95 در جلسه ای كه باحضور مدیر عامل شركت آب و فاضلاب شهری گلستان و فرماندار ویژه گنبدكاووس برگزار شد، طولانی شدن طرح ملی فاضلاب این شهر را نشانه مدیریت نادرست متولیان دانست.
وی گفت: هرچه زمان اجرای طرح ها طولانی شود، علاوه بر نارضایتی عمومی، هزینه های بیشتری باتوجه به افزایش دستمزد و قیمت تجهیزات مورد نیاز برای بهره برداری آن صرف می شود كه نوعی اسراف بیت المال است.
طیار با بیان اینكه طولانی شدن این طرح ملی یك ضعف برای مجموعه مدیریت آب و فاضلاب شهرستان، استان و كشور است كه باید هرچه سریعتر تكلیف آن را مشخص نمایند، آمادگی خود را برای پیگیری اعتبارات مورد نیاز طرح اعلام كرد.
در همین جلسه مدیرعامل شركت آب و فاضلاب گلستان، علت كندی عملیات اجرایی طرح جمع آوری فاضلاب شهر گنبدكاووس را تخصیص نیافتن كامل 180 میلیارد ریال اعتبار ملی كه در جریان سفر ریاست جمهوری در سال 93 به این استان تصویب شد، دانست و گفت: تنها 30 میلیارد ریال از این اعتبارات تخصیص یافت.
محمدهادی رحمتی گفته بود كه اگر اعتبارات پیش بینی شده به صورت كامل تخصیص می یافت، مرحله نخست طرح ملی جمع آوری فاضلاب گنبدكاووس به بهره برداری می رسید اما اكنون با افزایش دستمزدها، برای تكمیل مرحله نخست این طرح به 200 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
به هر حال طولانی شدن عملیات اجرایی طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبدكاووس به گفته محمد حمیدی فرماندار سابق این شهرستان سبب شده تا هفت كیلوكتر از خطوط انتقال اجرا شده این طرح به دلیل نیمه كاره رها شدن، دچار فرسودگی و جمع شدن گل و لای در آن شود كه این نیز اسراف بیت المال و تحمیل هزینه های مضاعف به تكمیل طرح است.
وی گفته بود، وضعیت جغرافیایی شهر گنبدكاووس بگونه ای است كه فاقد پستی و بلندی های طبیعی می باشد و این امر سبب شده تا آب های سطحی و فاضلاب های خانگی غالبا در نهرها و جوی ها راكد مانده و مشكلات بهداشتی برای مردم ایجاد كند بنابراین بایستی به طرح جمع آوری فاضلاب شهری شتاب بیشتری داده شود.
در همین پیوند 22 مرداد امسال در بازدید معاون وزیر نیرو در امور آب و فاضلاب از تصفیه خانه در حال احداث فاضلاب شهر گنبدكاوس بااشاره به طولانی شدن اجرای این طرح ابراز امیدواری كرد، این پروژه هر چه سریعتر وارد مدار بهره برداری شود.
رحیم میدانی با اشاره به پیشرفت فیزیكی 85 درصدی تصفیه خانه فاضلاب گنبدكاووس از هزینه 370 میلیارد ریالی برای آن تاكنون خبر داده و گفته بود، تكمیل این طرح با انتخاب یك سرمایه گذار بخش خصوصی درحوزه واگذاری انشعاب فاضلاب، نهایی می شود.
به گفته این مقام مسئول، بهره برداری كامل از طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبد در مجموع به یك هزارو 200 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد كه 200 میلیارد ریال آن برای بهره برداری از مرحله نخست این طرح است.
درهمین پیوند معاون مهندسی و توسعه شركت آب و فاضلاب شهری گلستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبدكاووس اگرچه تا افق 1400 پیش بینی شده اما می تواند جمعیت 300 هزار نفر را با 60 هزار انشعاب فاضلاب پوشش دهد.
ابوالفضل رحیمی افزود: اجرای طرح های جمع اوری فاضلاب در هر شهر و كشوری یكی از شاخص های مهم توسعه است كه با اجرای كامل این طرح گامی مهم در ارتقای بهداشت عمومی و محیط زیست برداشته می شود.
وی معتقد است با بهره برداری از طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبدكاووس علاوه بر ارتقای سطح سلامت، بهداشت عمومی و محیط زیست، استفاده مجدد از آب های باز تولید شده در بخش كشاورزی و فضای سبز نیز موثر است.
رحیمی اضافه كرد: پیگیری های لازم از طریق استانداری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای پیگیری افزایش و نیز تخصیص اعتبارات مورد نیاز این طرح انجام شده است.
با این حال مردم گنبدكاووس همچنان چشم انتظار به بهره برداری رسیدن مرحله نخست این طرح ملی برای رفع مسائل و مشكلات ناشی از تاخیر در اجرای این طرح و نیز بهره برداری كامل آن هستند.
شهرستان گنبدكاووس با 360 هزار نفر جمعیت درشرق استان گلستان واقع است و شركت آب و فاضلاب شهری آن افزون بر 55 هزار مشترك دارد.
1860/3039/
گزارش : علی لكزانوری ** انتشار دهنده: تاج محمد شیری
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۳
گنبدكاووس - ایرنا - طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبدكاووس كه از سال 1374 آغاز شده، با حركت لاك پشتی خود پس از 22 سال در مجموع تنها 40 درصد پیشرفت فیزیكی دارد.