به گزارش ايرنا نسرين عليزاده روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: 50 درصد از اين جمعيت نمي دانند كه ديابت دارند، تنها چهار درصد با مراجعه متوجه اين بيماري شده اند، 50 درصد از افراد ديابيتي از ديابت خود خبر ندارند.
وي بر پيشگيري و شناسايي بيماران ديابتي در اين استان تاكيد كرد و افزود: افراد بالاي 30 سال براي بار اول به صورت رايگان تست قند و كلسترول مي شوند از همشهري ها مي خواهيم تا براي اين تست مراجعه كنند.
وي افزود: افرادي كه داراي ديابت باشند براي تغذيه به مشاوره ها ارجاع داده مي شود كه تحت مراقبت قرار گيرند اما افرادي كه از بيماري خود در اين خصوص خبر ندارند دچار مشكل خواهند شد چرا كه تحت مراقبت هاي تغذيه اي قرار نگرفته اند.
وي گفت: هم اكنون 6 كارشناس تغذيه در هفت مركز در بجنورد، شيروان و آشخانه به شهروندان آموزش تغذيه درست مي دهند.
اين كارشناس در خصوص بيماري ديابت گفت: ديابت يا بيماري قند، بيماري متابوليكي مزمني است كه با سوخت و ساز غير طبيعي كربوهيدارت ها، پروتين ها و چربي ها همراه است، در بيماران مبتلا به ديابت، هورمن انسولين كه در ورود قند از خون به سلول ها و مصرف آن نقش دارد، به قدر كافي ترشح نمي شود لذا همواره و در تمام طول عمر بايد آن را كنترل كرد.
عيلزاده افزود: عدم كنترل قند خون مي تواند سبب بروز بيماري هاي مختلفي مانند بيماري هاي كليوي، قلبي - عروقي، فشار خون، و بسياري بيماريهاي ديگر شود.
وي اظهار كرد: نخستين و موثر ترين شيوه كنترل ديابت رعايت رژيم غذايي و در كنار آن انجام ورزش هاي سبك نظير پياده روي است، در صورت دارو درماني نيز زير نظر پزشك معالج توصيه مي شود.
مدير گروه بهبود معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي در خصوص توصيه هاي غذايي براي مبتلايان به ديابت گفت: اضافه وزن و چاقي مي تواند سبب بروز بيماري ديابت شود، از سوي ديگر كاهش وزن نيز كمك زيادي به كنترل قند خون مي كند، لذا افرادي كه با اضافه وزن مواجه هستند بايد نسبت به كاهش وزن خود از طريق كاهش كالري مصرفي و افزايش فعاليت بدني اقدام كنند.
وي افزود: مصرف قند و شكر و غذاهاي حاوي آنها در بيماران ديابتي ممنوع است، توصيه مي شود كه غذاهاي روزانه در سه وعده اصلي و سه ميان وعده تقسيم شود و همچنين نان هاي مصرفي بايد از آرد سبوس دار و با استفاده از خمير مايه تهيه شوند.
وي گفت: مصرف حبوبات در برنامه غذايي توصيه مي شود، از مصرف غذاهاي پرچرب و سرخ شده بايد پرهيز شود، روغن مصرفي بايد از نوع گياهي باشد، مصرف نمك را تا حد امكان كاهش داده شود، از غذاهاي آماده و كنسروي كه همگي حاوي مقادير زيادي نمك، شكر يا چربي هستند استفاده نشود.
مدير گروه بهبود معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي افزود: مصرف قند و شكر در اين بيماران سبب بالا رفتن سريع قند خون مي شود، وجود قند اضافي در خون زيانبار است و عوارض نامطلوبي را موجب مي شود، بالا رفتن قند خون عوارضي از جمله آسيب به شبكيه چشم، نارسايي كليه ها و تخريب اعصاب محيطي و پيامد هاي آن مثل عفونت و قطع نازير اندام هاي تحتاني خواهد بود.
وي در خصوص مصرف نمك نيز در بيماران مبتلا به ديابت گفت: مصرف زياد نمك مي تواند سبب بالا رفتن فشار خون شود و به اعضايي مثل قلب و كليه آسيب برساند.
عليزاده اظهار كرد: مصرف بيش از حد چربي و روغن علاوه بر مشكلاتي كه براي سيستم قلب و عروق ايجاد مي كند سبب افزايش كالري دريافتي و بروز اضافه وزن و چاقي مي شود كه هم زمنيه ساز و هم تشديد كننده ديابت است، مبتلايان به ديابت به سبب كنترل وزن و هم براي جلوگيري از اختلالات متابوليسم چربي ها بايد از مصرف زياد روغن و هم چنين غذاهاي سرخ شده و پر چرب خود داري كنند.
به گفته معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي ۶۰ درصد جمعيت بالاي 18 سال اين استان دچار اضافه وزن و چاقي هستند.
تنها 50 درصد مردم اين استان به اندازه كافي ميوه و سبزي مصرف مي كنند.
استان 863 هزار نفري خراسان شمالي در شمال شرق كشور واقع است كه بيشتر مردم اين خطه بويژه در روستاها كار كشاورزي و دامپروري انجام مي دهند.
3007/ 6042/ خبرنگار: ربابه صانعي ** انتشار دهنده: سيد حسين قدسي
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۶
بجنورد- ايرنا- مدير گروه بهبود معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي گفت: طبق مطالعاتي كه انجام شده است 8 درصد جمعيت بالاي 30 سال در اين استان مبتلا به ديابت هستند.