به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، پارلمان اروپا در روز 15 فروردین 96 واردات هر نوع روغن پالم به بازارهای این اتحادیه را پس از سال 2020 بدون دریافت استانداردهای این اتحادیه ممنوع كرد. موضوعی كه با واكنش تند دولت و تاجران اندونزی ، مالزی و تایلند به عنوان نخستین تولیدكنندگان و صادركنندگان این محصول درجهان روبه رو شد.
پارلمان اروپا پیشتر از همه 27 كشور عضو این اتحادیه خواسته بود استفاده از روغن های گیاهی به ویژه 'روغن پالم' را به دلایل مختلف از جمله مقابله با روند جنگل زدایی در جهان كاهش داده و از واردات این محصول به كشورهای خود جلوگیری كنند.
پس از این موضعگیری اتحادیه اروپا، تاجران و صنعتگران روغن پالم در مالزی، اندونزی و تایلند از دولت های خود خواستند اقدامات جدی و تلافی جویانه ای علیه اتحادیه اروپا به ویژه قطعنامه تحریمی پارلمان اروپا علیه پالم كه صنعت بومی این كشور ها را مورد مخاطره جدی قرار داده است انجام دهد.
وزیر كالا و صنایع كشاورزی مالزی امروز در سمیناری با موضوع روغن پالم با بیان اینكه سیاست های تجارت جهانی مشابه آپارتاید است؛ گفت: پارلمان اتحادیه اروپا موانع تجاری را علیه روغن پالم ایجاد كرده است كه این امر منجر به نقض تعهدات اتحادیه اروپا در سازمان تجارت جهانی (WTO) می شود و احتمالا مذاكرات تجاری معاهده تجارت آزاد مالزی و اتحادیه اروپا را به خطر می اندازد.
وی كه درسال گذشته با اكثر سفیران كشورهای اروپایی دراین زمینه گفت وگو كرده است، هشدار داد: «اگر این اقدامات و سیاست های تبعیض آمیز علیه صنعت پالم ادامه یابد، ما نیز می توانیم این اقدامات را تلافی كنیم. مالزی، اندونزی و تایلند، در مجموع بزرگترین خریداران محصولات اتحادیه اروپا هستند. »
وی درعین حال ابراز امیدواری كرد : اتحادیه اروپا به درستی عمل كند و از اقدامات تبعیض آمیز علیه صنعت روغن پالم جلوگیری كند.'
به گفته وی بیش از 650 هزار نفر در مزارع و صنایع مرتبط با روغن پالم در مالزی فعالیت دارند و صادرات روغن پالم این كشور در سال 2017 افزون بر 75 میلیارد دلار بوده است.
طبق گزارش وزارت صنعت و تجارت بین الملل مالزی، به رغم اینكه مذكرات دو جانبه موافقتنامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا و مالزی پنج سال است كه كنار گذاشته شده اما این اتحادیه در سال گذشته همچنان با رقم دو میلیارد یورو (10میلیارد رینگیت) بزرگترین بازار واردات روغن پالم از مالزی بوده است.
مذاكرات در مورد توافقنامه آزاد تجاری میان مالزی و اتحادیه اروپا درسال 2010 آغاز شد اما دو سال بعد 2012 كنار گذاشته شد.
طبق این گزارش مالزی و اندونزی با بیش از پنج میلیون تولید كننده حقیقی و حقوقی روغن و تولیدات پالم به میزان 60 میلیون تن ، 86 درصد از تولید روغن پالم جهان را دراختیار دارند.
صادرات 152 شركت فعال در حوزه پالم درمالزی در سال 2016 میلادی با 10.41 درصد رشد به 6.82 میلیارد رینگیت رسید كه این رقم در سال 2015 حدود 6.18 میلیارد رینگیت بود.
مذاكرات مالزی با كشورهای عضو 'آر سی ایی پی' سازمان همكاری های جامع اقتصادی منطقه ای نیز برای توسعه روابط تجاری درون منطقه ای در زمینه حمایت از صنعت پالم انجام شده است.
سازمان همكاری های جامع اقتصادی منطقه ای در پی ایجاد یك توافقنامه تجارت آزاد میان 16 كشور آسیا - پاسفیك می باشد كه 10 كشور آن عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا (آسه آن ) و دیگر اعضای آن شامل چین، ژاپن، هند، كره جنوبی، استرالیا و نیوزیلند است.
آساق**1599 ** انتشار: مریم شفعی
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۷
كوالالامپور - ایرنا - وزیر كالا و صنایع كشاورزی مالزی هشدار داد: این كشور به همراه اندونزی و تایلند در صورتی كه اتحادیه اروپا به رفتارهای تبعیض آمیز در مورد صنعت روغن پالم ادامه دهد ، تصمیم به اقدام تلافی جویانه خواهند گرفت.