تهران-ایرنا- محققان انگلیسی ابر حسگرهایی ابداع كرده اند كه شمار نوزادانی كه جان خود را بر اثر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی (SIDS) از دست می دهند، به اندازه قابل توجهی كاهش می دهند.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی یورك الرت،والدین می توانند با به روز كردن تلفن های هوشمند خود با كمك این ابرحسگرها، ضربان های قلب و میزان تنفس نوزادان خود را كنترل كنند.
این فناوری پوشیدنی كه توسط فیزیكدانان دانشگاه ساسكس انگلیس طراحی شده است، حسگرهای پایه مایعی را نشان می دهد كه حاوی گرافن هستند.
گرافن یك ماده دو بعدی ساخته شده از اتم های كربن است كه قوی، قابل انعطاف و رساناست.
به گفته این محققان، مایع داخل این دستگاه از یك امولسیون گرافن، آب و روغن درست می شود كه برق را هدایت می كند.
قابلیت رسانایی این مایع كه از اتم های كربن تشكیل شده است، با وارد شدن فشار به كانال یا لوله در برگیرنده این مایع حتی به اندازه كم تغییر می كند.به این ترتیب می توان میزان تنفس و ضربان قلب نوزادانی كه این دستگاه را بر تن دارند، كنترل كرد.
پروفسور آلان دلتون از دانشگاه ساسكس گفت: ما با استفاده از این امولسیون مایع رسانا، حسگرهای ارزان قیمت و پوشیدنی بر پایه گرافن تولید خواهیم كرد.
وی افزود: این دستگاه ها كه استفاده از آنها راحت و غیرتهاجمی خواهد بود می توانند از میزان تنفس و ضربان قلب كاربر را نشان دهند.
این محقق خاطر نشان كرد كه آنها در نهایت لباسی درست خواهند كرد كه نوزاد بر تن می كند و تمام اطلاعات حیاتی وی را نشان می دهد. وی ابراز امیدواری كرد كه تولید این لباس در عرض دو تا چهار سال آینده محقق شود.
در حال حاضر برای كنترل میزان تنفس و ضربان قلب نوزادان حسگرهایی به دست و پای آنها متصل می شود كه اغلب می افتند.
اما با تعبیه این حسگرها در نواری شبیه به نوار تناسب اندام و یا در پارچه جلیقه ای كه نوزاد بر تن می كند، می توان علائم حیاتی وی را به صورت بی سیم و بدون كوچكترین تهاجم كنترل كرد.
به گفته محققان ساكس، این فناوری مایع به دلیل حساسیت بسیار زیاد زمانی كه به بدن نوزاد متصل می شود می تواند سیگنال های بسیار كوچك را نیز حس كند.
پروفسور دالتون گفت كه سنسورهایی كه در آزمایشگاه ایجاد كرده اند، پتانسیل تقویت قابل توجه تشخیص زودهنگام علائم تهدید كننده زندگی مانند آپنه خواب یا آریتمی قلبی را دارند ؛ این در حالی است كه نظارت مستمر بر این وضعیت ها با تجهیزات معمول در خارج از بیمارستان چالش برانگیز است.
این محقق حساسیت این نوع جدید حسگر را بسیار بالاتر از بسیاری از فن آوری های موجود عنوان كرد و گفت: در حال حاضر نمونه اولیه این پیشرفت فناوری ساخته شده است و اكنون در حال مذاكره با حامیان مالی برای انجام تحقیقات بیشتر هستند تا بتوانند این فناوری را به بازار عرضه كنند.
جزئیات كار و طرح آنها در مجله Nanoscale منتشر شده است.
**2038**1440
مترجم: درنا محمدیان
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@