مشهد- ایرنا- رئیس جامعه هتلداران ایران گفت: ساختار فعلی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جوابگوی توسعه گردشگری و ضرورتهای مورد نیاز در این زمینه نیست.

جمشید حمزه زاده عصر چهارشنبه در نشست خبری در مشهد افزود: یكی از اهداف مهم تشكیل و فعالیت جامعه هتلداران پیگیری منافع و نیز تلاش در جهت ارتقای كیفی و كمی خدمات در این بخش و تعامل با سازمانها و دستگاههای مختلف از اقدامات و برنامه های آن است.
وی افزود: ساختار كنونی سازمان میراث فرهنگی كشور با ضروریات توسعه گردشگری همراه نیست بنابراین تشكیل وزارت گردشگری امری ضروری است. طرح تشكیل وزارت گردشگری در مجلس شورای اسلامی مطرح است و هم اكنون در اختیار هیات رئیسه قوه مقننه برای طرح در صحن علنی به منظور رای گیری نهایی می باشد.
رئیس جامعه هتلداران ایران ادامه داد: همچنین در راستای تعامل با مجلس هم اكنون بحث تشكیل كمیسیون ویژه گردشگری مورد پیگیری است كه مقدمات آن انجام شده و به زودی در صحن علنی مجلس به رای گذاشته می شود.

* كاهش ضریب اشغال هتلها
وی همچنین گفت: ظرف دو سال اخیر شاهد كاهش ضریب اقامت در هتلهای كشور بوده ایم. هر سال 15 درصد نسبت به سالهای قبل كاهش میزان اقامت در هتلهای كشور ثبت شده است. هم اكنون ضریب تكمیل گنجایش هتلها در ایران كمتر از 40 درصد است و این به معنای وضعیت نابسامان در صنعت هتلداری می باشد كه زاییده عوامل متعددی است.
حمزه زاده افزود: توسعه و رونق مراكز اقامتی غیرمعتبر و غیررسمی، افزایش شمار خانه مسافرها و میهمانسراهای دولتی، وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم و بر هم خوردن عرضه و تقاضا از جمله عوامل ایجاد كننده این وضعیت است.
وی تعامل استانهای كشور با یكدیگر، توسعه گروههای توریستی با ارائه تخفیفهای ویژه، تبلیغ و معرفی خدمات هتلها در شبكه های را از جمله اقدامات انجام شده و در دستور كار برای افزایش میزان اقامت در هتلها اعلام و بدون اشاره به آمار بیان كرد: توسعه گردشگری سلامت و ارائه خدمات آرامش دهنده در اغلب هتلها در كنار خدمات متداول از دیگر تلاشهای انجام شده در این زمینه است.
رئیس جامعه هتلداران ایران ادامه داد: هم اكنون دو هزار هتل و هتل آپارتمان در سطح كشور فعالیت دارند. این تعداد شامل 200 هزار نفرشب گنجایش اقامت و 75 هزار اتاق است.

* تعطیلی هتلها واقعیتی تلخ
وی در ادامه گفت: تعطیلی هتلها در ایران واقعیت دارد و عامل اصلی این وضعیت به توسعه بی رویه ساخت ساز هتل در كشور، فقدان برنامه ریزی مشخص و نیازسنجی لازم بر می گردد. از سالیان گذشته تا امروز در زمینه ساخت هتلهای جدید و صدور مجوز برای این حوزه هیچگونه مطالعات نیازسنجی انجام نشده در حالی كه انجام این مطالعات ضرورت و مبنای برنامه ریزی و هدفمند شدن ارائه خدمات است.
حمزه زاده افزود: بخاطر همین ناهماهنگیها كلانشهری مانند مشهد كه یكی از محورهای مهم گردشگری است به شدت آسیب دیده در حالی كه ضرورت دارد در كمیته صدور مجوز ساخت هتل یك نفر از اعضای اتحادیه هتلداران حضور داشته باشد. ساخت بی رویه هتل می تواند خسارات و صدمات جبران ناپذیری به این صنعت وارد كند.

* فعالیت 240 هزار خانه شخصی مسافرپذیر
وی فعالیت خانه مسافرها و منازل شخصی را در اسكان مسافران بلای جان مالكان و سرمایه گذاران هتلها در ایران توصیف و بیان كرد: این روند در شهرهایی كه بیش از بقیه مسافرپذیر و میزبان گردشگران هستند مشهودتر و بانمود عینی تر قابل مشاهده است. هم اكنون در سطح كشور افزون بر 240 هزار خانه شخصی فعالیت دارند كه اقدام به اسكان مسافران می كنند.
او ادامه داد: كلانشهر مذهبی مشهد نیز یكی از شهرهایی است كه بطور جد با این معضل دست به گریبان می باشد. هم اینك هفت هزار خانه شخصی در این كلانشهر فعالیت دارند كه با سرمایه گذاران هتل رقابت ایجاد كرده اند.
رئیس جامعه هتلداران ایران گفت: با پیگیریهای، سازمان میراث فرهنگی ادامه صدور مجوز را برای خانه مسافرها متوقف كرده است. این توقف می تواند به صنعت هتلداری كمك كند تا فعالیت منطقی تری داشته باشند.
وی در ادامه به رایزنی با مجمع تشخیص مصلحت در زمینه تهیه سند توسعه گردشگری اشاره و بیان كرد: تهیه این سند و در صورت تائید و ابلاغ آن از سوی مقام معظم رهبری می تواند تحولی در عرصه این صنعت ایجاد كند.

* كاهش گردشگران خارجی
حمزه زاده همچنین گفت: طی یك سال اخیر ورود گردشگران خارجی به كشور كاهش یافته و تداوم این روند هتلها را نیز تحت تاثیر قرار داده است. این معضل به عملكرد و فعالیت متولیان بخشهای مرتبط باز می گردد كه لازم است در این زمینه برنامه ریزی و اصلاح لازم انجام شود.
وی افزود: طبق اعلام رسمی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میزان ورود گردشگران خارجی به ایران در سال 2016 نسبت به سال قبل از آن پنج درصد كاهش یافته است.
او به موضوع سرمایه گذاری خارجی در هتلهای كشور نیز اشاره و بیان كرد: برندهای خارجی معمولا با دو هدف سودآوری و انتقال مدیریتشان پا به عرصه سرمایه گذاری در صنعت هتلداری می گذارند. حضور برندهای خارجی را مطلوب می دانیم و از آن استقبال می كنیم اما مشروط به اینكه موجب افزایش كیفیت خدمات، اشتغال، سودآوری هتلها و افزایش سطح معلومات كاركنان هتلها شوند.

* كاهش گردشگران خارجی مشهد
رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی نیز در این نشست خبری گفت: طی دو سال اخیر شاهد كاهش دو سوم گردشگران خارجی به خصوص از كشورهای عربستان و بحرین به مشهد به دلیل حادثه ایجاد شده در كنسولگری عربستان در این شهر بوده ایم.
محمد قانعی بدون ذكر آمار افزود: نیازسنجی و مطالعه در خصوص وضعیت و فعالیت هتلها بسیار نادرست است و همین امر موجب شده در روند توام با ركود در صنعت گردشگری شاهد ساخت 292 پروژه گردشگری در خراسان رضوی باشیم كه بخش عمده آنها را واحدهای اقامتی از نوع هتل تشكیل می دهند.
وی ادامه داد: وضعیت فعالیت حدود هفت هزار خانه مسافر در این كلانشهر نیز بر پیكره صنعت هتلدارای صدمات فراوانی زده است.

* توزیع سفر، حلقه گمشده برنامه ریزی
دبیر جامعه هتلداران ایران نیز در این نشست به اهمیت و جایگاه توزیع سفر در كشور و تاثیر آن در استفاده مردم از فرصت سفر به نقاط مختلف اشاره و بیان كرد: سازمان میراث فرهنگی در زمینه توزیع سفر تاكنون موفق عمل نكرده گرچه تلاشهای فراوانی در این زمینه نموده است.
كامیار اسكندریون افزود: به عنوان نمونه در مشهد شاهد خالی ماندن بخش زیادی از گنجایش اقامتی در برهه هایی از سال و پر شدن كامل گنجایش در برخی مناسبتها و یا فصول هستیم كه این مسئله باید مدیریت شود.
وی ادامه داد: با روند فعلی و مشكلات فراروی صنعت هتلداری هیچ آینده روشنی برای این صنعت متصور نیستم. سالها فعالیت و تجربه در عرصه صنعت هتلداری ایران نشان می دهد نمودار رشد این صنعت همیشه رو به افول بوده است.
دبیر جامعه هتلداران ایران گفت: در حالی كه سرمایه گذاران صنعت هتلداری در ایران دلسوزانه فعالیت می كنند هم اكنون سود هتل سازی نسبت به سرمایه گذاشته شده زیر پنج درصد است. به همین دلیل بر اساس نگاه اقتصادی در درجه نخست فعالیت در عرصه هتلداری كشور هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد و سوددهی سرمایه در عرصه ها و بخشهای دیگر قطعی تر و قابل اعتمادتر است.
خبرنگار: آرزو جاودانی **انتشار: حسین كریم زاده
7496/1858