تهران – ايرنا - محققان كالج امپريال لندن روش جديدي را براي توليد ساختارهاي سه‌بعدي نرم با استفاده از فريز كردن و فناوري چاپ سه‌بعدي ابداع كردند. اين تكنيك امكان توليد ساختارهاي بيولوژيكي را كه داراي ويژگي هاي مكانيكي بافت اندام‌هايي مانند ريه و مغز هستند، براي محققان فراهم مي‌كند.

به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، در اين تكنيك از دي اكسيد كربن جامد (يخ خشك) به‌منظور سرد كردن سريع هيدروژلي استفاده مي‌شود كه در واقع ماده اوليه مورد استفاده براي چاپ سه‌بعدي ساختارهاي متخلخل است.
محققان براي آزمايش كاركرد اين ساختارهاي سه‌بعدي متخلخل، پس از توليد آن‌ها با استفاده از فناوري چاپ سه‌بعدي، سلول‌هاي dermal fibroblast را كه بافت پيوند دهنده درون پوست را تشكيل مي‌دهند، داخل اين ساختارها قرار دادند. در اين آزمايش سلول‌ها به ساختار سه‌بعدي چسبيده و توانستند به حيات خود ادامه دهند و رشد كنند.
قابليت تطبيق ساختار و نرمي بافت‌هاي بدن بدين معني است كه مي‌توان ساختارهاي توليد شده با استفاده از اين شيوه را به عنوان قالب و چارچوبي براي بازسازي بافت‌ها در جريان عمليات پزشكي مورد استفاده قرار داد.
بازسازي بافت آسيب‌ديده با استفاده از چارچوب‌هاي متخلخل و تحريك سلول‌ها براي رشد در قالب اين چارچوب‌ها امكان بهبود جراحات را بدون بروز مشكلاتي مانند پس زدن پيوند، كه معمولا در عمليات جايگزيني و پيوند بافت‌ها ايجاد مي‌شود، فراهم مي‌كند.
در حال حاضر با استفاده از اين فناوري بافت‌هايي به طول چند سانتيمتر توليد شده است؛ اما محققان معتقدند با استفاده از اين تكنيك مي‌توان اجزاي مختلف بدن و حتي اندام‌هاي كامل را در محيط آزمايشگاه رشد داد و امكان انجام آزمايشاتي را فراهم كرد كه انجام آن‌ها روي اندام‌هاي موجودات زنده امكان‌پذير نيست.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Scientific Reports منتشر شده است.
علمي (6)**9259 **1336
مترجم: سپيده كاشاني**انتشار:مهرنوش خانزائي