مسعود شفيعي روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: پيش از اين لباس محلي زنان كهگيلويه و بويراحمدي ثبت شده بود ولي در نشست شوراي ثبت آثار ملي كه هفته جاري در تهران برگزار شد، لباس محلي زنان و مردان به صورت جداگانه به ثبت رسيد.
وي بيان كرد: اين نخستين بار است كه غذاهاي محلي كهگيلويه و بويراحمد در فهرست آثار ملي ثبت مي شود.
غذاي كلگ و گوشت از حبوباتي مانند نخودچي و گوشت به صورت آبگوشت تهيه مي شود.
در اين خوراك به جاي نان گندم از نان كلگي كه از بلوط تهيه شده استفاده مي شود.
دم پخت گوشتي نيز از حبوباتي مانند عدس و گوشت به صورت سوپ تهيه مي شود.
لباس محلي و سنتي زنان كهگيلويه و بويراحمد كه پوشيدن آن از ديرباز تاكنون در استان مرسوم بوده از سه بخش اصلي سرپوش، بالاتنه و پايين تنه تشكيل شده است.
سرپوش لباس محلي زنان كهگيلويه و بويراحمد، شامل يك پارچه روپوش يا همان روسري به نام ميناست كه به طور معمول داراي بيش از يك متر طول و بين 60 تا 70 سانتيمتر عرض است.
بر روي اين روپوش مينا يك سربند پارچهاي به نام چارقد يا لچكي پوشيده ميشود كه زيبايي آن را دوچندان ميكند.
همچنين يك كلاه كوچك زير مينا قرار ميگيرد تا پوشش دهنده موهاي جلو سر زنان باشد و به طورمعمول زيورآلات سنتي و ظريف به آن متصل ميشود.
گردن آويزهاي خوش بوي سنتي ساخته شده از ميخك زينت دهنده اين لباس است كه در سالهاي اخير استفاده از آن احيا شده است.
بخش بالاتنه لباس محلي زنان كهگيلويه و بويراحمد، همان پيراهن است كه به گويش محلي جومه ناميده ميشود و از زير گردن تا كف پاي زنان را از جلو و پشت ميپوشاند.
بخش پايين تنه كه به شكل دامن است تنبان ناميده ميشود و پنج تا 12متر پارچه براي دوخت آن بكار ميرود بهطوري كه اين دامن از بالا كشدار و كاملاً چين خورده است و در پايين آن تزيينهايي مانند نوار دوزي يا پارچههاي پليسه دار به كار ميرود.
رنگ و جنس پارچه اين لباسها معمولاً بنا به طبيعت اين استان در مناطق گرمسيري و سردسيري، نوع بافت عشايري و روستايي، تنوع باورها و گرايش قومي و قبيلهاي و سن زنان انتخاب ميشود.
لباس محلي مردان شامل كلاه نمدي، تن پوش هايي با عنوان دلگ يا كت درازي كه تا روي زانوها را مي پوشاند و شالي كه با 2 متر پارچه دور كمر را مي پوشاند.
شفيعي گفت: تاكنون 59 اثر ميراث معنوي اين استان شامل صنايع دستي و آيين ها و سنت هاي مردم كهگيلويه و بويراحمد به ثبت ملي رسيده است.
وي بيان كرد: 691 اثر غيرمنقول در كهگيلويه و بويراحمد شامل تپهها، حمامها، محوطهها و گورستانهاي تاريخي تاكنون ثبت ملي شده است.
استان كهگيلويه و بويراحمد با 713 هزار نفر جمعيت در جنوب غربي ايران قرار دارد. اين استان بيش از 16 هزار كيلومتر مربع مساحت دارد.
خبرنگار: فرزانه شريفي **انتشاردهنده: مجيد ملازاده
8141/6110/1772
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۷
ياسوج- ايرنا- معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه و بويراحمد گفت: چهار اثر ميراث فرهنگي شامل پوشاك محلي زنانه، پوشاك محلي مردان ايل بويراحمد و غذاهاي سنتي كلگ و گوشت و دم پخت گوشتي اين استان در فهرست آثار ملي ثبت شد.