بیروت-ایرنا-«ناصر قندیل» سردبیر روزنامه «البناء» لبنان اقدام ترامپ در تعیین مهلت برای بازنگری در برجام را مشابه اقدام ماه های پیش او دانست و تاكید كرد كه ایران با پیشبرد دیپلماسی خود برنده این وضعیت است.

به گزارش ایرنا، قندیل در سرمقاله امروز (شنبه) البناء با اشاره به اقدام سه ماه پیش «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا در تمدید تعلیق تحریم های ایران نوشت: در پایان مهلتی كه پیش از آن انتظار زیادی می رفت كه اعلام خروج از توافق هسته ای باشد، رئیس جمهوری آمریكا برای باری دیگر تعلیق این تحریم ها را تمدید كرد.
به نوشته قندیل، رئیس جمهوری آمریكا كه پیش تر برجام را یك توافق بد و ضد منافع آمریكا توصیف كرده بود، می توانست سه ماه پیش خروج از توافق هسته ای را اعلام كند اما هر بار او از خروج از این توافق فرار می كند.
سردبیر روزنامه البناء با اشاره به سخنان دیشب ترامپ كه تهدید به امضا نكردن دوباره تعلیق تحریم ها كرد، نوشت: بار گذشته و این بار ترامپ و دولت او به گونه ای وانمود كردند كه به سمت خروج از توافق هسته ای می روند اما اینگونه نشد. در هر دو بار نیز او گفت كه می خواهد توافق را تغییر دهد و بندهایی به آن اضافه كند. اما او می داند كه ایران آن را نمی پذیرد. نه موضوع موشك های بالستیك و نه آنچه درباره نفوذ منطقه ای گفته می شود به برجام ارتباطی ندارد و ایران هیچ گونه آمادگی برای تبدیل و تعدیل در بندهایی كه اصلا به خاطر آنها مذاكره كرده ندارد.
این روزنامه نگار لبنانی در ادامه نوشت: ترامپ از نظر رسانه ای توپ را به زمین اروپا می اندازد، اما جواب اروپا واقعا ساده است. اروپایی ها مانعی برای مذاكره با ایران درباره درخواست های آمریكا ندارند، اما اگر روند مذاكرات به نتایج مورد رضایت آمریكا و اروپا ختم نشود، چه باید كرد؟ آیا از توافق اصلی خارج می شویم؟ جواب اروپا مطلقا منفی است. چرا كه خروج از توافق یعنی بازگشت ایران به غنی سازی و افزایش سرعت ایران به رسیدن به نقطه ای كه آستانه ساخت بمب هسته ای است. در آن صورت آمریكا و اروپا چه باید بكنند، آیا به سمت جنگ بروند؟ آیا این نسخه عاقلانه و مفیدی است؟
قندیل افزود: از بین رفتن توافق هسته ای یعنی عملا زبان مذاكره و توافق از بین رفته است؛ زبانی كه به رسیدن به توافق هسته ای منجر شد. این مساله اثبات فرضیه ای است كه می توان مشكلات و پرونده های مورد اختلاف را با مذاكره حل كرد و از بین رفتن آن یعنی بسته شدن باب مذاكرات و رفتن به سوی افزایش تنش و تشنج در همه پرونده های منطقه ای و بین المللی.
وی با اشاره به سیاست اروپا نوشت: اروپا با آمریكا و همپیمانانش در ابراز نگرانی از برنامه موشك های بالستیك و مسائل دیگر ایران مشاركت می كند، اما با ایران هم در مخالفت با ربط دادن بین مساله موشكی و برجام و دعوت از همه طرف ها برای حفظ و تثبیت اصل برجام به عنوان مقدمه ای جداگانه درباره پرونده های مورد اختلاف دیگر هم نظر است.
ناصر قندیل در پایان نوشت: ترامپ پس از گذشت چهار ماه چه می كند؟ آیا خروج از توافق هسته ای را اعلام خواهد كرد؟ آیا اروپا به نظام تحریم های آمریكا پایبند می ماند؟ چهار ماه پیش رو، روزهای افزایش تنش در منطقه از فلسطین تا یمن و سایر میدان هاست. در داخل ایران و شاید در داخل روسیه، امیدی برای آن باشد كه تغییراتی در معادلات حاصل شود تا اروپا به تصمیم واشنگتن جهت فشار برای تغییر و ایجاد توازن در توافق هسته ای با تهدید به لغو آن، تن در ندهد. اما آنچه در تهران گذشت و در قدس و یمن می گذرد، می گوید روزهای پیش رو برای آمریكا بدتر خواهد بود و ایران كه دو دور در این بازی پیروز شده، به سوی پیروزی در جنگ می رود.
خاورم**2054
انتشاردهنده: محمد خواجوئی