گرگان - ايرنا- كارشناسان امور اجتماعي معتقدند كه فرهنگ سازي پيشگيري از جرم و بالا بردن آستانه صبر و تحمل مردم از راهبردهاي اساسي در حوزه كنترل اجتماعي و كاهش جرائمي همچون خشونت و درگيري و نزاع در بخش هاي مختلف جامعه است.

به گفته آنان؛ مشكلات مختلف و نيز فقدان فرهنگ سازي موجب بروز آسيب ها و جرائم مختلف از جمله خشونت، نزاع و درگيري مي شود.
در اين پيوند هفته گذشته مجمع استاني پيشگيري از وقوع جرم از سوي سازمان قضايي نيروهاي مسلح در گرگان برگزار شد تا راهكارهاي كاهش درگيري ونزاع و ضرب و شتم در سطح جامعه و بويژه در پادگان ها بررسي شود.
هرچند در حوزه نيروهاي مسلح در ساليان اخير با تدابير و برنامه ريزي سازمان قضائي نيروهاي مسلح و اجراي احكام سنگين براي متهمين نزاع و درگيري كاهش بسياري داشته است.
در اين مجمع تعدادي از مقامات قضايي، نظامي و انتظامي استان گلستان با بررسي علل بروز اين نوع گونه جرم ها در جامعه و نيز در بين نيروهاي پايور يا وظيفه به مسائلي همچون دور بودن از خانواده، ضعف در باورهاي ديني و اعتقادي و كم توجهي به حقوق ديگران اشاره كردند و خواستار يافتن راهكارهايي براي رفع اين آسيب ها شدند.
رييس دادگستري كل گلستان در اين پيوند با ابراز نگراني از پايين آمدن آستانه صبر و تحمل مردم و درعين حال با اشاره به كاهش نزاع در استان ،گفت: ميزان ورودي پرونده هاي ضرب و جرح به محاكم گلستان در 9 ماه گذشته به نسبت مدت مشابه سال قبل هفت درصد كاهش داشت.
هادي هاشميان اظهاركرد: از ابتداي فروردين تا پايان آذر سال جاري 12 هزار فقره پرونده ضرب و جرح در محاكم استان تشكيل شده كه اين آمار در مدت مشابه سال 95 حدود 13هزار مورد بوده است.
وي با تاكيد بر ضرورت يافتن راهكارهايي براي كاهش پرونده هاي ضرب و جرح و ديگر جرائم ،اضافه كرد: ايراد ضرب و جرح عمدي و جرائم خشن از دلايل اصلي مرگ و مير در سن 15 تا 44 سالگي شده است.
هاشميان ادامه داد: هم اينك تعداد زندانيان جرائم خشن بعد از جرم سرقت و مواد مخدر در رتبه سوم است.
وي گفت: شكسته شدن حريم ديني و بي توجهي در خصوص حق و احترام به ديگران از دلايل بروز خشونت در جامعه است.
رييس دادگستري كل گلستان يادآور شد: موضوع جرائم خشن و ايراد ضرب و شتم عمدي در جامعه در حال افزايش است و اقدامات انجام شده براي كاهش اين جرم كافي نبوده است، زيرا بايد فرهنگ سازي شده و با ارائه آموزش، آستانه تحمل و صبر مردم افزايش يابد.
وي تاكيد كرد: متاسفانه با كوچك‌ترين مشكل افراد به سمت افعال خشن روي مي‌آورند، اين اتفاقات نشان‌ مي دهد كه بايد به سمت كاهش آسيب‌ هاي اجتماعي به ويژه ايراد ضرب و جرح عمدي به صورت عملي و كاربردي و با فرهنگ سازي به پيش برويم.
هاشميان اضافه كرد: موفقيت قوه قضائيه در موضوع پيشگيري از وقوع جرم نيازمند همكاري ديگر قوا و دستگاه‌ ها است.
سرپرست سازمان قضائي نيروهاي مسلح استان گلستان نيز گفت: با تلاش هاي انجام شده در 9 ماه امسال وقوع جرم ضرب و جرح كاهش 21 درصدي و ميزان ورودي پرونده ها به شعبات دادسراي نظامي نيز كاهش 10 درصدي داشته است.
به گزارش ايرنا رحيم رحيمي با بيان اينكه محاكم قضايي نقش پيشگيرانه دارند، افزود: پيشگيري قضايي به تنهايي كافي نيست و آموزش، مراقبت و پيشگيري غيركيفري بايد همراه آن باشد تا موثر واقع شود.
وي علل گرايش به خشونت را درون و برون سازماني دانست واظهاركرد: عوامل محيطي، تجربه خشونت وعوامل‎ نو پديد، استرس، شكست عشقي، فراق والدين، بدسرپرستي و بزهكاري، افت تحصيلي، فرار از مدرسه، زندگي درمحل ‎هاي پرخطر و شبيه سازي با قهرمانان از جمله دلايلي است كه پيامدهايي همچون اعتياد، فرزندان طلاق، مشكلات مالي و اقتصادي براي خانواده ها و افزايش خشونت را در جامعه در پي دارد.
فرمانده انتظامي گلستان نيز گفت: ضرب و شتم در نيروي انتظامي استان صفر بوده و پرونده ‎اي در اين پيوند تشكيل نشده است.
سرتيپ دوم ستاد علي اكبر جاويدان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: ارتكاب اين جرم در ناجا سبب قانون ‎گريزي، افزايش ناهنجاري ‎هاي رفتاري و عاطفي، توسعه بي ‎انضباطي، هدررفت نيروي انساني و در جامعه تخريب ناجا، فشار رسانه ‎ها، بي اعتمادي مردم، كاهش مشاركت اجتماعي، ترس از پليس و توسعه فرهنگ خشونت را در پي دارد.
وي تصريح كرد: ضعف در اعتقادات ديني، پايين بودن آگاهي برخي از كاركنان، مديريت نداشتن در مواجه شدن با متهمان پرخاشگر و تحريك كننده، تندخويي و غرور كاذب از دلايل وجود جرم ضرب و شتم در نيروهاي مسلح است.
جانشين فرمانده سپاه نينواي گلستان گفت: سپاه در مسير دفاع از كيان انقلاب اسلامي ابتدا بايد بتواند خود را محافظت كند كه در اين مسير برنامه‎هاي صيانتي براي پيشگيري از جرم اجرا مي كند.
سرهنگ عبدالله عين علي افزود: برگزاري سخنراني‎ در حوزه اخلاق، كلاس‎ هاي عقيدتي، رعايت مقررات و تشويقات، سركشي از خانواده‎ كاركنان، توجه به امور رفاهي سربازان از موضوعاتي است كه در سپاه نينوا استان به آن اهتمام داريم.
وي عنوان كرد: برگزاري 90 كلاس در زمينه پيشگيري از وقوع جرم از ابتداي سال جاري تا پايان آذر و 523 مورد برخورد با متخلفان و تشويق در راستاي اقدامات و 20 نشست با قضات براي آگاه سازي كاركنان از جمله اين برنامه ها بوده است.
ارشد نظامي آجا در استانهاي گلستان و مازندران نيز گفت: ديدار چهره به چهره فرماندهان با كاركنان وظيفه و پايور نقش موثري در كاهش جرم ضرب و شتم در بين نيروهاي مسلح دارد.
اميرسرتيپ دوم ستاد مهدي معمارباشي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در بررسي علل وقوع اين نوع جرم، مسائل برون‎ سازماني و درون ‎سازماني بايد مورد توجه قرار گيرد.
وي اظهار داشت: امروزه آستانه صبر و تحمل جامعه هدف پايين آمده و اين مساله از شرايط خانواده و جامعه سرچشمه مي گيرد.
سرتيپ معمارباشي گفت: مطلع نبودن از گذشته افراد، توجه نداشتن به مطالبات كاركنان، فقدان اعتماد به نفس، باورهاي كم معنوي و ديني و آگاه نبودن از قوانين و مقررات از دلايلي است كه منجر به بروز جرم ضرب و شتم مي‎‎ شود.
فرمانده قرارگاه عملياتي لشگر 30 پياده گرگان، فعاليت كانون‎ هاي مشاوره را در كاهش جرم ضرب و شتم در نيروهاي مسلح موثر دانست و گفت: تكريم شخصيت كاركنان، تامين اوقات فراغت و برگزاري آئين هاي مذهبي از ديگر موضوعاتي است كه سبب پيشگيري از جرم مي شود.
معاون نظارت و ارزشيابي سازمان عقيدتي سياسي ناجا نيز ماموريت اصلي نيروي انتظامي را پيشگيري از وقوع جرم دانست و گفت: توجيه و آگاه‎ سازي مستمر افراد در خصوص آسيب ‎هاي پيشرو، برگزاري كلاس ‎هاي آگاه‎ سازي، آشنا ساختن با مقوله ‎هاي قضايي و تبعات كيفري جرم و استفاده نكردن از افراد غيرمجاز در مشاغل حساس از مسائلي است كه منجر به حذف بهانه براي بروز جرم ضرب و جرح مي شود.
حجت الاسلام غلام حيدر حيدري افزود: محدود و شفاف كردن اختيارات ماموران، شفاف‎ سازي فعاليت‎ ها، اجرايي كردن قوانين نظارتي، آشنايي مردم با حقوق خود، نصب فرآيند انجام امور در كلانتري ‎ها و پاسگاه ها، كنترل گردش مالي افراد در مشاغل حساس در كاهش منافع منجر به ارتكاب اين جرم موثر است.
وي تصريح كرد: پرداخت به موقع حقوق و مزايا، استفاده نكردن از افراد مساله دار، كاهش مراجعات حضوري به مردم و كاهش امور از حالت انفرادي نيز مي‎ تواند در كم شدن وقوع جرم ضرب و شتم تاثيرگذار باشد.
معاون نظارت و ارزشيابي سازمان عقيدتي و سياسي ناجا با بيان اينكه توجه به امر به معروف و نهي از منكر منجر به كاهش جرم ضرب و جرح است، اضافه كرد: تقويت عوامل نظارتي و افزايش ابزارهاي بازرسي‎ و بازديدها، فراهم شدن امكان نظارت الكترونيكي بر امور اداري و سازماني نيز از راهكارها براي كاهش ضرب و جرح است.
3014/1648
گزارش: مجيد ميهن دوست ** انتشار: پري سالارنيا