در ادامه اين نوشتار آمده است: اگر شما صنعا را موشكباران كنيد، ما رياض و ابوظبي را موشك باران مي كنيم. اگر شما به كاخ رياست جمهوري حمله كنيد، موشكهاي بالستيك ما قصر اليمامه در رياض را هدف قرار خواهد داد. شما زيرساختهاي حياتي و اقتصادي ما را مورد تجاوز قرار مي دهيد و ما نيز با شما مقابله به مثل خواهيم كرد. دندان در برابر دندان. امروز معادلهاي جديد شكل گرفته و ما با تمام توان و تلاش خود و مسئوليت پذيري تلاش خواهيم كرد از تمامي راهكارهاي مشروع براي دفاع از كشور و ملت خود در برابر تجاوز استفاده كنيم. سيد عبدالملك بدر الدين الحوثي رهبر جنبش انصارالله يمن با اين اظهارات روشن و سرنوشت ساز نيروهاي متجاوز سعودي- آمريكايي را كه تجاوز خود به يمن را طي بيش از 1000 روز ادامه داده اند، مخاطب قرار داد.
اظهارات سيد الحوثي معادلات جديدي را در برابر متجاوزان ايجاد كرد كه جنگ ظالمانه اي را بدون حفظ ارزش هاي اخلاقي و ديني و حتي قوانين بين المللي ملت به راه انداختهاند. آنها همچنان به كشتار و هدف قرار دادن شهروندان بيگناه و بيپناه ادامه ميدهند تا بتوانند تمامي نشانه هاي دولت مدني در يمن و زيرساختهاي اين كشور را از مدارس گرفته تا بيمارستانها و مسيرها و پلهاي ارتباطي و تاسيسات و موسسات دولتي و خصوصي هدف قرار دهند.
واكنش نيروهاي يمني و تغيير معادله هاي ميداني
نيروهاي متجاوز تمامي استان هاي يمن را هدف قرار ميدهند و ميان شهروندان اين كشور تفاوتي قائل نيستند. آنها بدون توجه به قوانين بين المللي و امكان تعقيب متجاوزان سعودي و دولتهاي متجاوز ديگر نسبت به جنايت هاي جنگي و جنايت هاي انساني، محاصره اين كشور را دنبال ميكنند كه در فضاي مصيبت باري در ابعاد بهداشتي و غذايي و انساني مي افزايند.متجاوزان به صورت روزانه از سلاح ها و ابزارهايي استفاده مي كنند، استفاده از آنها ضد نظاميان نيز غير مجاز شمرده مي شود، چه برسد به اينكه آنها را ضد شهروندان بيگناه استفاده كنند.
معادلاتي كه رهبر الحوثي در سخنراني خود در تاريخ 19 دسامبر به مناسبات هزارمين روز آغاز تجاوز به يمن مطرح كرد، نشان داد كه مرحله جديد در روند مقابله با هجمه سعودي- اماراتي – آمريكايي آغاز شده و سقف تهديداتي كه سعوديها و امارات را تهديد مي كند، بالاتر رفته است، چرا كه اين دو كشور نقش اساسي در عمليات جنگي ايفا ميكند. واكنشها نيز بر اساس آن شكل و روش خواهد بود كه رهبران يمن البته تلاشي براي به خطر انداختن جان شهروندان بيگناه صورت نمي دهند. اين در حالي است كه نيروهاي متجاوز همواره شهروندان بيگناه يمني را در طول تجاوز خود هدف قرار داده اند. اتفاقي كه اخيراً رخ داد و موشكي بالستيك كه شليك شد و تأكيد بر اين نكته كه اين موشك با دقت به هدف خود اصابت كرده است، نشان دهنده توانمنديهاي يمن است كه به صورت ثابتي در ايستادگي در برابر متجاوزان در حال افزايش است. اخيراً تعدادي از موشكهاي بالستيك به سمت رياض و ابوظبي شليك شده، بدون اينكه توانمنديها و تجهيزات گسترده ارتش سعودي و امارات بتواند جلوي شليك اين موشكها يا اصابت آنها به هدف را بگيرد.
توانمنديهاي بالاي يمن در تهديد و هدف قرار دادن مواضع داخل عربستان تأكيد ميكند كه اين كشور در حفاظت از خود ناكام مانده است، آن هم در برابر كشوري كه از 1000 روز پيش تاكنون با انواع سلاحهاي كشنده و ممنوعه بينالمللي آن را هدف قرار داده و محاصره مطلق آن را دنبال مي كند. تلاش فوري عربستان براي دستيابي به سامانه موشكي اس 400 روسيه بعد از شكست سامانه پاتريوت در حمايت از كاخ پادشاهي عربستان و پادگان هاي نظامي اين كشور در عمق خاك آن از موشك هاي ملت يمن در همين راستا ارزيابي مي شود.
هزينه هاي تجاوز طلبي سعودي- آمريكايي در حال افزايش است
با وجود اين كه مقامات سعودي تلاش دارند اين موضوع را از طريق رسانههاي خود ترويج دهند كه موفق به رهگيري موشك يمني از طريق سامانههاي پاتريوت شده اند، اما اصرار سعودي ها از برخي كشورهاي غربي و شوراي امنيت نشاندهنده ناتواني و بي اعتمادي آنها به قدرت سامانه هاي مذكور براي ايستادگي در برابر موشكهاي يمن است. از سوي ديگر آنها نگران اين موضوع هستند كه هزينه هاي نجومي عربستان در مسير مبارزه با خطرات جديد در نتيجه جنگ شكست خورده باز هم افزايش پيدا كند. به اين معني كه هزينه خريد سامانههاي موشكي جديد ، چه پاتريوت و چه ديگر سامانه ها بسيار بالا خواهد بود. اينها علاوه بر هزينه هايي است كه عربستان و امارات و ديگر كشورهاي شركت كننده در اين جنگ در گذشته و آينده در نتيجه تجاوز خود به يمن پرداخت كرده و خواهند كرد. علاوه بر اينها فرسايش نظامي و كشته شدن تعداد زيادي از نيروهاي آنها، اين كشورها را تحت فشار ميگذارد. همچنين روز به روز ماهيت جنايتكارانه رژيم عربستان و امارات و ديگر كشورهاي متجاوز و دولتهاي حامي آنها از جمله آمريكا بيشتر روشن مي شود.
در حالي كه هنوز هزينههاي هر معامله احتمالي براي خريد سامانه دفاع موشكي اس 400 مشخص نيست، اما بايد گفت كه سامانه پاتريوت بسيار پرهزينه است و به سادگي نمي توان هزينه هاي هر يك از موشك هاي شليك شده براي رهگيري موشكهاي يمني را پرداخت كرد.
اطلاعات موجود نشان مي دهد كه عربستان براي رهگيري هر موشك بالستيك كه از يمن به خاك اين كشور شليك ميشود، به حدود 2 الي 3 موشك پاتريوت نيازمند است كه قيمت هر يك از موشك هاي پاتريوت حدود 3 ميليون دلار است. به اين معني با هر موشكي كه از يمن شليك ميشود، چيزي حدود 10 ميليون دلار آمريكا هزينه خواهد داشت. اين در حالي است كه موشك هاي بالستيك يمن كه موشك هاي اسكاد روسي هستند از طريق نخبگان يمني توسعه پيدا كرده و بيش از چند هزار دلار براي اين كشور هزينه بر نداشته است.
علاوه بر هزينه مستقيم موشكهاي يمني براي عربستان، بايد تبعات و خطرات اين موشكها بر امنيت داخلي و مراكز حاكميتي و خانواده پادشاهي و پايگاههاي نظامي عربستان را نيز در نظر گرفت. اين موضوع تبعاتي براي اقتصاد و سرمايه گذاريهاي داخلي و خارجي عربستان دارد. به ويژه در شرايطي كه محمد بن سلمان وليعهد عربستان بسياري از پروژههاي اقتصادي را آغاز كرده و از طريق آن به دنبال خيزشي جديد در كشور است و ميخواهد عربستان را به كشورهاي مدرن و لائيك با گرايش هاي باز تبديل كند. تمامي اين پروژه ها براي اجرايي شدن نيازمند ثبات و امنيت و آرامش سرمايهگذاريهاي خارجي و قانع كردن دولتها و ملتهاي جهان براي انجام اين سرمايه گذاري است، در غير اين صورت تمامي اين پروژه ها در نتيجه سياستهاي متهورانه حاكميت سعودي با شكست مواجه خواهد شد.
تلفات و خسارتهاي ائتلاف سعودي در نتيجه جنگ يمن
ارتش يمن و كميتههاي مردمي هزار روز گذشته از جنگ يمن خسارت هاي گسترده به ائتلاف متجاوز سعودي آمريكايي وارد كردهاند كه شامل خسارت هاي نظامي و اقتصادي و پيامدهاي جنگ در اوضاع داخلي كشورهاي متجاوز است. در اين بخش از گزارش به ابعادي از اين خسارتها اشاره ميكنيم.
خسارتهاي مادي و انساني مستقيم در نتيجه درگيريها
· انهدام و تخريب بيش از 1200 تانك و خودروي زرهي
· انهدام و تخريب 12 بالگرد آپاچي و پنج جنگنده اف 15 و 16 و بيش از 20 هواپيماي جاسوسي.
· هدف قرار گرفتن در كشتي و قايق و تعدادي از قايق هاي جنگي دشمن
· تخريب صدها موقعيت در نجران و جيزان و عسير
· هدف قرار دادن تعدادي از مراكز فرماندهي و تسلط بر بخش هايي از نجران و جيزان و عسير
· حمله به دهها موقعيت نظامي و تسلط بر آنها
خسارتهاي اقتصادي متجاوزان
· بالا رفتن پيامدهاي منفي جنگ يمن و اقتصاد و ذخايرارزي كشورهاي شركت كننده در جنگ و تحمل هزينه هاي روز افزون.
· برداشت بيش از پيش از اموال صندوق ذخاير ارزي براي تامين مالي تجاوز و پوشش هزينه هاي تسليحاتي جنگ.
· پيامدهاي تجاوز به يمن بر اقتصاد عربستان.
· كسري بودجه 15 درصدي نسبت به سرانه ناخالص ملي.
· كمكها و هديه ها و غرامتهاي چندين ميليارد دلاري براي خريد نظرات طرف هاي مختلف.
· كاهش حجم ذخاير ارزي اين كشور از سال 2014از ميزان 737 ميليارد دلار به 437 ميليارد دلار.
· كسري بودجه شديد در نتيجه كاهش قيمت نفت و ادامه ناتواني در افزايش مجدد قيمت آن.
· افزايش مالياتها و هزينه ها و كاهش شديد درآمدهاي رفاهي.
· توقف فعاليت ها براي تنوع بخشيدن به منابع درآمدي عربستان
افزايش هزينههاي نظامي عربستان به صورت بي سابقه به گونهاي بود كه در سال 2015 اين هزينهها به عدد 81 ميليارد دلار رسيد و عربستان را به سومين كشور بزرگ دنيا از نظر بودجه نظامي بعد از آمريكا و چين تبديل كنند.
· نرخ توسعه در عربستان به عنوان بزرگترين اقتصاد عربي با افت مواجه شد.
· جدا شدن سرمايهگذاريهاي خارجي از پروژه هاي طولاني مدت.
· فروكش كردن گردشگري در عربستان.
· بالا رفتن هزينههاي حمل و نقل و تامين امنيت و خدمات ديگر
تحولات سياسي ناشي از جنگ يمن در عرصه داخلي عربستان
· بركناري مقرن بن عبدالعزيز از ولايت عهدي عربستان
· به حاشيه راندن احمد بن عبدالعزيز
· عزل و بركناري محمد بن نايف
· ترور عبدالعزيز بن فهد
· ترور منصور بن مقرن با ايجاد يك سانحه هوايي.
· ربودن سه نفر از شاهزادگان سعودي از خارج از كشور.
· بازداشت 11 شاهزاده و 38 مسئول سعودي به اتهام فساد.
· بازداشت و تبعيد بسياري از علما و فرهنگيان و روزنامه نگاران
وفيق ابراهيم نويسنده و تحليلگر سياسي در اين رابطه مي گويد هزارمين روز جنگ يمن زماني است كه مردم يمن را در برابر حدود 60 تا 70 كشور قرار ميدهد كه نهايتاً در نتيجه ورود تعدادي از موشكهاي يمني بر نظام اقتصادي بين المللي و شبكه جهاني اقتصاد 24 آسيب شده اند. اينها كشورهاي هستند كه اموال شبه جزيره عربستان شامل دو كشور عربستان و امارات را غارت ميكنند.
ناجي الزعبي پژوهشگر مسائل نظامي و استراتژيك نيز در اين رابطه مي گويند كه حجم بالاي تسليحاتي و ورود عربستان به جنگ هاي مختلف تلاشي براي پيشبرد روند عادي سازي روابط با دشمن صهيونيستي است. وي ادامه ميدهد كه با اين حجم بالاي تسليحات عربستان، نظاميان سعودي در مرزها پيشرفته ترين سلاح هاي خود را رها ميكنند. تانك هاي آبرامز در برابر مبارزان يمني و سلاحهاي بسيار ساده و سنتي آنها فرار ميكنند.
وي در اين رابطه مي افزايد كه يمني ها با وجود محاصره كشورهاي متجاوز، موفق شدند توانمنديهاي نظامي بازدارنده خود را كه شامل موشكهاي كوتاه برد و موشكهاي بالستيك است، تقويت كنند. موشك هايي كه مي توانند پايتختهاي دولتهاي متجاوز را هدف قرار داده و فرودگاه ها و پايگاه هاي نظامي و كشتيهاي جنگي آنها را تخريب كنند. آنها مي گويند در صورتي كه ارتش يمن و كميتههاي مردمي بتوانند به شليك موشكهاي خود ادامه دهند، اقتصاد دولت هاي غربي در منطقه عربي به پايان خود خواهد رسيد.
همچنين از شكست عربستان در يمن در جبهههاي داخلي و خارجي در مرزهاي عربستان سخن گفت، اين در حالي است كه جنگنده هاي سعودي پوشش كامل و مستمري را در اين مناطق دنبال ميكنند و همواره مواضع نظامي و غيرنظامي و گذرگاهها و محورها و راههاي مواصلاتي را هدف قرار ميدهند.
*منبع: پايگاه خبري مشرق/24 دي 96
** اول ** 1337- انتشار دهنده: خداوردي اسدي
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۸
تهران - ايرنا- پايگاه خبري مشرق نوشت: عربستان براي رهگيري هر موشك بالستيك كه از يمن به خاك اين كشور شليك ميشود، به حدود 2الي 3 موشك پاتريوت نيازمند است كه قيمت هر يك از موشك هاي پاتريوت حدود 3 ميليون دلار است.