شهرری - ایرنا- بوی بد متصاعد شدن گازهای پسماند زباله در مجتمع آرادكوه تنفس مردم شهرهای باقرشهر، كهریزك، جنوب شهرری و مسیر و اطراف فرودگاه امام خمینی(ره) را مختل كرده و حل این معضل نیاز به سرمایه گذاری زیاد و یك عزم ملی دارد.

به گزارش ایرنا، مجتمع پردازش و بازیافت زباله آرادكوه كهریزك در كیلومتر 23 جاده قدیم تهران – قم و در جنوب كهریزك واقع شده است. این مركز روزانه به طور متوسط هشت هزار تن انواع پسماندهای مختلف از منابع مختلف تولید همچون مناطق 22 گانه، شهرك و شهرهای اطراف، مراكز بهداشتی و درمانی، لجن و سرشاخه و غیره جهت امحا و دفع به این مركز ارسال می شود.
در حال حاضر تاسیسات مختلفی در خصوص دفع و بازیافت پسماندهای شهر تهران در این مجتمع مشغول به فعالیت هستند كه از آن جمله می توان به واحد های پردازش، سایت هوادهی تولید كمپوست، واحد های پالایش كمپوست، سامانه ریجكت سوز و واحد تصفیه خانه شیرابه اشاره كرد با این وجود این سایت جمع آوری زباله نیاز به بازسازی و نوسازی دستگاه های زباله سوز دارد و دفع سنتی زباله در این منطقه معضلات زیست محیطی زیادی را ایجاد كرده است.

** بوی نامطبوع آرادكوه ناشی از تجزیه فرآیند كمپوست است
كارشناس مسئول پسماند اداره كل حفاظت و محیط زیست استان تهران در این زمینه اظهار كرد: این مجتمع به همراه مركز دفن آبعلی از اوایل سال 1340 پذیرای پسماندهای شهر تهران و شهرك های مجاور است كه مركز دفن آبعلی به خاطرنزدیكی به رودخانه جاجرود در سال 67 تعطیل شد و مجتمع آرادكوه به عنوان تنها مركز جمع آوری پسماند شهر تهران در حال حاضر در حال فعالیت است.
فاطمه اكبری عنوان كرد: روزانه بالغ بر هشت هزارو 293 تن پسماند در آنجا تجمیع می شود و توسط خطوط پردازش با ظرفیت هفت هزار تن در روز پردازش می شود.
وی ادامه داد: از این حجم از پسماندی كه به این مجتمع وارد می شود؛ چهار هزارو 832 تن دفع و 200 تن هم در ریجكت های روسرندی به واحد ریجكت سوز می رود، 105 تن پسماند پزشكی هم به صورت جداگانه دفع می شود.
وی تصریح كرد: سه هزارو 148 تن از این حجم از زباله نیز به صورت كمپوست تجزیه می شود كه بوی بد این مجتمع هم ناشی از این فرآیند است.
وی در مورد چگونگی این فرآیند هم گفت: بعد از این كه زباله به كمپوست تبدیل شد در محوطه های بزرگ به صورت پشته جمع آوری می شود تا فعالیت میكروارگانیسم لازم برای تجزیه انجام گیرد.
وی اضافه كرد: كمپوستی كه در این محوطه جمع آوری می شود برای تجزیه بهتر بصورت آب پاش خیس می شود و در این حالت فرآیند تخمیر باعث متصاعد شدن گازسولفید هیدروژن و آمونیاك و غیره می شود كه عمده بوی نامطبوع در این منطقه نیز ناشی از این فرآیند است.

** محدودیت زمین مهمترین مانع برای انتقال آراد كوه است
فاطمه اكبری در ادامه با بیان اینكه مدیریت اجرایی پسماند ها بر عهده شهرداری ها است و محیط زیست تنها نظارت بر دفع آلودگی ها را بر عهده دارد، افزود: انتقال پسماند های تهران به مكانی دیگر از وظایف قانونی شهرداری است.
وی افزود: با توجه به اینكه در استان تهران محدودیت زمین وجود دارد و اراضی هم كه برای محل جدید زباله شناسایی می شود بازده اقتصادی ندارد این انتقال تاكنون انجام نشده استضمن اینكه شهرداری ها هم در این زمینه فعالیت هایی را انجام داده اند ولی تاكنون نتیجه ای در بر نداشته است.

** استفاده از انرژی های تجدید پذیر و فناوری هاضم تنها راه مقابله با بوی نامطبوع است
كارشناس مسئول پسماند اداره كل حفاظت و محیط زیست استان تهران با بیان اینكه تغییر وضع موجود در این سایت نیاز به مدیریت صحیح است، افزود: در كشور همسایه ما تركیه برای دفع پسماند از فناوری هاضم استفاده می شود كه می تواند تجربه خوبی برای دفع پسماند در كشور ما هم باشد.
فاطمه اكبری با تاكید بر استفاده از تكنولوژی های نوین در مدیریت پسماند شهری، تصریح كرد: كارخانه هاضم بی هوازی از پیشرفته ترین فناوری روز دنیا است كه نیاز است از این فناوری در كشور ما هم استفاده شود.
وی استفاده از انرژی های تجدید پذیر را هم در از بین بردن پسماندها و بوی نامطبوع ناشی از آن را ضروری بیان كرد و ادامه داد: در این روش گاز متان تولیدی می‌تواند با بكار گیری دستگاه‌های مختلفی مانند گنبدهای ذخیره‌سازی زیست گاز، بیوفیلترها و سیستم‌های تركیبی تولیدكننده حرارت و قدرت جمع‌آوری شده و به گرما و الكتریسیته تبدیل گردد.
وی بیان كرد: علاوه بر تولید انرژی تجدیدپذیر، این فرآیند همچنین می‌تواند بقایای مواد هضم شده غنی از نیتروژن و فسفر را برای تبدیل و استفاده به عنوان كودهای گیاهی به كار گیرد.
وی گفت: در هر صورت اگر نتوانستیم از این فناوری ها استفاده كنیم حداقل سیستم های زباله سوز این سایت را باید پیشرفته كنیم تا از بوی نامطبوع این منطقه از تهران كاسته شود.
این كارشناس محیط زیست عنوان كرد: شهرداری ها بایستی از ظرفیت بخش خصوصی در این زمینه استفاده كنند و در قالب طرح های مشاركتی فناوری دفع زباله را ساماندهی كند.
وی با بیان اینكه تفكر درآمدزایی در این زمینه باید مدنظر نباشد افزود: برای سلامت و محیط زیست جامعه باید هزینه كرد و تنها به فكر منفعت و سود ناشی از جابجایی این فناوری ها نباشیم.
وی خاطرنشان كرد: هم اكنون بخش خصوصی به شدت مایل است تا در این بخش سرمایه گذاری كند اما فراهم كردن بستر و شرایط قانونی بر عهده مسئولان است و باید تضمین های لازم در اختیار سرمایه گذار قرار گیرد تا مشكلات این بخش از دفن پسماند در آرادكوه حل شود.
معاون پردازش و دفع سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در ادامه دریاچه شیرابه زباله و كمپوست را منبع تولید بوی نامطبوع این مجتمع بیان كرد و افزود: با احداث تصفیه خانه وخشكاندن دریاچه شیرابه در آرادكوه یكی از كانون های این بوی نامطبوع به حداقل رسید.
محمد عظیمیان ادامه داد: از بین بردن بوی كمپوست نیاز به ساخت سیلو هایی در 10 هكتار است كه این كمپوست كه كانون اصلی بوی نامطبوع در این منطقه است را در محیطی سرپوشیده هضم كند و بوی متصاعد شده از آن هم به جریان الكتریسیته تبدیل شود.

** بوی نامطبوع زندگی مردم كهریزك را مختل كرده است
بخشدار كهریزك در ادامه با بیان اینكه هم اكنون تنفس مردم جنوب تهران به علت بوی نامطبوع پسماند آرادكوه مختل شده است اظهار كرد: این بوی نامطبوع در شهر كهریزك، باقرشهر، مسیر فرودگاه امام خمینی(ره) و بخش های جنوبی شهرری قابل استشمام است.
علی توكلی افزود: دامداری ها، مرغداری ها و فاضلاب واوان و دیگر فاضلاب های روان در جنوب تهران نیز از دیگر كانون های بوی نامطبوع در جنوب تهران است، هرچند كانون اصلی این بوی نامطبوع از مجتمع پسماند آرادكوه سرچشمه می گیرد.
وی با بیان اینكه شهرداری تهران طبق قانون مدیریت پسماند متولی حل این معضل است گفت: شهرداری تهران باید چند سالی اولویت اصلی خود را از ترافیك به دفع پسماند تغییر دهد با این وجود است كه می توانیم شاهد حل این معضل ملی باشیم.
وی خاطرنشان كرد: هرچند كه بازدید هایی هم توسط مسئولان از این مجتمع انجام شده است ولی اراده ای برای حل بوی نامطبوع در جنوب تهران وجود ندارد.

** 2 كارخانه زباله سوز در آرادكوه احداث می شود
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری تهران نیز در ادامه از احداث 2 كارخانه زباله سوز ریجكت در این مجتمع خبر داد و افزود: راه اندازی كارخانه زباله سوز 100 تنی برای پسماند های عفونی و سه هزارو 200 تنی برای سوخت زباله های ریجكت در دستور كار مدیریت پسماند شهرداری تهران قرار دارد.
رضا عبدلی اظهار كرد: قرار داد كارخانه زباله سوز عفونی با یك شركت خصوصی و سازمان سرمایه گذاری شهرداری تهران امضا شده و عملیات اجرایی آن بزودی شروع می شود.
وی در مورد كارخانه سه هزارو 200 تنی زباله سوز ریجكت هم گفت: ریجكت زباله هایی را شامل می شود كه ارزش حرارتی دارند و از سوخت آنها انرژی الكتریسیته تولید می شود.
وی خاطرنشان كرد: آگهی بین المللی جذب سرمایه گذار این كارخانه نیز داده شده است و به محض امضای این قرارداد در طی 18 ماه تا 2 سال این كارخانه به بهره برداری می رسد
وی در مورد بوی نامطبوع مسیر فرودگاه امام خمینی(ره) نیز تصریح كرد: این بوی نامطبوع باعث ایجاد مزاحمت هایی برای گردشگران خارجی می شود كه شایسته كشور ما نیست و باید در این زمینه چاره اندیشی شود.
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری تهران افزود: تنها 15 درصد از این بوی نامطبوع در مسیر فرودگاه مربوط به مجتمع پسماند آرادكوه است و 85 درصد آن مربوط به دامداری ها،مرغداری ها و فاضلاب های واوان و جنوب تهران است.
وی گفت: بازدید هایی از این كانون های آلودگی زیست محیطی انجام شده است و هشدارهای لازم هم داده شده است.

** تخصیص بودجه 2 میلیارد دلاری برای مدیریت پسماند در سال آینده
مشاور اجرایی مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری تهران نیز در ادامه گفت: برای مدیریت پسماند در تمام كشور، در سال آینده 2 میلیارد دلار اعتبار از صندوق ذخیره ارزی به وزارت كشور اختصاص پیدا كرده است.
رضا نقوی اظهار كرد: این اعتبار مختص كلانشهرها و شهر های ساحلی است كه طرح های پسماند آماده داشته باشند.
وی افزود: با توجه به اینكه 20 درصد از زباله كشور در تهران تولید و دفع می شود انتظار داریم با اختصاص این رقم از اعتبار بتوانیم بسیاری از مشكلات مجتمع آرادكوه را حل كنیم.
بخش كهریزك از توابع شهرستان ری، از شمال به بهشت زهرا(س)، از غرب به اتوبان تهران ـ قم، از شرق به باقر شهر و از جنوب به شهر حسن آباد فشافویه محصور و در فاصله 13 كیلومتری شهرستان ری واقع شده است.
شهرستان ری با جمعیت بیش از یك میلیون نفر (به مركزیت شهرری) دارای پنج بخش مركزی، كهریزك، فشاپویه، خاوران و قلعه نو و چهار شهر شهر ری، كهریزك، باقرشهر و حسن‌آباد در جنوب كلانشهر تهران واقع شده است.
6003
گزارش: روح اله صائب