الجزيره در گزارش خود افزود: امارات از زماني كه در سال 2015 ، به ائتلاف عربي در حمله به يمن به رهبر سعودي پيوست سعي دارد نفوذ خود را در سواحل ، بنادر، جزاير و ورودي هاي درياي سرخ و تنگه راهبردي باب المندب گسترش دهد ؛ اما اكنون از اين محدوده فراتر رفته و تا كشورهاي شاخ افريقا همانند ارتيره، سومالي و جيبوتي پيشروي كرده است.
اين پايگاه با اشاره به اين كه ابوظبي سعي در تسلط بر بندر و فرودگاه 'عصب' (Assab) در اريتره دارد و تصاوير هوايي نشان مي دهد كه كشتي هاي نظامي امارات در نوار ساحلي آن بطور گسترده حضور دارند، نوشت: اين منطقه بهترين موقعيت را براي رفت وآمد به بنادر يمن دارد.
بر اساس اين گزارش، تسلط بر تنگه باب المندب كه روزانه سه ميليون و 300 هزار بشكه نفت از آن منتقل مي شود و سالانه 21 هزار كشتي از آن تردد مي كنند اهميت بسيار بالايي براي ابوظبي يافته است.
تصاوير ماهواره اي نشان مي دهد كه عمليات ساخت و ساز در فرودگاه عصب جريان دارد و تانك ها و جنگنده هاي ميراژ2000، بالگردها و پهپادهاي اماراتي در طول 3هزار و 500 متري آن مستقر هستند.
الجزيره در ادامه گزارش خود نوشت:
كارشناسان مؤسسه استراتفورد آمريكا براين باورند كه حضور ابوظبي در بندر عصب طولاني مدت و محدود به حضورش در ائتلاف سعودي نخواهد بود.
'سيم تارك' تحليلگر مسايل نظامي اين مؤسسه گفت:حضور امارات در چارچوب حمايت موقت از عمليات در يمن نيست بلكه بر استفاده طولاني مدت ابوظبي از اين بندر و حضور نظامي در منطقه دلالت دارد.
ابوظبي همچنين از شرايط نابسامان داخلي سومالي وشكاف بين دولت مركزي و مردم، استفاده كرده است تا نفوذ خود را در اين كشور گسترش دهد.
در همين راستا، امارات اقدام به امضاي توافقنامه هايي براي اجاره فرودگاه ها و بندر 'بربره' (Berbera) اين كشور كرده است. با اين كه دولت سومالي اين موضوع را رد مي كند، مردم اين كشور در مخالفت با اقدامات امارات تظاهرات اعتراض آميز بر پا كرده اند.
اعضاي پارلمان سومالي نيز نسبت به دخالت هاي ابوظبي در كشورشان هشدار مي دهند.
'احمد فيقي' نماينده پارلمان اين كشور خواستار احضار سفير امارات شد تا اعتراض موگاديشو نسبت به اقدامات ابو ظبي به وي اعلام شود.
جيبوتي نيز از توسعه طلبي هاي دريايي امارات در امان نبوده است .ابوظبي سعي دارد يك چاي پا در اين كشور -كه به حضور گسترده پايگاه هاي خارجي در خاك آن مشهور است- ايجاد كند.
روابط دو كشور پس از فرود جنگنده اماراتي در فرودگاه بين المللي جيبوتي بدون اجازه مقامات اين كشور، تيره شد. بدنبال اين اقدام، حملات لفظي شديدي بين مسئولان دو كشور در گرفت وجيبوتي نيروهاي اماراتي را از تاسيسات نظامي خود اخراج كرد. ابوظبي نيز كنسولگري خود را در جيبوتي تعطيل وورود شهروندان اين كشور را با خاك خود منع كرد. اما در سال 2016 بار ديگر كنسولگري امارات در اين كشور بازگشايي شد.
الجزيره تاكيد كرد: با وجود تلاش ابوظبي براي گسترش نفوذ خود در كشورهاي شاخ آفريقا و گذرگاه دريايي باب المندب، كارشناسان ترديد دارند كه اين كشور در تحقق اين توسعه طلبي ها توفيقي حاصل كند.
خاورم**9366** 1049
مترجم:صغري رحيمي/انتشار دهنده: مريم كاظمي
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۶
تهران-ايرنا- پايگاه شبكه 'الجزيره' قطر روز شنبه نوشت: تلاش هاي امارات كه پيش از اين بر روي كنترل سواحل جنوبي يمن و تنگه باب المندب تمركز داشت، اكنون به بنادر و گذرگاههاي اريتره، سومالي و جيبوتي در شاخ آفريقا رسيده است.