ساري – ايرنا – توليد شكر محلي در مازندران ديگر مثل گذشته در همه جا مرسوم نيست و به خاطر سختي هاي كشت و فروش و نداشتن درامد مناسب اينك به 2 منطقه بهنمير بابلسر و ريكنده قائمشهر منحصر شده است.

بنابر امارها در مازندران بيش از 220 هكتار از اراضي كشاورزي زير كشت نيشكر قرار دارد كه 150 هكتار در بهمنير بابلسر و حدود 70 هكتار در ريكنده قائمشهر كشت مي شود.
شكر قرمز محصول بومي استان مازندران است كه فرآوري سنتي آن دراستان توسط دستگاه فرآوري نيشكر'كلوادار' انجام مي شود و اين محصول شيريني سفر و سوغات مسافران به اين استان به شمار مي رود .
گياه نيشكر كه در گويش مازندراني به آن 'لله شيرين' مي گويند شامل 2 نوع يك و هفت ساله است كه گياه هفت ساله آن ضخيم و پرآب تر از نوع ديگرش است .
اين گياه متناسب با شرايط آب و هوايي مازندران در دوره رشد به باران فراوان و آبياري منظم نياز دارد و در هنگام رسيدن و برداشت محصول هوا خشك و آفتابي را مي طلبد .
براي توليد شكر قرمز تكه هاي ساقه نيشكر در ميان چوبي استوانه اي شكل به نام 'كِلوادار'كه از تنه درخت ممرز است و با تيرك چوبي كلواتير كوبانده مي شود .
تيركي چوبي كه يك سر آن درون چوب و سر ديگر آن را به گاو يا اسب بسته و حيوان با چرخيدن خود تيرك را هم مي چرخاند.
با چرخش و فشار تيرك با سطح جانبي كلوادار، نيشكر آب خود را از دست داده و با جوشاندن آب نيشكر ، شكر قرمز استحصال مي شود .
كاظم چاكري يكي از اهالي روستاي ريكنده قائمشهر روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، آب و خاك را در برداشت نيشكر موثر دانست و گفت: 15 سالي است كه در 7 هزار متر زمين به كشت نيشكر مشغول هستم .
وي با بيان اينكه فصل برداشت نيشكر از اويل دي ماه آغاز شده و تا اسفند ماه ادامه دارد، افزود : امسال به دليل كمبود آب ، برداشت محصولم پايين بوده است .
چاكري قيمت هر كيلو شكر قرمز را 15 هزار تومان و كف شكر را 14 هزار تومان اعلام كرد .
**ارسال محصولات شكر قرمز به ديگر استان ها
اميد نوروزيان يكي ديگر از ساكنان روستاي ريكنده كه داراي كارگاه توليدي شكر سرخ و فرآورده هاي نيشكر است در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، افزود : تقريبا 2 سال است كه كارگاه توليدي فرآورده هاي نيشكر را در اين روستا راه اندازي كرده ام تا با خريداري شكر از هم محلي ها و روستاهاي اطراف ريكنده بتوانم شكر را تبديل به شيريني هاي ارگانيك كنم.
در كارگاه توليدي شكر سرخ نوروزيان كارگران در 2 نوبت و در هر نوبت هشت نفر مشغول به كار هستند.
وي با بيان اينكه در اين كارگاه ، نيشكر را تبديل به برنجك ، كنجدي ، حلوا شكري و نقلي مي كنيم ، گفت كه اين محصولات از شكر قرمز استحصال مي شود و هيچ گونه مواد افزودني در اين محصولات به كارگيري نمي شود.
وي با اعلام اينكه براي گرفتن تسهيلات خوداشتغالي ، دچار مشكل شده ام گفت: بنا بود تا از صندوق كارآفريني 30 ميليون تومان تسهيلات خوداشتغالي با بهره 4 درصد به بنده تعلق بگيرد اما 23 ميليون تومان دريافت كردم .
**نيشكر به اب زياد نياز دارد
كارشناس ارشد كشاورزي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، گفت : نيشكر به آب فراوان نياز دارد و از آنجايي كه ريكنده از نظر منابع آب شيرين غني است اين گياه در اين منطقه به خوبي رشد مي‌كند.
زهرا اشكيود با اعلام اينكه محصولاتي كه از نيشكر توليد مي‌شود شامل شكر قرمز و باگاس كه از جمله فرآورده‌هاي فرعي آن بوده كه براي مقواسازي، كاغذسازي، فييبر، نئوپان و تهيه صابون بكار مي‌رود ، افزود: همچنين مي‌توان از ملاس كه حاصل باقيمانده شربت غليظ شده كه تيره رنگ است براي تهيه الكل صنعتي، اسيداستيك، اسيد سيتريك، استن، كود و مواد خوراك دام استفاده كرد.
وي ادامه داد : مي‌توان براي افزايش رونق كشاورزي در سطح شهرستان قائمشهر اين محصول شيرين را به عنوان سوغاتي خوشمزه برندسازي كرد تا از اين طريق مردم بيشتر به كشت اين محصول روي آورند.
**تعريف نشدن كد براي كشاورزان
مدير جهاد كشاورزي شهرستان قائمشهر در گفت و گو با خبرنگار ايرنا درخصوص گله مندي كشاورزان در راستاي گرفتن تسهيلات خود اشتغالي گفت كه به دليل تعريف نشدن كد مشاغل خانگي در نظام صنفي در حال حاضر اين كشاورزان نمي توانند تسهيلات خود اشتغالي خود را دريافت كنند.
مجيد جعفري افزود : به دنبال راهكاري براي رفع اين مشكل هستيم تا كشاورزاني كه به توليد نيشكر مي پردازند بتوانند تسهيلات خود اشتغالي را هر چه سريعتر دريافت كنند.
وي درخصوص مشكلات كمبود آب براي كشاورزاني كه به كشت و توليد نيشكر مي پردازند اشاره كرد و گفت كه 70 درصد از كشاورزان و بهره بران از دانش قديمي استفاده مي كنند.
جعفري با بيان اينكه هم اكنون 2 كارشناس به خوزستان فرستاده ايم تا آخرين يافته هاي تحقيقاتي را به كشاورزان انتقال دهند ، افزود : اين كارشناسان با آموزش لازم به كشاورزان در مديريت آب تلاش خواهند كردتا كشاورز هنگام برداشت با مشكل مواجه نشود.
** استحصال 95 تن نيشكر از مزارع شهرستان قائمشهر
مدير جهاد كشاورزي شهرستان قائمشهر با بيان اينكه 70 هكتار از اراضي اين شهرستان به كشت نيشكر اختصاص يافته است ، گفت كه امسال حدود 95 تن شكر قهوه ايي از محصول نيشكر در اين شهرستان استحصال مي شود.
جعفري متوسط هزينه كاشت ، داشت و برداشت در يك هكتار را حدود 90 ميليون ريال اعلام كرد.
فرماندار شهرستان قائمشهر نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت : مقداري زمان مي برد تا نوبت ثبت نام شده ها براي دريافت تسهيلات فرا برسد.
مهدي محمدي افزود: حتي كساني كه براي گرفتن تسهيلات با مشكل مواجه شده اند مي توانند با مراجعه به بنده مشكلاتشان را مطرح تا نسبت به حل آن اقدام كنم.
خبرنگار : مونا معيني كوچكسرائي **انتشار دهنده: محسن حسن نيا
7334/1899