به گزارش ایرنا، مرگ مغزی توقف كامل و برگشت ناپذیر همه فعالیت های مغز است كه هیچ درمانی برای آن در دنیا وجود ندارد و فردی كه دچار مرگ مغزی می شود هرگز قادر به زندگی دوباره نخواهد بود، در این حالت فرد نفس نمی كشد و به تحریكات در معاینه هیچ واكنشی نشان نمی دهد.
پیشرفتهای علمی در حوزه پیوند عضو باعث شده كه در دنیا بسیاری از افراد زنده بمانند و امروز برخی از اندامهایی كه حیات انسان منوط به آنهاست، در جهان پیوند میشوند
اهدای عضو افرادی كه دچار مرگ مغزی شده اند عملی پسندیده و انسان دوستانه است كه موجب نجات جان انسانها و بخشش زندگی دو باره به آنها می شود ، با اهدای هر عضو افرادی كه دچار مرگ مغزی شده اند، جان 6 تا 8 نفر از مرگ حتمی نجات پیدا می كند.
مهم ترین عامل افزایش اهدای عضو در جامعه فرهنگ سازی موثر است كه متاسفانه به دلیل بی اطلاعی خانواده ها با وجود تعداد زیاد بیمار مرگ مغزی در كشور، این بیماران فوت می كنند و به مرحله پیوند اعضا نمی رسند ، رسانه های جمعی در تقویت ، ترویج و توسعه فرهنگ سازی اهدای عضو به عنوان امری انسان دوستانه نقش محوری دارند.
در همین راستا اخبار اهدای عضو در استانها و شهرستانهای ایران در دی ماه 96 به شرح ذیل اعلام می شود:
**خراسان رضوی
در دی ماه 96 اعضای بدن 5 بیمار مرگ مغزی جان 17 بیمار در انتظار اهدای عضو را نجات داد.
اعضای بانوی مرگ مغزی 36 ساله اهل نیشابور به پنج بیمار نیازمند عضو حیاتی دوباره بخشید .
كلیه های این بیمار مرگ مغزی به دو زن 36 و 31 ساله ساكن مشهد كه سالها از نارسایی كلیه رنج می بردند و با دیالیز تحت درمان بودند به صورت رایگان اهدا و پیوند شد.
كبد زنده یاد قاینی به مردی 63 ساله ساكن مشهد پیوند شد و به این بیمار زندگی دوباره بخشید.
قلب این بانوی مرگ مغزی به مردی 27 ساله ساكن مشهد پیوند شد و قسمتی از پوست وی نیز به بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد جهت پیوند ارسال شد.
كبد یك بانوی 35 ساله مرگ مغزی برای پیوند به شیراز ارسال شد و بانوی دیگر 27 ساله مرحومه آناهیتا علمدار از بیمارستان 22 بهمن نیشابور پس از انجام مراحل تأیید مرگ مغزی تحت عمل جراحی اهدای عضو قرار گرفت و كلیه های زنده یاد به زنی 36 ساله ساكن سبزوار و مردی 32 ساله ساكن نیشابور به صورت رایگان اهدا و پیوند شد.
مرحومه 'زهرا گوهری' 25 ساله چهارمین بانوی مرگ مغزی بود كه مورد جراحی قرار گرفت و كلیه، كبد و قلب او به بیماران در انتظار اهدای عضو پیوند زده شد.
همچنین اعضای مجتبی صدیقی امیر آباد كودك 11 ساله مرگ مغزی ساكن مشهد به چهار بیمار نیازمند عضو، حیاتی دوباره بخشید .
كلیه های این كودك مرگ مغزی به 2 دختر 11 ساله ساكن شهرهای نیشابور و مشهد كه سالها از نارسایی كلیه رنج می بردند و با دیالیز تحت درمان بودند، به صورت رایگان اهدا و پیوند شد.
كبد مجتبی نیز به مردی 61 ساله ساكن مشهد پیوند شد و به وی زندگی دوباره بخشید و قلب این كودك هم به كودك 6 ساله بیرجندی پیوند شد.
هم اینك 250 نفر در مشهد در فهرست انتظار برای اهدای كلیه، كبد و قلب هستند.
مركز پیوند اعضا از بیماران مرگ مغزی دانشگاه علوم پزشكی مشهد از سال 1380 فعالیت خود را آغاز كرده و تاكنون اعضای 717 بیمار مرگ مغزی در این مركز به بیماران نیازمند اهدا و پیوند شده است.
** گیلان
در استان گیلان نیز دو بیمار مرگ مغزی به 6 بیمار نیازمند اهدای عضو زندگی دوباره بخشیدند.
اهدای عضو مریم خاتمی پاشاكی 37 ساله ساكن شهرستان سیاهكل كه به دلیل سكته مغزی دچار مرگ مغزی شده بود، جان سه بیمار را نجات داد.
2 كلیه و كبد این فرد برای پیوند به سه بیمار نیازمند برداشته شد.
همچنین دو كلیه و كبد مرتضی خان زاده شاهخانی 35 ساله ساكن رشت كه دچار مرگ مغزی شده بود جان سه بیمار نیازمند به پیوند عضو را نجات داد.
از ابتدای سال جاری تاكنون، خانواده 23 نفر در استان گیلان برای اهدای عضو عزیزانشان كه دچار مرگ مغزی شده بود، اقدام كرده اند.
** همدان
اهدای كبد مرحوم 'آیت الله فریادرس'، 34 ساله و اهل نهاوند كه دچار مرگ مغزی شده بود، به یك بیمار نیازمند پیوند، جان دوباره بخشید.
كبد مرحوم فریادرس به همراه نسوج به بیماران نیازمند اهدا شد.
این اهدای عضو چهاردهمین اهدای عضو توسط اهالی استان همدان در سال جاری بوده است.
**خوزستان
در استان خوزستان نیز دو بیمار مرگ مغزی در دی ماه جان 6 نفر را نجات دادند.
كلیه های مرحوم 'محمد محمودی' سرباز وظیفه 20 ساله اهل شهرستان ایذه خوزستان به 2 بیمار خرمشهری و اهوازی اهدا شد و كبد وی برای انجام عمل پیوند یك بیمار خوزستانی در نوبت انتظار در شیراز ارسال شد.
همچنین اهدای اعضای پسر 26 ساله مرگ مغزی در اهواز به سه نفر جان دوباره بخشید ، این جوان در اثر تصادف دچار مرگ مغزی شده بود، 2 كلیه وی به بیماران نیازمند در خوزستان اهدا شد و كبد برای پیوند به شیراز انتقال یافت.
** قم
خانواده قمی اعضای بدن كودك 6 ساله خود را اهدا كردند و به چندین بیمار جانی دوباره بخشیدند
همچنین اعضای بدن دختر 10 ساله دیگری نیز در قم به بیماران نیازمند پیوند عضو اهدا شد. این دختر 10 ساله به علت تشنج دچار مرگ مغزی شده بود كه اعضای حیاتی وی از قبیل قلب و دریچه های قلب و كلیه ها در بیمارستان پیوند شد.
از ابتدای سال جاری تاكنون پانزدهمین مورد اهدای عضو در قم انجام گرفته است .
همچنین با تلاش واحد شناسایی و فراهم آوری اعضا پیوندی دانشگاه علوم پزشكی قم در سال 95 اعضای بدن 20 بیمار مرگ مغزی شده در قم به نیازمندان اهدا شد.
** گلستان
در دی ماه اعضای دو نفر از بیماران مرگ مغزی در استان گلستان به چندین نفر زندگی دوباره بخشیدند.
اعضای حیاتی حمید میرزائی جوان 31ساله ساكن روستای زنگیان گرگان كه در سانحه رانندگی دچار مرگ مغزی شده بود به چندین بیمار اهدا شد.
'خدیجه محمودی' فرهنگی گرگانی نیز كه دخترش را در یك تصادف و بر اثر ضربه مغزی از دست داده است، ضمن اهدای اعضای قابل پیوند فرزند عزیزش، دیه او را نیز به زلزله زدگان استان كرمانشاه بخشید و ایثار را معنا كرد.
از ابتدای سال جاری تاكنون این شش مورد بیمار مرگ مغزی در استان گلستان است كه برای اهدای عضو اقدام كرده اند.
** آذربایجان شرقی
اهدای اعضای بدن خانم 63 ساله در تبریز به چهار بیمار نیازمند پیوند عضو، زندگی دوباره بخشید ،دو كلیه، قلب و كبد این خانم63 ساله به بیماران نیازمند پیوند، اهدا شد.
كلیه های این بیمار به دو بیمار خانم و آقا كه مدت ها دیالیز می شدند و منتظر پیوند بودند پیوند زده شد.
از ابتدای سال جاری این دوازدهمین مورد از پیوند عضو در تبریز بوده است.
**یزد
در استان یزد نیز ماه گذشته 3 بیمار مرگ مغزی به چندین نفر زندگی دوباره بخشیدند.
اهدای اعضای بدن یك كودك 2.5 ساله كه براثر تصادف دچار مرگ مغزی شده بود به بیماران نیازمند، زندگی دوباره بخشید ، كبد و دو كلیه ' حدیث افسری كلاهی' برای پیوند به افراد نیازمند به بیمارستان نمازی شیراز اهدا شد.
در اقدامی دیگر اعضای بدن یك مرد 60 ساله كه دچار عارضه مغزی شده بود به یك بیمار نیازمند، زندگی دوباره بخشید ، كبد مرحوم امیر جانی پور برای پیوند افراد نیازمند به بیمارستان نمازی شیراز منتقل شد.
همچنین اهدای اعضای بدن یك زن 66 ساله كه بر اثر تصادف، دچار مرگ مغزی شده بود به یك بیمار نیازمند، زندگی دوباره بخشید ، كبد مرحوم عصمت شیخ علیشاهی برای پیوند افراد نیازمند به بیمارستان نمازی شیراز منتقل شد.
از ابتدای سال جاری تاكنون بیست و چهارمین اهدای عضو در استان یزد انجام گرفته است.
همچنین سال گذشته نیز 27 مورد اهدای عضو در استان یزد انجام شد.
**آذربایجان غربی
'پانكراس'، 'قلب'، 'كبد'، 'روده باریك' مهدی باقری نوجوان 14 ساله مرگ مغزی در استان آذربایجان غربی به بیمارستان های شیراز و تهران ارسال و كلیه های این نوجوان به 2 بیمار دیالیزی 26 و 35 ساله پیوند زده شد.
**كرمانشاه
خانواده مرحوم 'محمدامین رضائی' با اهدای سه عضو بدن جوان مرحومشان حیات بخش زندگی هموطنان نیازمند به عضو شدند.
پیكر این جوان 31 ساله كرمانشاهی برای انجام روند اهدای عضو به تهران منتقل شد و 2 كلیه و كبد این مرحوم به نیازمندان اهدا شد.
از ابتدای سال جاری تاكنون 13 مورد اهدای عضو در استان كرمانشاه انجام شده است .
به گزارش ایرنا،اهدای عضو به این معنی است كه یك فرد یا ولی دم او اجازه میدهد تا بافت ها یا اعضای سالم او به شخص دیگری برای پیوند اهدا شود كه این پیوند میتواند زمانی كه فرد زنده است یا پس از مرگ او صورت گیرد ، پیوندهای متداول عبارتند از: كلیهها، قلب، كبد، پانكراس، روده،ریه ها، استخوان، مغز استخوان و برخی بافت های بدن از جمله پوست ، قرنیه چشم ، تاندون ، غضروف و دریچه قلب است.
قانون پیوند اعضا، فروردین ماه ١٣٧٩ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. برپایه این قانون، اعضای بیماران فوت شده یا بیمارانی كه مرگ مغزی آنان آشكار و مسلم شده است را می توان به شرط وصیت بیمار یا موافقت ولی دم برای پیوند به بیمارانی كه ادامه حیاتشان به پیوند عضو بستگی دارد، استفاده كرد.
تشخیص و اثبات مرگ مغزی توسط كارشناسان خبره در بیمارستان های مجهز دانشگاه های دولتی صورت می گیرد.
آیین نامه اجرایی قانون اهدای عضو نیز در خردادماه ١٣٨١ در 2 ماده به تصویب رسید. در این آیین نامه تاكید شده است كه تشخیص و تایید مرگ مغزی توسط چهار پزشك، متشكل از یك متخصص نورولوژی، یك متخصص جراحی مغز و اعصاب، یك متخصص داخلی و یك متخصص بیهوشی صورت می گیرد.
1138/1042
**تهیه و تنظیم :گروه اخبار استانها
تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۴
استانها – ایرنا- اهدای عضو، فرهنگی نوپا كه روز به روز پذیرش این كار ارزشمند در جامعه درحال افزایش است بطوریكه در دی ماه سال 96 اهدای اعضای بیماران مرگ مغزی در استانهای كشور موجب نجات بیش از 50بیمار شده است.