به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، رضا ملك زاده، روز یكشنبه در كانال خود در فضای مجازی با انتشار نتیجه تحقیقی درباره وضعیت مرگ و میر ایرانیان كه در سال 2016 انجام شد، افزود: در سال 2016، تعداد 360 هزار مرگ (219 هزار در مردان و 141 هزار در زنان) در ایران رخ داده كه معادل 443 مرگ به ازای هر 100 هزار نفر است. این درحالی است كه در سال 1990، 340 هزار مرگ به وقوع پیوسته كه معادل 606 در هر 100 هزار نفر بوده و روندی كاملا طبیعی را طی كرده است.
وی اضافه كرد: نرخ استاندارد شده سنی مرگ و میر در ایران نشان می دهد كه این نرخ تا 2016 شیب نزولی خود را به عللی همچون افزایش بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی و دسترسی بیشتر به خدمات سلامت، كاهش مرگ كودكان و مادران و كاهش مرگ بر اثر تصادفات جاده ای، ادامه داده و 27 درصد كاهش یافته است.
ملك زاده ادامه داد: در ایران نرخ مرگ كودكان زیر یكسال به ازای هر هزار تولد زنده، از 53.4 مرگ در سال 1990 به 15.1 مورد مرگ در سال 2016 كاهش پیدا كرده است. در همین مدت، نرخ مرگ و میر افراد زیر پنجسال به ازای هر هزار تولد زنده از 67.4 به 17.8 رسیده است.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت ادامه داد: در بین علل كلی مرگ و میر در ایران درحالی كه سهم بیماری های غیرواگیر در سال 1990 نزدیك به 50 درصد، بیماری های واگیر بیش از 20 درصد و تصادفات جاده ای بیش از 30 درصد بوده است، در 2016 بیماری های غیرواگیر سهم 80 درصدی، بیماری های واگیر سهم بیش از 10 درصدی و تصادفات جاده ای سهم كمتر از 10درصد داشته است.
*علت مهم مرگ و میر ایرانی ها
وی گفت: ایسكمیك قلبی، سكته مغزی، تصادفات جادهای، پرفشاری خون، آلزایمر، دیابت، بیماری مزمن انسدادی ریوی، بیماری مزمن كلیوی، سایر بیماری های قلبی عروقی و سرطان معده 10 علت اصلی مرگ و میر ایرانیان در سال 2016 بوده است.
ملك زاده نتایج بررسی علل 10 گانه مرگ و میر ایرانیان را به این شرح اعلام كرد.
ایسكمیك قلبی: 11 سال یكه تازی و حفظ جایگاه نخست در مرگ ایرانی ها؛ از 2005 تاكنون در 2016 ، بیش از 25 درصد كل مرگ ها در 2016 (معادل بیش از 90 هزار مرگ) به این علت بوده است.
سكته مغزی: با 29 هزار مرگ در 2016، خواهان صعود بیشتر در علل مرگ ایرانی هاست. از 2005 تاكنون، خود را از رتبه سوم، به رتبه دوم بالا كشیده است.
تصادفات جادهای: عاملی كه با 26 هزار مرگ سالانه، به عنوان یك عامل فرهنگی، از فهرست بیماری های علل مرگ، كنار نمی كشد اما به عنوان سومین عامل مرگ ایرانی ها، از رتبه دوم در 2005 به رتبه سوم در 2016 اندكی عقب نشینی كرده است.
فشار خون: رتبه چهارمی را در علل مرگ ایرانی ها طی تمام سال های 2005 تا حال حاضر رها نكرده است. این بیماری، در2016، مسئول بیش از 79 هزار مرگ در ایران در همه سنین و دو جنس (45 هزار مرگ در مردان و 34 هزار مرگ در زنان) بوده است.
آلزایمر: افزایش 5 برابری مرگ های ناشی از آن طی دهه اخیر، به عنوان پنجمین علت مهم مرگ در ایران از رتبه هفتم در 2005 به رتبه پنجم در 2016 صعود كرده است. شیوع بیماری دمانس در ایران افزایش و تخمین زده میشود بیش از 500 هزار نفر از جمعیت بالای 60 سال ایران، مبتلا به «دمانس» باشند كه آلزایمر یكی از مهمترین اشكال آن است.
دیابت: در سهم خواهی از مرگ ایرانی ها، بسیار پیشتازی می كند. علت 1٫43 میلیون مرگ در جهان طی سال 2016 بوده كه در مقایسه با 2006 حدود 31درصد افزایش پیدا كرده است.
در ایران، بیشترین افزایش تعداد مرگ از سال 2005 در دیابت دیده می شود كه از رتبه دهم به جایگاه ششم علت مرگ در 2016 رسیده است. این بیماری در 2016 عامل بیش از 14 هزار مرگ در ایران بوده است.
بیماری های مزمن ریوی: هفتمین علت مهم مرگ ایرانی ها در حال حاضر است. متاسفانه افزایش قابل توجهی در رتبه بیماریهای مزمن انسدادی ریوی با 9600 مرگ در 2016 دیده می شود. در 2005 رتبه بیماری های مزمن ریوی در علل مرگ ، 13 بوده كه به رتبه 7 صعود كرده است.
بیماری های مزمن كلیوی: با سه پله صعود، هشتمین علت مرگ در ایران است. از رتبه 11 در سال 2005 به رتبه 8 در 2016 صعود كرده و مسوول 9300 مرگ در همین سال بوده است.
سایر بیماری های قلبی: نهمین علت مرگ ایرانی هاست. رتبه این دسته از بیماری ها در فهرست علل مرگ، در 2005 هشتم بوده كه در سال 2016 به رتبه نهم كاهش یافته است.
سرطان ها: دو پله پیشتازی كرده اند. در سال 2016، عامل بیش از 54 هزار مرگ در دو جنس و همه سنین بودهاند. سرطان معده دهمین علت مهم مرگ ایرانی ها، عامل 9 هزار مرگ و مرگبارترین سرطان بوده است. رتبه سرطان معده در مرگ ایرانیان، سال 2005 ، 12 بوده كه در سال 2016 به رتبه 10 صعود كرده است.
*نیمی از ایرانیان 70 سالگی را نمی بینند
ملك زاده همچنین در بخش دوم این گزارش نوشت: نصف جمعیت 81.3 میلیون نفری ایران، 70 سالگی را نمی بینند
وی افزود: بر اساس آمار رسمی تنها در سال 2016، حدود 57 درصد مرگ مردان و ۴۹ درصد مرگ زنان ایرانی زودرس (زیر 70 سال) بوده است. این تعداد مرگ زودرس در حالی است كه سن امید به زندگی در ایران، از ۷۱.۱ سال در زنان و ۶۵.۲ سال در مردان طی سال ۱۹۹۰ به ۷۸.۴ سال در زنان و ۷۳.۸ سال در مردان طی سال ۲۰۱۶ رسیده است.
وی گفت: روند مرگ ها در ایران علی رغم طبیعی بودن و حتی كاهش داشتن، با یك واقعیت نگران كننده رو به روست. ۵۵ درصد ایرانی ها، زیر ۷۰ سال می میرند و ۳۵ درصد ایرانی هایی كه بر اثر سكته قلبی فوت می كنند، زیر ۵۵ سال هستند.
ملك زاده افزود: فقط در سال ۹۴، ۹۰ هزار ایرانی، زیر ۵۵ سال فوت كرده اند. این بسیار تكان دهنده است. می توان گفت مثلا در یك سال، معادل كشته های سه زلزله مهیب در حد زلزله بم با ۳۵ هزار فوتی، مرگ بسیار زودرس (زیر ۵۵ سال) بر اثر سكته قلبی داشته ایم.
**مرگ های زودرس در ایران طی 16 سال گذشته
وی در ادامه این گزارش، وضعیت مرگ های زودرس در ایران را به این شرح تشریح كرد: در سال 1990 از بین ۳۴۰ هزار مرگ ، ۲۷۷ هزار مرگ، معادل ۸۱ درصد مرگ ها زودرس (زیر ۷۰ سال ) بوده است. به عبارتی، ۸۲ درصد مرگ های مردان ( معادل ۱۶۴ هزار مرگ) و ۸۰ درصد مرگ های زنان ( معادل ۱۱۳ هزار مرگ) زودرس بوده است.
به گفته وی، در ۲۰۱۶، از مجموع ۳۶۰ هزار مرگ، ۱۹۳ هزار مرگ معادل ۵۳ درصد كل مرگ ها، زودرس (زیر ۷۰ سال) بوده است كه از این تعداد مرگ زودرس، ۱۲۴ هزار مرگ مردان (۵۷ درصد از كل مرگهای مردان) و ۶۹ هزار مرگ زنان ( ۴۹درصد از كل مرگهای زنان) زودرس بوده است.
*متهم اصلی مرگ های زودرس در ایران
ایسكمیك قلبی: علاوه بر یك دهه یكه تازی در علل مرگ ایرانی، در مرگ های زودرس هم رتبه نخست را دارد. حتی صعود هم كرده است؛ یعنی در سال ۲۰۰۵ رتبه دوم را در مرگهای زودرس داشته و در ۲۰۱۶ به رتبه نخست رفته است.
:تصادفات جاده ای: بیماری نیست اما اولین عامل در فهرست علل مرگهای زودرس ایرانی ها طی سال ۲۰۰۵ بوده است. شگفت آور آن كه در كشوری مثل ایران با نرخ بالای امید به زندگی، تصادفات جاده ای در رتبه دوم علل مرگ های زودرس 2016 جا می گیرد و نشان از یك مشكل فرهنگی پرغصه دارد.
تولد زودرس، نواقص مادرزادی و بیماری های مغز و اعصاب: سه عامل سومی، چهارمی و پنجمی در فهرست علل مرگ های زودرس هستند كه جایگاه خود را در این رتبه بندی حفظ كرده اند.
فشار خون: بیماری كه باید بسیار جدی گرفته شود. متهم دهم در علل مرگ های زودرس ایرانی ها در ۲۰۰۵ ، در فاصله ای تا 2016، متهم ششم شده است ؛ یعنی چهار پله در فهرست صعود كرده است.
دیابت: همان بیماری كه درفهرست 10 علت مهم مرگ ایرانی ها با بیشترین تعداد در افزایش مرگ ها، سهم بیشتر می طلبد، در علل مرگ های زودرس هم مشغول پیشتازی در رقابت با سایر علل است و با پنج رتبه صعود از 2005، از رتبه ۱۳ به رتبه هفتم رسیده است.
عفونت دستگاه تنفس تحتانی: از رتبه هفتم در ۲۰۰۵ به رتبه هشتم فهرست علل مرگ های زودرس در 2016 سقوط كرده است.
آسیب به خود: عقب نشینی آن را از رتبه هشتم در ۲۰۰۵ به رتبه نهم در 2016 شاهدیم
سایر بیماری های قلبی عروقی: از رتبه ششم در فهرست عوامل مرگ های زودرس سال ۲۰۰۵ به رتبه دهم سقوط كرده و نشان از كاهش مرگ و میر زودرس به علت سایر بیماری های قلبی عروقی دارد.
*مهمترین علل مرگ های زودرس در زنان ایرانی
به گفته ملك زاده، در بین زنان ایرانی نیز بیماری های ایسكمیك قلبی، بیماری های مغز و اعصاب، فشار خون بالا، آلزایمر، دیابت، تصادفات جاده ای، سایر بیماری های قلبی عروقی، بیماری های مزمن كلیوی، نواقص مادرزادی و تولدهای زودرس مهمترین علت مرگ های زودرس است.
* مهمترین علل مرگ های زودرس مردان ایرانی
وی گفت: در مردان نیز ایسكمیك قلبی، تصادفات جاده ای، بیماری های مغز و اعصاب، فشار خون، آلزایمر، بیماریهای مزمن انسدادی ریوی ، سرطان معده، بیماری های مزمن كلیوی و تولدهای زودرس 10 علت مرگ زودرس در ایران است.
*عوامل خطر مرگ های زودرس در ایران
به گفته ملك زاده، فشار خون بالا، چربی خون ، قند خون، چاقی و اضافه وزن، بی تحركی، مصرف نمك به مقدار دو برابر متوسط جهانی، مصرف تریاك و دخانیات، مصرف الكل، تغذیه ناسالم و عدم استفاده از سبزیجات و میوه های تازه و سوابق ژنتیكی مهمترین عوامل خطر مرگ های زودرس در ایران است.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت گفت: اگر بتوانیم سكته های قلبی در ایران را كاهش دهیم، در واقع مشكل نیمی از مرگ های زودرس را حل كرده ایم. نظام سلامت ایران به زودی شاهد دستاوردی در این زمینه خواهد بود.
دریافت خبر: افشین شاعری ** انتشار: علی حبیبی
اجتمام 3063 ** 1569
*آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۳
تهران-ایرنا- معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی اعلام كرد: بیماری های ایسكمیك قلبی، سكته مغزی، تصادفات جادهای، پرفشاری خون، آلزایمر، دیابت، بیماری مزمن انسدادی ریوی، بیماری مزمن كلیوی، سایر بیماری های قلبی عروقی و سرطان معده 10 علت اصلی مرگ و میر در ایران است.