علي اشرف رحمان پناه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در ساختار نظام سلامت قديم براي هر تخت بيمارستاني هفت دهم پرستار تعريف شده كه در چارت جديد مصوب وزارت بهداشت و درمان به 1.8 نفر براي هر تخت افزايش يافته است.
وي اضافه كرد: هر چند اين امر نيز تاكنون محقق نشده اما استانداردهاي جهاني سه تا چهار پرستار است و در كشورهاي حوضه خليج فارس نيز 2 تا 2.5 پرستار براي هر تخت است.
رحمان پناه با اشاره به اينكه پرستاران در سيستم بهداشتي و درماني بخش اعظمي از نيروهاي خط اول ارائه خدمات مراقبتي را تشكيل مي دهند، يادآور شد: پايين بودن سرانه پرستار براي تخت هاي بيمارستاني مي تواند در ميزان فشار كاري بر پرستاران در محيط كار و ارائه خدمات به بيماران تاثير داشته باشد.
به گفته وي، اين فشارهاي كاري و نارضايتي بيماران و همراهان مي تواند تاثيرهاي بسيار مخربي در روحيه پرستار ايجاد كند تا نتواند به خوبي از دانش و مهارت خود استفاده كند و دچار فرسودگي شغلي شود.
رحمان پناه گفت: هم اكنون حدود 180 هزار پرستار در مراكز دولتي، غيردولتي، تامين اجتماعي و موسسه هاي درماني كشور مشغول فعاليت هستند اما اين تعداد بايد به بيش از 300 هزار پرستار برسد.
وي اظهار كرد: اين كمبود بر اساس چارت سازماني و تشكيلاتي پرستاري كشور بر مراكز درماني حاكم است حال آنكه آنها نيز بايد همان خدماتي را ارائه دهند كه در ديگر كشورها توسط 2 تا سه برابر پرستار بيشتر انجام مي شود.
وي يادآور شد: در گذشته براي كاهش فشارهاي كاري پرستاران، نيروهاي كمك بهيار تربيت مي شدند و در كنار پرستاران و بهياران خدمات اوليه را به بيماران ارائه مي كرديد.
رحمان پناه با اشاره به اينكه اين روند در سال هاي 1373 و 74 به بهانه افزايش چارت پرستاري متوقف شد، افزود: اين كار ظلمي بود به پرستاران و مردم و بيماران چون كه نه پرستاران آنقدر زياد شدند كه فشار كاري شان كم شود و نه همراهان بيمار قادر به انجام برخي كارها هستند.
وي با بيان اينكه اين كار باعث عواقب و عوارض اجتماعي و تحميل هزينه هاي اضافي به شهروندان و نظام سلامت شده است، تاكيد كرد: با پيشنهاد سازمان نظام پرستاري و تصويب شوراي عالي اشتغال تا پايان برنامه پنجم توسعه مصوب شد سالانه 10 هزار كمك بهيار تربيت و بكار گرفته شوند.
وي با اشاره به مخالفت ها با اين طرح و صدور مجوز تربيت كمك پرستار در كشور افزود: در قالب اين طرح نيروهاي جوان با مدرك تحصيلي ديپلم به مدت يك سال آموزش هاي خاص را فرا مي گيرند و سپس در مراكز بيمارستاني جذب مي شود.
به گفته وي، طبق چارت مصوب وزارت بهداشت و درمان به ازاي هر چهار كادر پرستاري يك كمك پرستار بايد در مراكز بيمارستاني جذب و بكارگيري شود.
وي اضافه كرد: كمك پرستاران مي توانند در اقدامات اوليه، ارائه كمك به همراهان بيمار و ايمني بيماران در كاهش فشارهاي كاري پرستاران موثر باشند.
رحمان پناه گفت: در كردستان نيز 2 هزار و 600 پرستار در مراكز بيمارستاني اشتغال دارند و طبق چارت مصوب بايد در حدود 800 كمك پرستار جديد جذب مراكز درماني استان شود.
در تقوم رسمي ايران پنجم جمادي الاولي (سوم بهمن ماه جاري) زاد روز ميلاد حضرت زينب (س) به منظور قدرداني از خدمات ارزشمند و انسان دوستانه پرستاران به نام روز پرستار نامگذاري شده است.
خبرنگار: عبدالله رحماني**انتشار: سليماني
3020/9102
تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۴۰
سنندج - ايرنا - عضو شوراي عالي نظام پرستاري كشور گفت: سرانه پرستار براي هر تخت بيمارستاني در كشورمان در حدود يك پرستار براي هر تخت است كه اين سرانه از كشورهاي منطقه و هم از استانداردهاي جهاني كمتر است.