در ادامه اين گزارش مي خوانيم: به گزارش جامجم، كددار كردن گوشيهاي تلفن همراه يا رجيستري طرحي بود كه در سال 85 آغاز شد، اما به دلايل مختلف نتوانست به صورت كامل به اجرا در بيايد. اين طرح پس از يك دهه دوباره در دولت يازدهم در دستور كار قرار گرفت و بالاخره در 28مهر امسال با گوشي اپل آغاز شد.
تقاضاي سالانه تلفن همراه در كشور بالغ بر 9 ميليون دستگاه برآورد ميشود كه تنها دو ميليون دستگاه آن از طريق واردات رسمي و دو ميليون و 300 هزار دستگاه نيز از ساير روشهاي وارداتي نظير ورود همراه مسافر تأمين ميشود. اما با اجراي نصفهونيمه طرح رجيستري، تازهترين آمار گمرك از واردات تلفن همراه به كشور تا نيمه دي ماه نشان ميدهد كه واردات انواع گوشيهاي تلفن همراه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل دو برابر شده است.
** رجيستري چيست؟
كددار كردن گوشيهاي تلفن همراه يا رجيستري گوشي تلفنهاي همراه طرحي است كه در آن گوشيهاي تلفن همراه كاربران بر اساس شماره سريال گوشي و شماره سريال سيمكارت در سامانهاي كه وزارت ارتباطات براي اين منظور طراحي و پيادهسازي كرده، ثبت ميشوند. با اين كار، هنگام روشنشدن گوشيهاي تلفن همراه در شبكه تلفن همراه كشور، اين شماره سريالها با زيرساختهاي شبكه مخابراتي كشور مطابقت داده ميشوند و چنانچه از مبادي رسمي وارد نشده باشند، امكان فعاليت در شبكه تلفن همراه كشور را نخواهند داشت.
** اجراي مراحل مختلف رجيستري
رجيستري در مرحله نخست با عنوان طرح پايش آغاز به كار كرد و همه گوشيهاي تلفن همراه قانوني و غيرقانوني كه وارد كشور شده بود مورد رصد قرار گرفت. از 14 آذر مرحله عملياتي اين طرح براي محصولات نيازمند سيمكارت شركت اَپل آغازشد؛ مرحله سوم آن نيز چند مدل گوشي تلفن همراه را كه بيشتر در كشور آمريكا توليد ميشوند دربرگرفت و اكنون خريداران گوشيهاي تلفن همراه بايد گوشيهاي جديدي را كه ميخرند رجيستر كنند تا بتوانند از خدمات شبكه تلفن همراه بهره مند شوند. در مرحله بعدي اين طرح كه بزودي اجرايي ميشود، مدلهاي ديگري از گوشيهاي تلفن همراه مشمول اين طرح ميشود و قرار است تا پايان سال همه مدلها و برندهاي موجود در بازار تحت پوشش طرح رجيستري قرار گيرند.
** نكات مهم در زمان خريد موبايل
همانگونه كه هنگام خريد خودرو بايد سند آن را به نام خودمان بزنيم تا مشكلي پيش نيايد، در طرح رجيستري نيز اين امكان فراهم شده كه شماره موبايل افراد به عنوان پيش فرض سند در نظر گرفته شود. در اين صورت امكان استفاده از گوشيهاي سرقتي و كپي IMEI امكان پذير نخواهد بود. براي فعال سازي گوشي تلفن همراه بايد با شماره گيري *7777# گزينه فعالسازي را انتخاب و شماره تلفن همراه خود را وارد كنيم. البته ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز اعلام كرده كه بزودي اين كار براي كد ملي اجرايي خواهد شد و هيچ هزينهاي ندارد. انتقال مالكيت براي گوشيهاي تلفن همراه دست دوم نيز بايد انجام شود و در زمان خريد بايد به تنظيمات كارخانه باز گردد و بعد از اعلام كد IMEI در سامانه مذكور فعالسازي مجدد صورت گيرد.
** لطفاً مردم خودشان رجيستري كنند
حميدرضا دهقانينيا، مديركل فناوري اطلاعات ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز به خريداران توصيه كرد دقت كنند پيامك با سرشماره همتا باشد. وي گفت: چنانچه پيامك ارسالي از سرشمارهاي غير از سامانه همتا بود، شهروندان از ادامه فرآيند خودداري كنند.
وي به مردم توصيه كرد: افراد خود نسبت به انجام مراحل رجيستري اقدام كنند و از سپردن كار به فروشنده يا افرادي كه شناختي از آنها ندارند، خودداري كنند. كساني كه احتمال ميدهند نتوانند خود مراحل ثبت گوشي را انجام دهند، از بستگان آگاه كمك بگيرند.
اين مقام مسئول در ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا به خريداران گوشيهاي تلفن همراه گوشزد كرد: خريداران مراقب باشند محتواي پيامكي كه دريافت ميكنند با فيزيك گوشي مطابقت داشته باشد و آيفون مدل فلان را به جاي فلان نخرند تا در آينده با مشكل مواجه نشوند.
دهقانينيا خاطرنشان كرد: خريداران گوشي از فروشنده، كاغذ خريد دريافت كنند و شماره سريال گوشي خريداري شده را با شماره استعلام شده از سامانه تطبيق دهند تا يكي باشد و در صورت يكي نبودن از خريد خودداري كنند.
وي گفت: مردم دقت كنند كاغذ خريد داراي مهر فروشگاه باشد و نشاني و شماره تماس فروشگاه در آن ذكر شده باشد. مرحله بعد بايد فعال سازي انجام شود و خريداران گوشيها مجدد سرشماره #7777* را وارد كنند و گزينه دوم را برگزينند و سپس IMEI گوشي را ثبت و ارسال كنند.
مديركل فناوري اطلاعات ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز گفت: خريداران گوشي سپس شماره تلفن را ارسال كنند و كد فعال سازي كه پشت كارت گارانتي گوشيهايي كه به صورت رسمي وارد شده وجود دارد، بايد ارسال شود. مردم دقت داشته باشند همه شماره سريالها يكي باشد تا مشكلي براي آنها به وجود نيايد.
وي با بيان اين كه 44 شركت اقدام به واردات محصولات اپل ميكنند، تصريح كرد: رانتي در زمينه واردات وجود ندارد و گران شدن اخير تلفن همراه ارتباطي به رجيستري ندارد. وقتي طرح رجيستري آغاز شد دلار 3800 تومان بود، اما اكنون 4500تومان است؛ ضمن اين كه واردات موبايل قبلا با ارز مبادلهاي انجام ميشد، اما اكنون با ارز آزاد صورت ميگيرد.
دهقانينيا تاكيد كرد: واردات غير قانوني ديگر صرفه اقتصادي نخواهد داشت.
** مراكز پاسخگويي
براي اين كه استفادهكنندگان از تلفن همراه بتوانند با آگاهي كامل اقدام به خريد كنند بايد قبل از هر كار با شماره تماس 096366 مركز پاسخگويي طرح ملي رجيستري تماس بگيرند تا ابهاماتشان در اين زمينه رفع شود. علاوه بر آن، شبكه اجتماعي آي گپ و سروش با آدرس Hamta_ntsw@ در نظر گرفته شده و اپليكيشن آن براي اندرويد و ios از سايت www.ntsw.ir قابل برداشت است. مردم توجه داشته باشند حتما در زمان خريد فاكتور بگيرند و مهر فروشگاه هم بخورد. همچنين بايد كد IMEI در فاكتور ذكر شود. مردم در صورت بروز مشكل ميتوانند به اتحاديه مربوط، سايت سازمان تعزيرات حكومتي يا سازمان حمايت از مصرف كنندگان و توليدكنندگان مراجعه كنند و يا با شماره تلفن 124 تماس بگيرند و شكايت خود را سيستماتيك به ثبت برسانند.
** گوشيهاي مسافري
اگر اقدام به واردات تلفن همراه به صورت شخصي كرديد حتما بايد طي 30 روز اقدام به فعال سازي تلفن همراه خود و ثبت آن در شبكه كنيد.
epl.irica.gov.ir/ImeiRegister سامانهاي است كه در گمرك جمهوري اسلامي ايران طراحي شده تا افرادي كه به صورت مسافري اقدام به واردات گوشي تلفن همراه ميكنند كد imei را ثبت و بعد از طي مراحل، حقوق و عوارض بپردازند.
اگر مسافران با گوشي مشمول طرح وارد كشور شدند و قصد داشتند بيش از 30 روز اقامت داشته باشند يا از سيمكارت ايراني استفاده كنند بايد عمليات ثبت را انجام دهند. در غير اين صورت نيازي به اين كار نيست. البته براي ثبت گوشي هفت تا ده روز زمان در اختيار مسافر است و در بدو ورود به كشور نميخواهد اين كار را انجام دهد. نكته قابل توجه اينجاست كه سيمكارتهاي رومينگ شده مشمول رجيستري نخواهد شد.
** كدام گوشيها در طرح هستند؟
اپل، موتورولا، بلكبري و گوگل جزو طرح رجيستري هستند. خريداران اين گوشيها بايد براي دريافت شناسه IMEI از طريق وارد كردن كد دستوري *#06# اقدام كنند. پس از دريافت IMEI، آن را با برچسب روي جعبه گوشي و كد باتري مطابقت دهند و در صورتي كه اين سه كد، يكسان بود، آن را از شبكه اپراتورها استعلام كرده و صلاحيت آن را از اين جهت كه گوشي قاچاق است يا خير، از طريق سيمكارت دريافت كنند.
البته بزودي همه گوشيهاي تلفن همراه در طرح رجيستري قرار ميگيرد.
** گوشيهاي كاركرده
اين مرحله اصالت كالاست و خريداران كه وارد كد دستور #7777* شدهاند بايد گزينه يك را بزنند و سپس شماره سريال گوشي (IMEI) را وارد كنند و در نهايت سيستم يك پيامك به آنها ميدهد. نكته اصلي در اجراي اين طرح، آگاهي و مشاركت مردم است. براي رجيستر كردن، چند راه وجود دارد. نخست ارسال پيامك به سرشماره #7777* و سپس ادامه فرآيند طبق دستورالعملهايي كه از سوي سرشماره داده ميشود. بايد توجه داشت شهروندان براي رجيستر كردن گوشي تلفن همراهي كه بتازگي قصد خريد دارند، خود همه مراحل را انجام دهند و از واگذاري آن به فروشنده يا افراد غيرآشنا خودداري كنند و مراقب باشند پيامكهاي ارسالي از سامانه طرح با عنوان همتا باشد و غير از اين فريب است.
*منبع: روزنامه جام جم؛ 1396،11،4
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي
تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۳
تهران- ايرنا- روزنامه جامجم در گزارشي از سرنوشت بازار تلفن همراه نوشت: 28 مهر ماه بود كه خبر اجراي طرح رجيستري (كدداركردن تلفن همراه) پس از چند سال انتظار اعلام شد و محصولات شركت اپل آمريكا به عنوان پايلوت اين طرح به اجرا درآمد.