تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۰

تهران- ايرنا- جنگ تجاري آمريكا و چين چهره جديدي به خود گرفته و «دونالد ترامپ» با اسلحه كهنه به مقابله با كالاهاي چيني رفته است.

در ادامه اين يادداشت در روزنامه دنياي اقتصاد كه به قلم شادي آذري نگاشته شد، مي خوانيم: آمريكا كه دائما چين را به دستكاري در نرخ ارز براي رقابتي شدن قيمت كالاهاي صادراتي ‌اش متهم مي‌كرد، در جديدترين اقدام به بهانه حمايت از توليد داخل، موج حمايت‌ گرايي را تشديد و تعرفه ‌هاي سنگين براي برخي اقلام تجاري وضع كرده است. چين در حالي تصميم ترامپ را براي فضاي تجارت جهاني «مشكل‌ساز» ارزيابي كرده كه پيش‌ بيني‌ها حاكي از اين است كه طي ماه‌ هاي آينده اين تنش ‌ها افزايش خواهد يافت.

جنگ تجاري جهان داستان جديدي نيست. سال‌هاست كه كشورها با متهم كردن يكديگر به دستكاري در نرخ ارز درگير جنگ تجاري هستند. به ‌ويژه اين موضوع در روابط آمريكا و چين طي دوره‌ هاي رياست ‌جمهوري پيشين آمريكا اثر بسيار گذاشته بود و آمريكا دائما چين را به دستكاري در نرخ ارز براي رقابتي شدن قيمت كالاهاي صادراتي ‌اش متهم مي‌كرد. تا جايي كه گاهي سازمان تجارت جهاني نيز به موضوع وارد مي‌شد و طرفين دعوي شكايت يا دفاعيه خود را به اين سازمان مطرح مي‌كردند.

حالا اما اين جنگ تجاري از تهديد و اعتراض گذشته و چهره جديدي به خود گرفته است. چند سالي است كه كشورها با وضع تعرفه‌هاي گمركي بالا بر وارداتشان امكان رقابت در بازار آزاد را سد مي‌كنند تا به اين طريق از توليدكننده‌ها و صنايع داخلي خود حمايت كنند. موج حمايت‌گرايي به حدي است كه دونالد ترامپ در انتخابات رياست‌جمهوري خود بارها به راي‌دهندگان وعده داده بود كه اگر به وي راي دهند براي حمايت از توليدات آمريكايي بر واردات كالاهاي خارجي به ‌ويژه چيني تعرفه‌ هاي سنگين وضع خواهد كرد. حالا او قصد دارد به وعده‌هاي خود عمل كند. به گزارش «سي‌ان‌ان»، ترامپ روز دوشنبه در اقدامي تازه تعرفه واردات سلول ‌هاي خورشيدي و ماشين لباسشويي را به شدت افزايش داد، اقدامي كه به عقيده تحليلگران بهانه خوبي براي بالا گرفتن آتش جنگ تجاري آمريكا با چين و ديگر شركاي تجاري بزرگ‌ترين اقتصاد جهان خواهد شد. مدت‌ها بود كه ترامپ از تجارت يك‌جانبه‌اي كه بين كشورش با چين و كره جنوبي شكل گرفته بود و آمريكا به واردكننده كالاهاي چيني و كره‌اي تبديل شده بود، گله‌مند بود. او بر اين باور است كه چنين وضعيتي به كارگران آمريكايي آسيب خواهد زد. در سال نخست رياست‌جمهوري ترامپ اما بيش از آنكه شاهد هرگونه اقدام عملي از جانب وي باشيم، ديديم كه او تنها همچون روساي جمهوري پيشين آمريكا به طرح گله و شكايت و اتهام عليه اين كشورها اكتفا كرد.

حالا در آغاز سال دوم رياست‌جمهوري، او تعرفه‌هايي را بر واردات وضع كرد كه بنا به ادعاي دولت آمريكا، شركت‌هاي آمريكايي را از واردات ارزان خارجي در امان نگه مي‌دارد. گفته مي‌شود همچنين ترامپ قصد دارد طي ماه‌هاي آينده تصميماتي عليه واردات فولاد و آلومينيوم نيز اتخاذ كند. چين در واكنش، «نارضايتي عميق» خود را در مورد وضع تعرفه تا 30 درصدي بر واردات صفحات خورشيدي در آمريكا ابراز كرد و آن را براي فضاي تجارت جهاني «مشكل ‌ساز» خواند. تحليلگران اما بر اين باورند كه هنوز خيلي زود است حدس بزنيم كه آيا اين دو به‌عنوان بزرگ ‌ترين اقتصادهاي جهان قصد دارند راهكارهاي تجاري عليه يكديگر را شدت بخشند يا نه. به عقيده آنها، تعرفه ‌هايي كه روز دوشنبه گذشته آمريكا عليه واردات وضع كرد به تنهايي نمي‌تواند بهانه‌اي براي برانگيختن چين شود.

اسكات كندي، رئيس پروژه «كسب و كار چين و اقتصاد سياسي» از مركز مطالعات استراتژيك و بين‌المللي آمريكا مي‌گويد: ‌«اگر اين آغاز يك جنگ تجاري است، شليك نخست همچون شليك از يك اسباب‌بازي آب‌پاش بود.» وي افزود اين يك اشتباه خواهد بود اگر چين موضوع وضع تعرفه‌هاي جديد را بزرگ كند چون هم اكنون هم بيش از 150 راهكار تجاري ديگر از سوي آمريكا عليه كالاهاي مختلف چيني روي ميز قرار دارد. پيش‌بيني‌ها اما نشان مي‌دهد كه طي ماه‌هاي آينده اين تنش‌ها افزايش خواهد يافت چون قرار است ترامپ تصميم بگيرد كه براي ديگر اقلام تجاري چه اقداماتي بايد در پيش گرفته شود. كندي مي‌گويد اگر آمريكا نتايج تحقيقات خود را در مورد اتهام دزدي مالكيت معنوي چين بررسي كند، ممكن است «اسلحه بزرگ خود را در بياورد».

شايد به همين دليل است كه برخي از صاحب‌نظران اطمينان دارند كه چين در قبال اقدام اخير آمريكا از هرگونه واكنشي اجتناب خواهد كرد، دست كم فعلا. لوئيس كويجس رئيس بخش اقتصادهاي آسيايي مركز تحقيقاتي آكسفورد اكونوميز مي‌گويد: «در تئوري، چين مي‌تواند تعرفه‌هايي را بر كالاهايي همچون اقلام كشاورزي آمريكايي وضع كند يا ادامه حيات را براي برخي شركت‌هاي آمريكايي كه در چين مشغول كسب و كار هستند، دشوار كند. چين مي‌تواند به راحتي با سخت كردن شروط قانوني كسب و كار آنها، اين كار را انجام دهد. اما نمي‌توان تصور كرد كه چين در اين مقطع بخواهد آمريكا را تحريك كند.» كويجس مي‌افزايد به دليل آنكه حجم صادرات چين به آمريكا حدود چهار برابر حجم صادرات آمريكا به چين است، گر چه هر دو اقتصاد از جنگ تجاري آسيب خواهند ديد، اما بي‌ترديد آسيب‌پذير عمده، چين خواهد بود.

*منبع: روزنامه دنياي اقتصاد؛ 1396،11،5
**گروه اطلاع رساني**9117**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه