نوشهر - ایرنا - یك بوم شناس و فعال محیط زیست از سرمایه گذاری سنگین سودجویان برای شكار پرندگان مهاجر در مازندران خبر داد و گفت كه ایحاد تنها یك دام هوائی برای این منظور 240 میلیون تومان هزینه دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، اسماعیل كهرم روز جمعه در جشنواره كاكائی های چشمه كیله تنكابن كه با حضور جمعی از مسئولان و مردم و گردشگران برگزار شد ، افزود كه هر دام هوائی ماهانه هشت میلیون تومان اجاره داده می شود.
وی جمع آوری دام های هوائی برای مقابله با شكار بی رویه پرندگان مهاجر را ضروری دانست و تاكید كرد : دولت باید با اقتدار در این زمینه ورود كرده و دام های هوائی را جمع آوری كند.
كهرم گفت : تعداد پرندگانی كه در ایران پرواز می كنند از كل اروپا بیشتر است و باید قدر شناس این نعمت الهی باشیم.
شكار بی رویه پرندگان مهاجر در برخی از مناطق مازندران مانند فریدونكنار در سال های اخیر نه تنها سبب نگرانی جدی دوستداران محیط زیست شده ، بلكه واكنش منفی مردم عادی منطقه را هم به دنبال داشته است .
بر اساس آمارهای موجود ، سالانه افزون بر 150 گونه پرنده زمستان گذران با جمعیت حدود یك میلیون و 500 هزار بالی به مازندران مهاجرت می كنند كه یك سوم این پرندگان طبق آمار یگان حفاظت محیط زیست از سوی شكارچیان كشتار می شوند.
بیشترین میزان شكار پرندگان در تالاب های فریدونكنار و محمود آباد در مركز مازندران صورت می گیرد ، جائی كه به گفته كارشناسان محیط زیست فعالیت تمام وقت بازار پرنده فروشی در آنجا در طول سال سبب شده است تا این منطقه حتی به بارانداز خرید و فروش لاشه و زنده پرندگان مهاجر در استان های شمالی تبدیل شود.
هر چند دستگاههای ذیربط در مازندران بویژه در دو سال گذشته تلاش های زیادی برای مهار شكار بی رویه پرندگان مهاجر انجام داده اند ، ولی فعالیت تمام وقت بازار فریدونكنار و تشكیل زنجیره ای از سودجوئی با بهانه قرار دادن معیشت مردم سبب شده است تا این تلاش ها ناكام بماند.
حتی در پائیز و زمستان سال جاری 2 بار نشست ویژه در مازندران با حضور فرمانده یگان حفاظت محیط زیست كشور برای جمع آوری دام های هوائی و ساماندهی فعالیت بازار پرنده فروشی فریدونكنار برگزار و تصمیماتی اتخاذ شد ولی تاكنون ثمری در پی نداشته است .
كارشناسان محیط زیست و افراد محلی می گویند كه برخی از افراد ذینفوذ محلی و غیر محلی كه سرمایه گذاری های كلان را برای ایجاد دام های هوائی و دیگر زیرساخت های مورد نیاز در منطقه انجام داده اند ، با بهانه قرار دادن معیشت مردم محلی اجازه نمی دهند هیچ طرح و مصوبه ای برای مقابله با شكار بی رویه پرندگان مهاجر به ثمر برسد.
** پرنده نگری ، ظرفیت بی بدیل
كهرم همچنین با ابراز خرسندی از برگزاری جشنواره كاكائی ها در تنكابن ، گفت : بنده 44 سال پیش به این شهر آمدم و در آن زمان پرواز پرندگان را مشاهده كردم و اكنون نیز این پرندگان با خیالی راحت بر روی رودخانه چشمه كیله پرواز می كنند و دل هر بیننده ای را می ربایند.
وی افزود : در حالی كه در بعضی از مناطق مازندران مانند تالاب های میانكاله و فریدونكنار دام های هوایی برای صید و شكار پرندگان مهاجر برپا شده است ، این كه در شهر تنكابن مردم به كاكایی ها غذا می دهند تا در برابر سرما تلف نشوند ، شایسته تقدیر است .
كاكائی ها كه گونه های مختلفی را شامل می شوند و گونه موجود در ایران به كاكائی خزری مشهور است ، از پرندگان حرام گوشت به شمار می رود.
كهرم بر ضرورت تعریف و گسترش پرنده نگری در ایران تاكید كرد و گفت : مردم ایران و سایر نقاط جهان باید در فصل پاییز و زمستان به شهر تنكابن و رودخانه چشمه كیله سفر كنند و از پرواز كاكایی ها لذت ببرند.
جشنواره پرندگان مهاجر (كاكایی ها ) روز جمعه با حضور مسئولان كشوری ، استانی و شهرستانی و همچنین علاقه مندان به محیط زیست و گردشگری پرنده نگری در شهر تنكابن برگزار شد.
همه ساله با آغاز فصل سرما كاكایی ها این پرندگان مهاجر از سیبری سفر خود را آغاز می كند تا به سواحل شمال ایران و رودخانه چشمه كیله تنكابن واقع در غرب مازندران برسند و این مكان را برای زیستگاه خود انتخاب نمایند.
كاكایی خزری عموما ماهی خوار هستند ولی بسته به شرایط زیستی از رژیم های غذائی متنوعی استفاده می كنند.
آنها گاهی به دنبال قایق های ماهیگیری برای گرفتن بقایای دور ریز امعا و احشای ماهیهای صید شده هستند و گاهی در حوالی مناطقی كه در آن فعالیت های انسانی وجود دارد به دنبال تغذیه از پسماندها دیده می شوند و در طول فصل زاد و ولد با شكار جوندگان و پرندگان كوچك غذای خود را تأمین می كنند.
شهرستان 166 هزار نفری تنكابن در غرب مازندران واقع است.
خبرنگار : علیرضا پورعلم ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
/1602/7513/1654