تهران – ايرنا - محققان دريافتند ذرات ريز معلق هوا مي‌توانند موجب بروز و افزايش شدت توفان‌ها شوند. اين ذرات ريز به ويژه در مناطق گرم و مرطوب كه معمولا داراي هواي پاك هستند، تاثيرات چشمگيري برجاي مي‌گذارند.

به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از اسوشيتدپرس، در تحقيقاتي كه پيش از اين انجام گرفته است، محققان متغيرهاي مختلف آب و هوايي را در آمازون اندازه‌گيري كردند و از اطلاعات به دست آمده براي بررسي ارتباط احتمالي بين رعدوبرق و ذرات معلق بسيار ريزكه ابعاد آن‌ها كوچكتر از 50 نانومتر است، بهره گرفتند.
زماني كه جريان‌هاي بالارونده، ذرات بزرگتر را به اتمسفر مي‌برند، اين ذرات ابرها را باردار كرده و نقش مهمي در ايجاد رعدوبرق بر جاي مي‌گذارند. اكنون محققان دريافتند ذرات ريز هم در مجاورت گرما و رطوبت مي‌توانند منجر به توفان‌هاي شديد همراه با رعد و برق شوند.
فقدان ذرات بزرگ موجب افزايش ميزان بخار آب در اتمسفر مي‌شود. در اين شرايط ذرات ريز امكان تراكم و تشكيل ابر را فراهم مي‌كنند. با متراكم شدن بخار به صورت ميليون‌ها قطره كوچك آب، گرما آزاد مي‌شود و موجب شكل‌گيري جريان‌هاي بالارونده هوا مي‌شود. اين جريان‌ها نيز موجب تشكيل ابرهاي بيشتري مي‌شوند. محققان اين فرآيند را «همرفت تشديد شده» ناميده‌اند.
بر اساس اين تحقيقات فعاليت انسان از دوران پيش از صنعتي شدن تا كنون از طريق همين سازوكار موجب تغيير توفان‌هاي مناطق گرم و مرطوب شده است.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Science منتشر شده است.
علمي (6)**9259مترجم سپيده كاشاني* انتشار: محتشمي پور