به گزارش روز یكشنبه گروه علمی ایرنا از روابط عمومی انجمن جراحی زانو، آرتروسكوپی و آسیب های ورزشی ایران، دكتر حمیدرضا یزدی اظهار كرد: تعویض مفصل زانو راه حلی برای درمان تخریب مفصل زانو است؛ اگر میزان تخریب درحدی است كه با درمان های دارویی و سایر جراحی ها قابل اصلاح نیست، تعویض مفصل انجام می شود.
وی ادامه داد: بنابراین هر نوع بیماری یا هر حادثه و مشكلی كه منجر به تخریب مفصل زانو شود، می تواند در نهایت منجر به تعویض مفصل شود.
یزدی درخصوص علل تخریب مفصل زانو گفت: تخریب زانو می تواند به دنبال افزایش سن و آرتروز ناشی از افزایش سن ایجاد شود؛ با افزایش سن، غضروف مفصل تخریب شده و در اثر آن آرتروز ایجاد می شود، مفصل دردناك شده، فرد دچار اختلال حركتی و تغییر شكل مفصل زانو خواهد شد.
دبیر علمی پنجمین كنگره بین المللی دوسالانه انجمن جراحی زانو، اظهار كرد: در این مرحله اگر بیماری پیشرفت كرده باشد و با دارودرمانی امیدی به بهبودی نباشد، ممكن است مجبور به جراحی تعویض مفصل زانو شویم.
یزدی گفت: از علل دیگر تخریب مفصلی می توان به برخی بیماری ها همچون بیماری های روماتیسمی مانند روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) یا سایر بیماری های التهابی اشاره كرد كه ممكن است سبب تخریب مفصل شوند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشكی ایران و فلوشیپ جراحی زانو ادامه داد: همچنین برخی آسیب های ناشی از ورزش یا تصادفات مانند پارگی های رباط و مینیسك یا آسیب های غضروفی به تدریج منجر به تخریب مفصل می شوند و در نهایت ممكن است جراحی تعویض زانو را برای بیمار الزامی كنند.
یزدی تصریح كرد: تخریب مفصلی در اثر عوامل مختلفی ممكن است ایجاد شود ولی شایعترین علت تعویض مفصل در كشور ما به واسطه ایجاد آرتروز ناشی از افزایش سن در افراد میانسال به بالا رخ می دهد.
وی گفت: در زنان معمولا در سنین 45 تا 50 سالگی آرتروز زانو شروع می شود و در مردان حدود سنین 55 تا 60 سالگی این بیماری آغاز می شود كه نسبت به شرایط و شدت بیماری درمان های مختلفی برای آنها درنظرگرفته می شود.
یزدی ادامه داد: آرتروز زانو چند نوع دارد و نوعی از آن وابسته به سن است، اما این مساله به آن معنا نیست كه همه افراد در سنین بالا مبتلا به آرتروز شدید زانو و در نهایت تعویض مفصل شوند، عوامل مختلفی در این زمینه دخالت دارند مسائلی مانند ژنتیك، سبك زندگی، میزان فشار كاری روی زانو، چاقی و سابقه آسیب های زانو كه همگی عوامل ایجادكننده آرتروز هستند و در مواردی منجر به ایجاد این بیماری در سنین پایین تر نیز می شوند.
وی با اشاره به اینكه حدود 10 هزار جراحی مفصل زانو سالانه در ایران انجام می شود، گفت: پیشرفت های بسیار خوبی در زمینه تعویض و جراحی مفصل زانو داشته ایم به طوری كه می توانیم سخت ترین اعمال را در كشور انجام دهیم و نیازی نیز به اعزام بیماران به خارج از كشور به دلایل پزشكی و تكنیكی نداریم و درصورتی كه بیماری به خارج از كشور اعزام شود، به دلیل نبود لوازمی مانند برخی پروتزهای خاص است كه این موارد نیز بسیار اندك است.
دبیر علمی پنجمین كنگره انجمن جراحی زانو با اشاره به برگزاری این كنگره گفت: با توجه به اینكه در این كنگره تعداد زیادی از سخنرانان مطرح و به نام حضور خواهند داشت، زمینه برای ایجاد بحث و تبادل نظر و تجربیات فراهم خواهد شد و انتظار این است كه تمام همكاران در این كنگره شركت داشته باشند و دیگران را از تجربیات خود بهره مند كرده و از تجربیات دیگران نیز بهره مند شوند.
پنجمین كنگره بین المللی دو سالانه انجمن جراحی زانو، آرتروسكوپی و آسیب های ورزشی با محوریت با بیماری های زانو، شانه، اندام فوقانی، مفصل لگن و مچ پا، تعویض مفصل زانو و طب ورزشی در روزهای 25 تا 28 بهمن ماه در مركز همایش های بین المللی جزیره كیش با حضور متخصصان جراحی زانو از كشورهای مختلف برگزار می شود.
** آرتروز
آرتروز به معنای ساییدگی مفصل و تخریب سطح مفصلی و به دنبال آن تغییر شكل، درد و محدودیت حركت در مفصل است.
در آرتروز غضروف مفصل بتدریج نازك شده و از بین میرود. استخوان اضافه در اطراف سطح مفصل بوجود میاید
بعد از مدتی در اطراف استخوان دو طرف مفصل استخوان های اضافه ساخته می شود كه به آنها استئوفیت Osteophytis می گویند. استئوفیت ها در رادیوگرافی مفصل دیده می شوند. بافت سینوویال مفصل متورم می شود كه به آن سینوویت Synovitis می گویند.
به تدریج استخوان زیر غضروف سفت و محكم می شود كه به آن عاجی شدن استخوان یا Eburnation می گویند. با پیشرفت آرتروز در استخوان زیر غضروف كیست های استخوانی ایجاد می شود.
علمی **1834 تنظیم و انتشار: ناهید شفیعی
تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۵
تهران- ایرنا- دبیر علمی پنجمین كنگره بین المللی دوسالانه انجمن جراحی زانو، آرتروسكوپی و آسیب های ورزشی ایران با اشاره به اینكه تعویض مفصل زانو راه حلی برای درمان تخریب مفصل زانو است، گفت: شایعترین علت تعویض مفصل زانو در ایران، بیماری آرتروز است.