امروزه با وجود پيشرفت هاي فراوان در زمينه بهداشت محيط و آب و فاضلاب و ورود تكنولوژي و صنعت در اين زمينه، باز هم شاهد روشهاي سنتي در اين بخش هستيم. شبكه سراسري فاضلاب بستري مناسب براي دفع و تصفيه فاضلابهاي خانگي و صنعتي با رعايت نكات بهداشتي مي باشد اما در اماكني كه اين بستر وجود ندارد به ناچار بايد از روش سنتي يعني حفر چاه و دفع فاضلاب در چاه استفاده كرد.
اگر چه چاه هاي فاضلاب هنوز هم استفاده قابل توجه اي در صنعت آب و فاضلاب دارند اما اين نوع چاه ها تاثيرات بدي بر محيط زيست گذاشته و باعث آلودگي آبهاي زير زميني مي شوند.
در حال حاضر براي جمع آوري فاضلاب ها از چاه جذبي يا چاه سپتيك استفاده مي شود كه در هر صورت نياز به تخليه دارد و در اين ميان نقش خودروهاي لجن كش برجسته مي شود.
فعالان اين عرصه نيز با يك تماس تلفني در محل حاضر شده و پس از تخليه چاه ، محتويات آن را بدون هيچ دغدغه زيست محيطي به مكان هايي از قبيل زمين هاي كشاورزي يا رودخانه هاي حاشيه شهرها انتقال مي دهند.
يكي از راه هاي برون رفت از اين مشكل احداث سيستم فاضلاب شهري است كه چند سالي است اين طرح در برخي شهرهاي مازندران در حال اجرا است اما به دليل برخي مشكلات ، روند اجرايي آن به كندي پيش مي رود و تا راه اندازي اين پروژه ها تنها گزينه روي ميز استفاده از خودروهاي لجن كش است.
اكنون اين روند بنا به گفته دوستداران محيط زيست به معضلي بزرگ براي بهداشت و طبيعت منطقه تبديل شده و درواقع خطري براي سلامتي مردم به شمار مي رود.
به گفته كارشناسان بهداشت محيط ، آلودگي فاضلاب ها به انواع ميكروارگانيسم ها (باكتري اشرشياكلي، ويروس هاي روده اي)، موادآلي (محلول و غير محلول)، مواد معدني محلول، مواد روغني شناور، مواد معلق و كلوئيدها، در صورت تخليه در منابع پذيرنده محيط زيست، ضمن انتشار و شيوع انواع بيماري ها، مي تواند خسارت هاي جبران ناپذيري به محيط زيست وارد نمايد.
آنان معتقدند، بيماري هايي همچون حصبه ، وبا ، سل ، هپاتيت ب و انواع ناراحتي هاي پوستي و چشمي مي توانند به واسطه اين فاضلاب ها منتقل و در سطوح بالاتر و در قالب اپيدمي سلامت شهروندان و ساكنان اطراف رودخانه را تهديد كند.
يك شهروند تنكابني ساكن در حاشيه كمربندي اين شهر با انتقاد از رهاسازي فاضلاب هاي خانگي توسط لجن كش ها در اين منطقه گفت : بارها در هنگام تاريكي شب شاهد تخليه لجن كش ها در رودخانه ها و شاليزارهاي اين منطقه بودم و هر بار كه اعتراض كردم با تهديد مواجه شدم و نتوانستم جلوي آنها را بگيرم.
رمضانعلي ساحلي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : آب رودخانه اي كه اين لجن ها در آن تخليه مي شود به دريا مي ريزد و مي تواند براي افرادي كه شنا مي كنند مشكلاتي را ايجاد نمايد.
وي اظهار داشت : تردد اين خودروها بدون پلاك و سيستم روشنايي در روز كمي سوال برانگيز است كه چرا پليس نسبت به توقف اين خودروها اقدام نمي كند.
به گفته اين شهروند، وقتي به مسئولان و مديران شهري اين موضوع را مطرح مي كنيم آنها هم مانند مردم تنها از وضعيت موجود گله و انتقاد مي كنند و هيچ پاسخ روشني در اين زمينه نمي دهند.
وي يادآور شد : بايد مسئولان متولي اين امر اقدام موثري در اين زمينه انجام دهند تا زيان هاي زيست محيطي اين اقدام غير مسئولانه به حداقل برسد.
رييس اداره حفاظت از محيط زيست شهرستان تنكابن در اين باره گفت : ساماندهي فاضلاب ها به عنوان يكي ازاولويت ها در راستاي حفظ سلامتي مردم است كه در صورت عدم مديريت يا رهاسازي فاضلاب خام به محيط، سلامت و بهداشت عمومي به مخاطره خواهد افتاد.
هادي منصور كيا در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : با توجه به عدم تكميل و راه اندازي شبكه جمع آوري فاضلاب شهري مردم ناگزير اقدام به رهاسازي فاضلاب هاي شهري به چاه هاي جذبي يا سپتيك مي كنند و اين فاضلاب خام و آلاينده از يك سو به عمق آبهاي زير زميني نفوذ كرده و از سوي ديگر در زمان سرريز شدن چاه ها ، اين فاضلاب ها توسط خودروهاي لجن كش يا حمل فاضلاب تخليه مي شود.
وي اظهار داشت : مشكلات زيست محيطي و نارضايي مردم از آنجايي شروع مي شود كه تانكرهاي حمل كننده فاضلاب به جهت عدم تعيين مكان مناسب براي تخليه فاضلاب از سوي متوليان امر، اقدام به تخليه فاضلاب يا لجن در اراضي پيرامون شهر و يا در كانال هاي آب كشاورزي مي كنند.
منصور كيا نظارت دقيق تر در حمل فاضلاب و جلوگيري از رها سازي آن در مناطق به منظور پيشگيري از مشكلات زيست محيطي را ضروري دانست و خاطر نشان كرد : براي نظارت دقيق تر بر نحوه عملكرد رانندگان كه در اين زمينه فعاليت دارند، خودروهاي مذكور ملزم به آرم دار كردن و نصب GPS هستند.
وي با بيان اينكه تعيين محل مناسب براي تخليه فاضلاب هاي جمع آوري شده توسط لجن كش ها در دستور كار قرار دارد ، يادآور شد : هرگونه فعاليت غيرقانوني و تخريب محيط زيست از سوي رانندگان تانكرهاي حمل فاضلاب پيگرد قانوني دارد.
فرماندار ويژه شهرستان تنكابن پيش از اين نسبت به رهاسازي فاضلاب هاي خانگي در زمين هاي كشاورزي و رودخانه ها ابراز نگراني كرده بود و اظهار داشت : تا زماني كه طرح جامع فاضلاب شهري اجرا شود ، بايد فاضلاب ها در چهار نقطه شهرستان كه براي اين منظور در نظر گرفته شده جمع و تصفيه شوند تا ديگر شاهد رهاسازي آنها در محيط هاي باز نباشيم.
سيد امير حسيني جو خاطر نشان كرد : در حوزه شهري ، شهرداري ها مكان مناسبي را براي احداث تصفيه خانه ها مشخص كنند تا پيمانكار مربوطه نسبت به نصب دستگاه ها اقدام نمايد.
وي امنيت و سلامت مردم را از اولويت هاي برنامه هاي مديران دستگاه هاي اجرايي دانست و تصريح كرد: هرگونه كوتاهي در اين زمينه نابخشودني است و با متخلفان برخورد خواهد شد.
حسيني جو خواستار تعامل و همكاري بيشتر نهاد هاي مربوطه در ارتقا بخشيدن به حوزه سلامت شهرستان شده بود.
شهرستان 166 هزار نفري تنكابن در غرب مازندران واقع است.
خبرنگار: عليرضا پورعلم **انتشار دهنده: محسن حسن نيا
/1602/7513/1899
تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۵:۱۱
نوشهر – ايرنا– لجن كش هاي غيرمجاز در تنكابن به گفته شهروندان با ناديده گرفتن مسائل بهداشتي با رهاسازي فاضلاب هاي خانگي در مزارع كشاورزي و رودخانه هاي حاشيه شهر ، محيط زيست و سلامت مردم را تهديد مي كنند.